Фотогалерия: „Спаси Пирин“ – ден 15

Снимка: Барикада

Петнадесето поредно шествие в защита на Национален парк „Пирин“ се проведе в столицата в четвъртък. То премина по бул. Витоша, през Министерски съвет, където движението по жълтите павета бе блокирано, и стигна до Орлов мост. Паралелно демонстрации се проведоха и в Благоевград, Сливен, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

От трибуната пред МС организаторите припомниха, че протестите не са единствените действия срещу решението за промени в плана за управление на парка от края на миналата година, като то се обжалва пред Административния съд. Първото заседание по делото е насрочено за 14 май, но процедурата може да се проточи, а съдът отказа да спре действието на плана, докато тече обжалването.

Тези дни се очаква и решение на първа инстанция по делото за липса на екологична оценка на проекта на нов план за национален парк „Пирин“. Именно обжалванията покрай новия план, който трябваше да влезе в сила още през 2014 г., накараха правителството да внесе спорните промени през редакция на стария с вече изтекъл срок на действие план. На протеста бяха издигнати и плакати срещу планираното намаляване на площта на резерват „Калиакра“, така че от него да се извади апетитният плаж „Болата“. Всички снимки вижте в галерията:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар