Протест поиска разтрогване на концесията на „Юлен“ (снимки)

Протест "Не ни пързаляйте за Пирин"

Няколко десетки природозащитници и скиори излязоха на протест пред Министерски съвет под наслов „Не ни пързаляйте за Пирин“ в ранната утрин на първия от двата работни дни между коледните и новогодишни празнични почивки. На площад „Независимост“ протестиращите подредиха своите ски, снегоходки, бордове и друга екипировка за зимни спортове, с която изписаха „Пирин!“ на паважа.

Демонстрацията идва година след станалото печално известно решение на правителството от края на миналия декември, с което бяха внесени промени в плана за управление на национален парк „Пирин”, допускащи разширение на ски зоната без да бъде изготвена екологична оценка. Това решение отприщи вълна от ежеседмични протести в продължение на 4 месеца, като предстои решение на ВАС за законосъобразността на решенията на МС.

Протест "Не ни пързаляйте за Пирин"Настоящия протест, освен традиционното искане за недопускане на строителство на територията на национален парк „Пирин“, акцентира и върху необходимостта от разтрогване на концесионния договор, с който ски зоната над Банско е предоставена на „Юлен“. Още в далечната 2011 г. първото правителство на Бойко Борисов установи, че концесионерът неправомерно е използвал площ с 2/3 по-голяма от предвидената в договора, с което са засегнати стари мурови гори.

След години на двусмислени сигнали от страна на поредица правителства главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не може повече да си затваря очите за бездействието на правителството спрямо нарушение, за което то знае от 8 години. Вместо да предприеме действия спрямо отговорните лица, прокурорът препоръча на кабинета да предоговори условията с „Юлен“, така че нарушенията да бъдат узаконени.

В отговор на това организаторите на протеста от коалиция „За да остане природа в България“ заявяват:

Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк „Пирин“. След доказаните нарушения, договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар