В категории:България

Детектор за лъжа и чистоплътност? Марешки едва ли ще го издържи

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки изрече с лекота в национален ефир една тежка лъжа, поднесена с доза лицемерие. Какво показва проверка на „Барикада“ относно реалните факти за политическата принципност и чистоплътност на собственика на верига аптеки и бензиностанции, който се подвизава и като зам.-председател на Народното събрание?

Кадър от заседанието, в което Бойко Борисов положи за трети път клетва като министър-председател на България. След края на своята реч, в която Марешки му обеща „подкрепа под лупа“, лидерът на ВОЛЯ подписа копие от изказването си и го връчи на Борисов. В следващите години ВОЛЯ и Марешки ще гласуват заедно с ГЕРБ почти всички ключови въпроси. Снимка: Николай Драганов

Скандалното издание на предаването „Референдум“ по БНТ от 1 октомври 2019-та година без съмнение ще остане в историята с цирка, спретнат от Юлиан Ангелов от ВМРО и най-вече от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Намесата на жандармерията в опит Сидеров да бъде изведен от студиото и всички последвали събития около злополучния ефир попаднаха в светлините на прожекторите почти за цяла кампания напред, а вероятно и за по-дълго.

Но покрай „патриотичния“ водевил на заден план останаха някои други важни въпроси, които в интерес на обществото, истината и информирания избор ще изясним в следващите редове.

Става дума за изказване на лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки, което представлява тежка политическа лъжа, гарнирана с доза лицемерие и наглост.

На въпрос на водещата Добрина Чешмеджиева дали на местни избори са възможни наглед „невъзможни“ коалиции между отделните партии, Веселин Марешки се опита да представи своята формация като „чист“ политически играч, който не влиза в безпринципни предизборни съглашения и играе сам, борейки се за обществено доверие единствено със своето име, личности и програма.

Марешки използва епитети като „чистота“, „нечистоплътност“, „мародерстване“, „безпринципност“ и други, за да опише емоциите си по темата – трябва или не трябва партиите да се коалират преди изборите.

Лидерът на ВОЛЯ изрече следното твърдение: „Почти на 99% ние от ВОЛЯ участваме самостоятелно като формация“, визирайки предстоящите на 27 октомври местни избори.

Той добави и твърдението, че „от ВОЛЯ предложихме предизборните коалиции да бъдат забранени“ и обяви, че „трябва да се спазва чистота“, тъй като сегашната „нечистоплътност“ служела „само, за да прескочиш прага и после да мародерстваш“.

В следващите редове ще оставим настрана факта, че ВОЛЯ на Марешки беше в „широка коалиция“ за евроизборите през май, заедно с още три формации – Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Обединена социалдемокрация и Народна партия за свобода и достойнство. Но да погледнем към настоящата кампания, без да се връщаме „толкова назад“ с няколко месеца.

Проверка на фактите – Марешки и ВОЛЯ са чистоплътни и не се коалират?

Проверката на реалните факти показва, че от устата на Веселин Марешки епитетите за нечистоплътност на останалите, принципност в неговите действия, мародерстване и т.н. звучат меко казано странно. А част от думите му са откровена лъжа.

На първо място е важно да се отбележи, че справка в сайта на Народното събрание и внесените от депутатите от ВОЛЯ законопроекти относно такъв, който да забранява коалициите, завършва с неуспех. През двете години, в които Марешки има своя група, той или негов колега не е внасял подобен законопроект, включващ подобна поправка, въпреки че групата му е правила други предложения за промени в изборното законодателство и Закона за политическите партии.

Но по-важното е, че регистрите на 265-те общински избирателни комисии в страната ни дават възможност да проверим основното твърдение на Марешки, че „на почти 99% ВОЛЯ участва сама като формация“ в настоящите местни избори.

Истината е съвсем различна. Справката показва, че ВОЛЯ и Марешки са се коалирали в 46 от 265 общини в страната, което прави горе-долу всяка пета община. Добре е да се знае, че ВОЛЯ не участва изобщо в част от общините, което ще направи процентът на участие в коалиция спрямо участието им изобщо още по-голям.

Марешки получи директен въпрос дали някъде участва в коалиция, като в отговор, освен посочените проценти (99%), се сети единствено за Благоевград, където ВОЛЯ е в коалиция с „Партия на зелените“.

Но справката показва коалиции между ВОЛЯ и други формации в още 45 общини, а именно: Долни Чифлик, Айтос, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Павликени, Грамада, Димово, Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Хайредин, Бобошево, Берковица, Брусарци, Лом, Монтана, Якимово, Пещера, Земен, Трън, Сандански, Струмяни, Поморие, Приморско, Кнежа, Асеновград, Родопи, Сопот, Съединение, Любимец, Хасково, Стара Загора, Божурище, Ботевград, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Копривщица, Костинброд, Сливница, Правец и Русе.

В справката са включени само общини, тъй като ситуацията е достатъчно красноречива и така, но вероятно броят на населените места, в които ВОЛЯ е в коалиция, противно на твърденията на Марешки, ще се увеличи драстично, ако бъдат разгледани поотделно и всички села в страната. Упражнение, което на този етап не виждаме за нужно да извършваме.

Като отново припомняме епитетите, с които Марешки описва коалирането преди избори, нека направим преглед и на формациите, с които ВОЛЯ се е коалирала в тези 46 български общини.

Такива са например по-популярните ВМРО, НФСБ, ДПС, АБВ, СДС, НДСВ, „Демократична България“, ДБГ, Български демократичен център, „Глас Народен“, РЗС, БЗНС, Гергьовден, както и по-малко популярните Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Земеделски народен съюз, „Партия на зелените“, „Нова алтернатива“, „Новото време“, БДС – радикали, „Обединена социалдемокрация“, МИР, Движение Заедно за промяна, Съюз на свободните демократи, Кауза Пловдив, Обединен блок на труда, Политическо движение социалдемократи, Българска социалдемократическа партия и обединеното около Българската левица, което на тези избори се явява като коалиция „Алтернативата на гражданите“ в цялата страна.

Видно от справката, Марешки участва в коалиции не в 1% от случаите, а във всяка пета община, а що се отнася до неговата „чистоплътност“, той е в коалиции с около 30 други формации от целия политически спектър, включително такива като ВМРО и ДПС.

Случаят ВМРО

Коалициите между ВОЛЯ и ВМРО заслужават отделно внимание поради спецификата на отношенията между тях и по-конкретно всички епитети, с които Веселин Марешки описва лидерите на националистическата формация, която в последните два мандата е част от управлението на страната. Например, по време на евроизборите, Марешки описваше ВМРО така:

„Всички във ВМРО са политически измамници и тотално деградирали типове. Джамбазки в ЕП и такива като него родоотстъпници, безбожници и безродници са гласували резолюция за принуждаване всички държави в ЕП да приемат Истанбулската конвенция. Каракачанов е безродник и мекотело”.

А също и така:

„Най-лошото е, че ако шкембе войвода, Краси пет тераси, гастрольора във военното министерство Краси Каракачанов, въобще ликвидатора на армията не знае какъв е знака, който използват Военновъздушните сили, но да излиза някакъв генерал Шивиков ли къв беше, който е генерал и да не знае какъв е знака – безкрайна некомпетентност, каквато лъха и от всички кадри на ВМРО“.

Тонът и езикът му по отношение на ВМРО не е особено променен и през настоящата кампания, но това не му пречи да се коалира с тях в три общини в страната – Земен, Трън и Копривщица. В три общини той е в коалиция и с НФСБ – Долни Чифлик, Лясковец и Бобошево, въпреки всички приказки, изприказвани по адрес и на Валери Симеонов.

Що се отнася до ДПС, ВОЛЯ е в коалиция с тях в цели осем общини – Димово, Борован, Роман, Хайредин, Берковица, Брусарци, Лом и Якимово,

Яне (в) Сандански

На много места ВОЛЯ е в коалиция със споменатите формации както за кмет, така и за общински съветници, а на места коалирането е само за един от видовете избор. За отбелязване е случаят в Сандански, където ВОЛЯ стои зад кандидат-кметът Яне Янев и неговата листа. В Сопот пък ВОЛЯ издига настоящия градоначалник, избран преди 4 години от БСП.

В заключение, доколкото в България са останали избиратели, които се интересуват дали изречените от един политик твърдения, при това в национален ефир, издържат елементарна проверка на фактите, такива политици би трябвало да бъдат наказани в деня на изборите. Дали това ще се случи – предстои да разберем на 27 октомври, но към днешна дата е сигурно едно – ако съществуваше друг вид детекторен механизъм за политически лъжи и нечистоплътност, Веселин Марешки щеше да се провали с гръм и трясък.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар