В категории:България / Екология

Правителството даде зелена светлина за разрастването на ски зоната в Пирин

Под натиска на националистите кабинетът се ангажира със „спешни действия“, които да осигурят построяването на още един кабинков лифт в национален парк „Пирин“, като същевременно отслаби режимите на защитата му.

Снимка: Барикада

На заседание на Министерски съвет между почивните дни в края на годината бяха приети и двете предложения на министъра на околната среда и водите Нено Димов във връзка с бъдещето на национален парк “Пирин”. Едното от тях одобрява промени в плана за управление на парка, който вече ще допуска по-сериозна човешка намеса в защитената територия, а другото е за “спешни действия” от страна на правителството, които да осигурят изграждането на втора лифтова линия на Пирин, когато бъде изготвено инвестиционно предложение.

Решенията бяха отложени по-рано през декември след граждански протести, което доведе до напрежение в управляващата коалиция. Патриотичният фронт в лицето на Валери Симеонов обвини Бойко Борисов в “саботаж” и намекна, че бъдещето на коалицията ще зависи от заседанието в края на месеца. Под натиска на националистите правителството активно подкрепи едната страна в спора за разрастването на ски зоната в националния парк, който е част и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Миналата зима Борисов твърдеше, че е за строителството на нови писти, но няма да има решение, докато не се постигне някакъв компромис между еколозите и концесионера “Юлен” АД.

Сега бе дадена зелена светлина за фирмата, която през 2011 г. бе уличена в използването на с 65% повече територия от парка от разрешената в концесионния договор, да изготви инвестиционно предложение, което да премине екологична оценка. Според Нено Димов, тази оценка не трябва да казва дали такова предложение изобщо е съвместимо с целите на опазване на природното наследство, а да каже как новоизградената инфрастуктура да бъде “компенсирана в останалата част от национален парк “Пирин””. Министърът изрази задоволство, че приетите негови предложения “отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен.” Валери Симеонов пък заяви след заседанието, че “предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопи и Витоша”.

В същото време, пред сградата на МС протестираха граждани, организирани от екологичната коалиция “За да остане природа в България”, според които е недопустимо увеличаването с 4.6 пъти на зоната, в която е разрешено строителството в защитената територия, както и промяната на концесионния договор с “Юлен” АД, което би узаконило отдавна констатираните нейни нарушения. Фирмата не просто се разминава с наказанието, но и получава като награда възможността да разшири още повече дейността си.

Паралелно, в Симитли протестираха и привърженици на строителството на втори кабинков лифт и съпътстващата инфраструктура, предвождани от кметовете на Банско, Добринище и Симитли, които блокираха Е-79. Естествено, блокирането на пътя е незаконно, но докато предприемаше това действие банският градоначалник Георги Икономов иронично обясни, че еколозите са за съд и че имат “наглостта” да упрекват МС, че взима незаконни решения. По думите му, “никой не може да каже откъде ще мине кабинката и какво ще засегне” и следователно е рано да се говори за засягане на вековни гори, а на този етап само се променят режими в парка. Тези промени обаче целят именно отслабване на защитата, така че “кабинката” да премине по-леко през режимите.

Най-вероятното място за изграждането ѝ е в местността “Бетоловото”, западно от Банско, където вече са построени десетки хотели и голф зона. Цялата част от националния парк над тази местност попада в резервата “Баюви дупки – Джинджирица”, който е обявен през 1934 г. и е един от най-старите в страната. Тази година се навършиха 40 години от включването му в списъка на биосферните резервати под протекцията на ЮНЕСКО. Резерватът цели основно опазването на муровите гори в него, чиято средна възраст е над 150 години.

Решенията вероятно ще предизвикат нови екологични протести, като такъв вече е заявен за 4-ти януари.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар