В категории:Анализи / Свят

Опъването на червен килим за саудитския принц е безсрамие

С тържественото посрещане на потъналия в кръв Мохамед бин Салман британското правителство показва, че не дава и пет пари за човешките права или нарушенията на Женевската конвенция, когато има шанс да подсили счетоводния си баланс.

Дълбоките джобове осигуряват кралско посрещане дори за най-безсрамния сатрап.

Емили Торнбери, Guardian

Наричат дифтерията “задушаващата болест”. Родителите трябва да гледат безпомощно как тя бавно запушва гърлата и изстисква живота на децата им. За щастие ваксините премахнаха тази болест в повечето части на света. Но не и в Йемен, където през изминалата година стотици деца се заразиха, а десетки умряха по този жесток начин.

Те се присъединиха към стотиците други йеменски деца, загинали от най-тежката епидемия от холера в модерната история, хилядите, загинали от недохранване, и незнайният брой цивилни, убити от въздушни удари срещу домове, улици, сватби и погребения.

Това е човешката цена за тригодишната война в Йемен, в която всички страни показват коравосърдечно пренебрежение към живота, но вината за огромната част от загиналите цивилни несъмнено е на Саудитска Арабия.

Въпреки това архитектът на саудитската интервенция в Йемен – престолонаследникът Мохамед бин Салман – пристигна във Великобритания и бе посрещнат от правителството на консерваторите с такива почести, че все едно е Нелсън Мандела. Това е човекът, стоящ зад продължаващата блокада на контролираните от бунтовниците хути пристанища, заради която до цивилните не достигат жизненоважни храни, лекарства и гориво. Блокада, която предвид всички налични доказателства нарушава международното право, използвайки глада като оръжие.

Това е човекът, който – в също толкова скандално нарушение на Женевската конвенция – е оторизирал разрушаването на земеделската и хранителна инфраструктура на Йемен в ранните етапи на войната, осъществено чрез систематични бомбардировки на ферми, мандри, фабрики за храни и пазари.

Принц Мохамед бе вбесен от опитите на бунтовниците да обстрелват двореца му в Риад с ракети през декември и отвърна на удара с десетдневни безразборни бомбардировки срещу цивилни зони, убивайки и ранявайки стотици, включително десетки деца.

Докато правителството на Обединеното кралство публично твърди, че не може да има военно решение в Йемен, почетният му гост наскоро уволни много от висшите си генерали с цел да постигне точно това. Салман дори вече планира нови офанзиви срещу йеменската столица Сана и пристанището Ходейда, които ще ескалират драстично хуманитарната криза.

И всичко това преди дори да стигнем до срамните му опити да подкопае демокрацията в Ливан и финансирането на джихадистки групировки в сирийската гражданска война, които са част от битката му срещу Иран за хегемония в Близкия Изток.

Ако регионалният му съперник, върховният лидер на Иран – който също е обвиняван в нарушаване на човешките права, регионални интервенции и предполагаемо финансиране на терористи – бе на посещение в Лондон, на правителството изобщо не би му хрумвало да опъне червения килим. Така че с какво е толкова различен саудитският престолонаследник?

Премиерът Тереза Мей заявява, че става въпрос за общи стратегически интереси и сигурност. Говори се и за действията на принц Мохамед за “либерализиране” на правата на жените, които се свеждат до обещания да се настигне останалата част от света, като се позволи на жените да карат коли.

Всичко това са безсмислици. Както често се случва, всичко се свежда до цинично печалбарство, и до отчаяното желание на правителството да запуши дупката, която ще се отвори в търговията и икономическия растеж на Великобритания заради отказът на Мей да остане в митнически съюз с ЕС след Брекзит.

Прозрачен е и безсрамният стремеж принцът да бъде убеден да включи Лондонската фондова борса в подготвяната продажба на акции на петролния монополист Aramco, за която се смята, че ще се превърне в най-големия борсов дебют в историята.

Най-конкретно става въпрос за огромния ръст на продажбите на оръжия за Саудитска Арабия след началото на войната в Йемен. Тази търговия е толкова срамна, че правителството започна активно да окуражава британските оръжейни фирми да подават заявления за “отворени експортни лицензи”, чрез които може да се укрива какви точно оръжия получава Риад и каква е истинската им стойност. Ясно е, че правителството не дава и пет пари за човешките права или нарушенията на Женевската конвенция, когато има шанс да подсили счетоводния си баланс.

В Съвета за сигурност на ООН Великобритания е официалният отговорник по въпросите, свързани с Йемен. През октомври 2016 г, правителството представи проекторезолюция, призоваващо за постоянно прекратяване на огъня в страната, което да позволи незабавна хуманитарна помощ и разговори за политическо решение. Помощниците на принц Мохамед веднага възразиха, и 17 месеца по-късно проекторезолюцията все още не е представена официално пред Съвета. Така че неговата брутална, кръвопролитна война продължава, без никой в правителството да е готов дори да вдигне писалката, за да се опита да го спре. Вместо това те го посрещат тържествено. Но милиони от нас ще кажат: не от мое име.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар