В категории:България / Фотогалерия

Фотогалерия: Бойко Борисов официално ще ни потрети

Народното събрание одобри Борисов за министър-председател на България за трети път. Новият стар премиер и министрите от кабинета се заклеха и встъпиха в длъжност. Вижте подробности и снимки от заседанието на парламента.

Ето ги и тях. Новото българско правителство положи клетва пред Народното събрание.

България официално има ново правителство, след като Народното събрание одобри лидерa на ГЕРБ Бойко Борисов за премиер на страната за трети път. Гласувани бяха и структурата и състава на новия Министерски съвет, с което се отмениха правомощията на служебния кабинет, оглавяван от Огнян Герджиков.

За трети път министър-председател на България ще бъде Бойко Борисов. Той оглави за първи път България през 2009 година и управлява с „правителство на малцинство“ до февруари 2013 година, като разчиташе на плаваща подкрепа от „Синята коалиция“, „Атака“, РЗС и независими народни представители. ГЕРБ и Борисов бяха свалени от власт след масови протести през зимата, а в следващото народно представителство останаха в опозиция.

След само около година в тази роля, в края на 2014 година Борисов се завърна като премиер за втори път, вече в коалиция с Реформаторския блок и с подкрепата на Патриотичния фронт. ГЕРБ отново не успя да довърши мандата си и след загубата на президентските избори лидерът на партията хвърли оставка, а на последвалите избори успя да спечели с малка преднина пред БСП. В резултат на тази победа, с официалната подкрепа на коалицията „Обединени патриоти“, която включва освен старите му партньори от „Патриотичен фронт“, но и партия „Атака“, Борисов сформира трети кабинет, който от днес управлява България.

Борисов беше избран за трети път за министър-председател с гласовете на 133-ма депутати, а против гласуваха 100. Освен от официалните си коалиционни партньори, лидерът на ГЕРБ получи гласовете и на формацията на Веселин Марешки – ВОЛЯ. Сходен беше резултатът при гласуването и на структурата и състава на новото правителство. Преди гласуването се проведоха традиционните дебати, в които дейно участие взе опозицията в лицето на БСП и ДПС.

В предишното правителството Валери Симеонов беше обикновен депутат, а Румяна Бъчварова – вицепремиер. Днес ролите са разменени.

Любопитна подробност е, че нито един народен представител от ГЕРБ не излезе да защити предложението на партията за премиер и кабинет, а единственото изказване на „Обединени патриоти“ дойде от новия вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, но само под формата на кратка реплика към Корнелия Нинова. През цялото време на стола си безмълвен остана Волен Сидеров, който по традиция прави запомнящи и „горещи“ речи преди подобни гласувания. Този път Сидеров не взе думата, въпреки че беше многократно провокиран, включително чрез цитиране на негови думи, изречени през годините по адрес на новите му партньори от ГЕРБ.

Кандидатурата на Борисов за премиер беше представена от „дясната му ръка“ в ГЕРБ Цветан Цветанов, който представи кратка биографична справка, в която впечатление направи възторга, с който Цветанов припомни как Борисов е основател на една от най-големите охранителни фирми. След това на трибуната се качи и самият Борисов, който без излишни и типични за него импровизации изчете предварително подготвена реч, в която очерта основните приоритети на новото управление.

БСП ще гласува против правителство, предложено от Бойко Борисов, по три причини, заяви в началото на своето изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова, която откри дебатите. По думите ѝ, първата причина са сериозните различия в идеите и програмите на БСП и ГЕРБ за развитието на икономиката, борба с бедността, образованието, здравеопазването и други. „В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма с конкретни предложения, идеи и разумни аргументи“, обеща тя.

„Втората причина, поради която няма да ви подкрепим, е заради това, че приоритетите за управление, които определихте сега, след сключване на коалиционното споразумение, са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната, спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо“, добави тя, като изброи голяма част от тези обещания. Тя поздрави „патриотите“ за израстването и факта, че от „България вън от ЕС и НАТО“ са стигнали до „ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата ориентация“.

Нинова прочете от трибуната част от предизборните обещания на „Обединените патриоти“: „спешно повишаване на доходите на българите, въвеждане на данъчни облекчения и законодателство срещу спекулата“ и заяви, че за една нощ това обещание се е променило в програмата за управление, което гласи: „увеличение на доходите в края на мандата, запазване на преките данъци, без данъчни облекчения, няма освобождаване на ниските доходи от плащане на данъци, няма обещаната децентрализация на бюджет към общините.“

Не е спазено и обещанието за „увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лева“, като е заложено увеличение само до 200 лева. „Намаляване на ДДС на лекарства и учебници също няма да се случи, защото в програмата е записано – никаква промяна на ДДС, никаква промяна на данъчните ставки, на преките данъци, както и без данъчни облекчения на бедните хора“, подчерта лидерът на БСП.

В програма отсъстват още изучаване на дисциплината „Патриотизъм“ в училище, закон за българския език и право на глас да имат завършилите основно образование и владеещи български език, религиозни служби и ритуали да се провеждат само на български език, българското знаме да бъде издигнато пред всеки религиозен храм, да бъде спрян „звуковия терор от минарета“, да бъдат отстранени „протурските партии от властта“ и други, посочи Нинова. Не е заложено и възстановяването на наборната военна служба и трудовите войски, нито изтегляне на българските войски от чужди държави.

Корнелия Нинова показва на Красимир Каракачанов откъде е черпила вдъхновение за речта си – предизборните обещания на „Обединени патриоти“.

„Това не е преодоляване на различията. Това е загуба на идентичност – политическа и идеологическа, на „Обединените патриоти“, като политическа партия. А за хората, които са ви избрали заради тези обещания, това е категорична подмяна на волята им да дойдете в тази зала“, категорична бе Нинова. Тя обяви, че партията ѝ ще подкрепя „целия раздел външна политика и европейско председателство, промяна в Дъблинското споразумение, Шенген и Еврозона“. Но обвини ГЕРБ, че не спазват обещанието си „да слушат хората“, като посочи, че нито един път в програмата им не се споменава думата „бедност“, а именно това е най-големият проблем на хората.

Третата причина, заради която БСП няма да подкрепи новия кабинет, е несигурността в България, която според Нинова залагат ГЕРБ и ОП в коалиционното споразумение, като посочват, че по различни теми ще търсят „плаващи“ мнозинства и подкрепа. „Кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за тази подмяна на народната воля. Зее пропастта между политическата класа и народа ни и тя се увеличава. „Борисов 3” ще даде принос за увеличаването на тази пропаст“, заключи Нинова.

Изказвания направиха и колегите ѝ Жельо Бойчев, Михаил Христов, Валери Жаблянов, Кристиан Вигенин и други. От правото си на „отрицателен вот“ (изказване с аргументация след гласуване „против“) се възползваха Иво Христов, Елена Йончева, Георги Гьоков и други.

Тежки критики към новата управленска формула получи кабинетът „Борисов 3“ и от страна на ДПС. „ГЕРБ за втори път пожела коалиция. Това обаче не носи стабилност и реформи, от които България се нуждае. Докато в предишния мандат коалицията беше със „сестринска“ формация от семейството на Европейската народна партия, сега е със съюз от националистически формации, незнайно защо самонарекли се „Обединени патриоти“. Между национализма и патриотизма има ценностна стена“, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той нарече „ярък пример на цинизъм“ решението на Борисов да номинира Валери Симеонов за вицепремиер по демографските въпроси и предупреди, че ДПС ще „запознае европейските лидери с профила на този вицепремиер“.

Още по-далеч стигна колегата му Йордан Цонев, който цитира изказвания на Валери Симеонов, в които новият вицепремиер нарича „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни“, „искат помощи по болест, без да са болни, както и детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“ представителите на един определен етнос. „Как ще се чувствате в Европа с такива лица, колкото и да казвате, че е европейски новият кабинет, той е антиевропейски и е опасност за националната сигурност. Излъчва послание на разединение и омраза“, подчерта той и също обеща, че „ДПС ще пренесе тази битка в Европа“.

Любопитно и не съвсем лесно разбираемо изказване направи председателят на групата на „Воля“ и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Веселин Марешки. „На консултациите при президента казахме, че не можем да участваме в правителство, което легитимира крайния национализъм“, каза той, но веднага след това добави, че „всеки български гражданин има право на втори шанс, затова сме готови да направим компромис с имената“. Марешки заяви, че ще даде подкрепа на правителството „на този етап“, но няма да му даде нито 100, нито дори един ден толеранс, а още от днес „ще следи под лупа“ действията на всеки един министър.

В края на своето изказване Марешки обяви, че ще предостави на Бойко Борисов копие от своята настояща реч, като дори „ще я подпише“, за да помни новият премиер, че „Воля“ ще следи дали управляващите изпълняват обещанията си. Аптекарският бос изпълни своето обещание, подписа словото си и в действителност го връчи на Борисов, който слушаше от първия ред всички изказвания, но не се изкуши да вземе думата нито веднъж.

След края на дебатите и процедурите по отделните гласувания, новите министри се заклеха, изслушаха националния химн и химна на Европейския съюз, подписаха клетвените си избори, след което се насочиха към отделните министерства, за да вземат участие в официалните церемонии по предаване на властта от служебното към новото редовно правителство. Около 13:00 пред сградата на парламента с група от около 100 души се появи и Слави Трифонов, който бе поставил срок от 2 седмици на новия парламент за да внесе закон, с който се въвежда мажоритарно гласуване в два тура.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар