В категории:България

Наясно ли е лъжливото аптекарче Марешки кой орган в България раздава правосъдие?

Веселин Марешки отказва да даде доброволно своя имунитет, въпреки че само преди месец обяви, че „няма какво да крие“ и не е влязъл в парламента, за да възпрепятства правосъдието. Но днес настоява парламентарна комисия да се произнесе има ли доказателства за неговата вина. Новият законотворец се е объркал – това се решава от съда, а не от колегите му в Народното събрание.

„Да, за имунитета. Със сигурност аз няма от какво да се крия. Не съм влязъл в парламента, за да се крия от правосъдие. Напротив – имам огромното желание по най-бързия начин да приключат тези неща.“

По този начин отговори Веселин Марешки в деня след предсрочните избори на въпрос на „Барикада“ дали ще предостави доброволно своя имунитет, за да продължи делото срещу него. Датата е 27 март, а мястото – елитен столичен хотел, избран от лидера на ВОЛЯ за официален следизборен брифинг. Точно преди един месец.

Заради новия статус на Марешки като народен представител, делото за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване беше спряно от Окръжния съд във Варна и препратено към Софийския градски съд. В следствие на това днес главният прокурор внесе в парламента искане за снемане на имунитета на Марешки, както и на други двама народни новоизбрани народни представители – Делян Добрев и Светла Бъчварова. Двамата вече декларираха, че ще се откажат от своите имунитета, за да може да продължат производствата срещу тях.

Но не и Веселин Марешки. Новият заместник-председател на Народното събрание, който точно преди месец обяви, че „не е влязъл в парламента, за да се крие от правосъдието“, отказва да позволи на съда да си свърши работата.

„От 2014 година, в опит да ми бъде заграбен бизнеса, ме въртят в измислено дело за изнудване за около 5 хиляди лева. Надали сред вас има такива, които си мислят, че мога да изнудвам някой за 5 хиляди лева. Някой си прави постановка, завежда се дело, вкарва се в съда и никой не знае каква е истината“, коментира днес Марешки в Народното събрание. А на директен въпрос дали ще се откаже доброволно от имунитета си, за да продължи делото и в крайна сметка той да докаже своята невинност, аптекарския бос отвърна негативно.

Вместо това той щял да настоява да се създаде парламентарна комисия, която да събере всички документи по делото и да прецени дали имунитетът на Марешки трябва да бъде свален. Варненският бизнесмен е нов в Народното събрание, така че разбираме защо все още не е запознат изцяло с правилата – създаването на такава комисия няма да се случи по негово желание, а по правилник, ако в определения срок той не внесе заявление за доброволен отказ.

В рамките на тази комисия, по закон, депутатите трябва да се запознаят с фактите и да преценят дали да гласуват за свалянето на имунитета на съответния техен колега. Опит с тази процедура има Волен Сидеров, като по традиция, и съвсем нормално от моралната гледна точка – мнозинството гласува положително. Поради една проста причина – в България все пак има разделение на властите, а решенията дали някой е виновен и дали доказателствата срещу него са достатъчно сериозни, се взимат от съда, а не от Народното събрание. Нещо, което очевидно Веселин Марешки още не е разбрал.

Част от депутатките на Марешки, които според него трябва да решават виновен ли е той, вместо съда.

В името на справедливостта трябва да кажем, че въпреки първоначалният утвърдително звучащ отговор, още в деня след изборите Марешки намеква, че няма да се даде лесно на съда. На 27 март, на същия брифинг той заявява, че ще покани „всички журналисти в парламента, на комисията която ще направим“. Там щели да бъдат „разсекретени всички документи, ако има секретни, за да може да прочетете и да се убедите, че всъщност срещу мен няма абсолютно никакви доказателства“.

Желанието на Марешки за повече публичност щеше да звучи изключително романтично, ако не беше категорична лъжа. А доказателството за тази лъжа е искането на защитата на Веселин Марешки, по време на едно от малкото проведени заседания по делото във Варненския окръжен съд СРС материалите да не се изслушват в съдебна зала.

Впрочем, въпросните СРС-та вече са публични и на тях беше посветен обширен материал във вестник „Апостроф“. Част от фактите и конкретните цитати в него са толкова скандални и брутални, че би трябвало самото им публикуване да доведе до края на политическата кариера на Марешки във всяка една нормална държава. Но не и в България.

„Искам да го събаряме! И искам вчера да е съборено!”; „По принцип аз ще направя организацията”; „… полицията сто процента ще си подвият това и ще си заминат. Това е концепцията!”; „Тоест всичко да се случи толкова бързо, че докато дойде някой, то вече да е съборено”, гласят част от записаните разговори на Марешки, приложени към делото му.

Няколко думи и за самото дело, за да стане ясно за какво „събаряне“ говори радетелят за публичност, който не би се занимавал с някакви си пет хиляди лева. То влезе в съда през 2015 г., след като през есента на 2014 г. Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария „Ред хот“ във Варна Асен Миланов, припомня „Правен свят“. Днешният партиен лидер поискал от Миланов да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Марешки пък бил собственик на земя пред заведението и след като Миланов отказал да му плаща наема, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но в този момент бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето. Лидерът на „Воля“ е обвинен в изнудване на Миланов и нанасяне на лека телесна повреда на Костадинов. Обвинена в изнудване заедно с Марешки е и Красимира Колева. Тя е бивша съпруга на собственика на терена Тони Димитров, но е изнудвала Миланов да плаща наем от 10 000 лева на нея и на аптечния бизнесмен.

Днес Веселин Марешки иска да се създава комисия, която да решава има ли доказателства или не за дело срещу него. „Комисия трябва да реши дали съм виновен. Ако тя реши, няма да чакам гласуване в залата, сам ще се откажа“.

Господин Марешки, този въпрос се решава от други органи – българските съд и прокуратура. Делото срещу вас не е на досъдебна фаза, за да се чудим и да спорим в парламента дали има основания за него. Държавното обвинение вече се е произнесло по този казус, а съдът е дал ход на делото, включително с ваше одобрение. То обаче е спряно, защото вие сте народен представител и като такъв се ползвате с имунитет. В момента единствено вие бавите и възпрепятствате правосъдието.

Неясно с каква цел – може би се притеснявате, че няма да спечелите делото? Или се опитвате да подсигурите нещо в своя полза, докато умишлено протаквате? Може би грешим и вие сте напълно невинен. Дали това е така или не – това трябва да докажете вие и вашите адвокати, но в съда. А не пред вашите колеги в парламента.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар