Фотогалерия: Петият протест за Пирин: за утрешния ден, а не за бързите печалби

Хиляди българи в страната и чужбина не се впечатлиха от обвиненията на бизнеса, че са „рекетьори, които убиват икономиката“ и отново протестираха в защита на Пирин. На протеста в София думата беше дадена и на нашия автор Ивайло Атанасов

Снимка: Къдринка Къдринова, Барикада

Пети национален протест в защита на национален парк „Пирин“ и срещу решението на правителството на Бойко Борисов за промяна на плана за управление на парка се състоя в четвъртък вечер. Протести се проведоха в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково и Шумен, а солидарни с протестите у нас българи излязоха с плакати и на различни места в Берлин, Брюксел, Виена, Глазгоу, Лондон, Оксфорд, Прага, Хамбург и Сидни.

По традиция най-многоброен беше протестът в София, където въпреки студа хиляди граждани не се трогнаха от заявлението на българския бизнес, че са „шепа зелени рекетьори“, които с действията си „убиват икономиката“, нарушават законите и манипулират общественото мнение. Вместо това те се събраха пред сградата на Министерския съвет, където поискаха оставката на министъра на околната среда и водите – бившият председател на Института за дясна политика Нено Димов, както и отмяна на правителственото решение от 28 декември 2017 година.

Митингът под прозорците на властта се превърна в шествие, което премина през Народното събрание и завърши с изявления на Орлов мост. Думата за първи път беше дадена и на автора на „Барикада“ и част от „Солидарна България“ Ивайло Атанасов, който обяви, че говори от името на още редица леви организации, като списание dВЕРСИЯ, Колектива за обществени интервенции и други, които също участват в протестите от самото им начало.

Ивайло Атанасов, който е ултрамаратонец и победител в Обиколката на Витоша през 2016 година заяви, че се радва да срещне по улиците на София, които иначе среща сред природата – планинари, алпинисти, колоездачи, скиори и ски-бегачи и разбира се бегачи. „Това са хора, които спортуват в планините целогодишно. Държа да подчертая това в противовес в внушенията на управляващите, че от разрешаването на строителството в Пирин зависи развитието на спорта“, каза той.

По думите му, дилемата между развитието на спорта и запазването на природната богатство е фалшива дилема, тъй като има много спортове, които не изискват изграждане на съоръжения и сеч в защитени територии, както и много територии, в които могат да се развиват спортове изискващи това, но националните паркове не са от тях.

От името на левите организации участващи в протестите Атанасов сподели, че те винаги участват в екологичните протести, защото знаят, че те не са в защита просто на кокичета и щъркелчета, а и в защита на обществения интерес. „Това са протести, които се опитват да запазят блага, които принадлежат на всички и които не можем да позволим да бъдат пропилени заради печалбите за малцина. Печалби, за които те дори няма да платят данъци, защото ще ги скрият в някоя офшорна зона“, подчерта той.

„Управляващите се опитват да внушат, че всички ние, които се опитваме да защитим интересите на обществото, включително на бъдещите поколения, които имат същите права като нас върху природните ресурси, сме спирали икономическото развитие. Под икономическо развитие те разбират бързи печалби без мисъл за утрешния ден. Такива хора не трябва да взимат решения за бъдещето“, завърши Атанасов, чиято статия в „Барикада“ от май миналата година, посветена на екоминистъра Нено Димов, наскоро стана основа за публикация в немската преса.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар