В категории:България / Екология

Служебното правителство опитва да уталожи недоволството около спорните решения за бъдещето на Пирин (допълнена)

Екоминистърът обяви, че ще отмени решението за предварително изпълнение на спорния план за управление на Пирин… засега. В сила остава друго решение взето преди националния празник, според което планът не се нуждае от екооценка.

Според еколозите, казусът с концесията на ски зоната в Пирин е само пример за рисковете от недобросъвестни инвеститори, които новият закон увеличава.
Снимка: Барикада

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова заяви, че ще отмени решението си за предварително изпълнение на плана управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023 г. без екологична оценка на въздействието, което беше изненадващо прието на 2 март. Като причина за отстъплението е посочен силният обществен отзвук, който се разрази, въпреки че решенията на министъра бяха оповестени непосредствено преди поредица неработни дни около националния празник.

Отменено е единствено решението за предварително изпълнение, но в сила остава друго – взето на 1 март решение, според което планът не се нуждае от екологична оценка, за да влезе в действие.

Крачка напред, две назад

Според първоначалното съобщение на сайта на МОСВ, веднага след като отмени решението си, министър Костова ще подпише нов идентичен акт за предварително изпълнение.

„Министър Костова обяви, че веднага след отмяната ще постанови нов акт за допускане на предварително изпълнение. Така ще се даде възможност на гражданите и неправителствените организации да упражнят законното си право на жалба срещу решението за предварително изпълнение.“

Няколко минути по-късно този параграф изчезна от съобщението. По този начин Костова даде сигнал, че не се отказва от решението, срещу което се надигна обществено недоволство, а само от начина на вземането му, който ограничи възможностите на граждани и екологични организации да обжалват в законно установения срок. Единственият ефект от такава административна маневра би бил да удължи срока за обжалване. Премахването на тази част от прессъобщението създава и впечатлението, че действията на служебното правителство целят само да притъпят общественото недоволство.

Съобщението на сайта на МОСВ преди и след редакцията:

Реакцията на МОСВ дойде след като по-рано днес президентът Румен Радев заяви, че решението да не се прави екологична оценка на плана за управление на Пирин е било “прибързано” и че е провел разговор с екоминистъра и служебния премиер Огнян Герджиков с цел да бъде “намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес”.

Очевидно според министър Костова достатъчно отговорно решение е простото удължаване на срока за жалби срещу предварителното изпълнение на плана. Не на това мнение са еколози, които организират протест от 18 часа днес пред МОСВ с искане за назначаване на екооценка на плана. Протести в солидарност с този в българската столица са обявени и в Пловдив, Лондон и Виена.

Протестът в английската столица вече се състоя:

„Здравето на хората“ или частни интереси?

Според решението на министерството, планът за управление на един от трите национални парка в България и защитена от ЮНЕСКО територия не се нуждае от оценка, защото “няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве”. Не става ясно как министър Костова знае това без да разполага с екологична оценка, така че вероятно решението е взето на базата на субективната ѝ преценка, а това е ситуация с корупционен потенциал.

От коалиция “За да остане природа в България” заявяват, че новият план разширява многократно туристическата зона в парка и съответно площта, в която са позволени строителни работи. Освен това отпада строгата забрана за извършване на сеч върху 60% от територията на парка. Еколозите не приемат и аргумента на Костова, че планът трябва да влезе в действие бързо с цел „осигуряване живота или здравето на гражданите“, тъй като до приемането на новия, продължава да действа досегашния план за управление, който предвижда значително по-строг режим за защитената територия в Пирин.

След реакцията (допълнено)

Няколко часа по-късно на сайта на МОСВ се появи съобщение за отказ от решението от 1 март, което постановява, че новият план за управление не се нуждае от екологична оценка. Служебното правителство се отказва от спорното решение и „ще разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на НП „Пирин“ за периода 2014-2023 г.“

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар