В категории:България

Официално: Правителството обжалва съдебното решение за Пирин

В последните минути на позволения от закона 14-дневен срок, кабинетът „Борисов 3“ е обжалвал решението на тричленния състав на ВАС от края на юли, с което беше отменено правителственото решение за Пирин от края на миналата година, скандализирало граждани и екоорганизации

Поглед от Банско. Снимка: Ивайло Атанасов, „Барикада“

Правителството на Бойко Борисов е внесло във Върховния административен съд (ВАС) обжалване на решението на тричленния състав на съда от 27 юли, с което се отменя предизвикалото протести правителствено решение относно Пирин, съобщи „Медияпул“ след проверката в информационната система на съда.

Срокът за обжалване изтичаше днес, като правителството така и не обяви ясно дали ще обжалва решението на съда, с което беше отменено правителственото решение от края на миналата година, което скандализира граждани и екоорганизации, които го оспориха в съда и организираха редица протести.

След първото решение на ВАС от края на миналия месец, екоорганизациите призоваха в отворено писмо кабинетът „Борисов 3“ да не внася обжалване, като до днес не беше напълно сигурно дали правителството все пак няма да се съобрази с това искане.

Решението на тричленния състав също така провокира вицепремиерът Валери Симеонов да заплаши със самоубийство, ако и втората инстанция окончателно се произнесе в полза на екоорганизациите и срещу желанието на правителството за промяна на плана за управление на национален парк „Пирин“. След като до вчера не беше ясно дали все пак обжалване изобщо ще има, Симеонов обяви отново пред същото издание, че шансът за самоубийство не е голям. В късните часове на петъчния ден стана ясно, че действително кабинетът е обжалвал пред петчленен състав на ВАС решението на тричленния състав.

Именно Валери Симеонов, а не екологичният министър Нено Димов, се оказа основен защитник на промяната на плана за управление на Пирин, която падна на първа инстанция в съда. Самият Димов заяви при приемането, че тази промяна не противоречи на закона – твърдение, опровергано от върховните съдии. До този момент Димов така и не е коментирал публично решението на съда, нито е намекнал, че е готов да подаде оставка, за което беше призован от еколозите.

Още преди да стане ясно, че кабинетът все пак ще се бори до последно, от коалицията „За да остане природа в България“ поискаха в официална позиция публично разпределение на делото пред петчленката на ВАС, което ще бъде окончателно и няма да подлежи на повече обжалвания.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) да изберат публично 5-членния състав на ВАС, който ще разглежда дали 3-членен състав на същия съд правилно е отменил правителственото решение от декември 2017 г., с което беше променен планът за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши застрояване на близо половината му територия, обявиха те.

Според зелената коалиция това се налага, защото в поредица от изявления в медиите представители на правителството открито са заявили, че са сигурни, че 5-членен състав на ВАС ще отмени решението на тричленката.

В съответствие с чл. 9 (1) от Закона за съдебната власт разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. За съжаление, в приетата от ВСС „Единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата“ правомощието за разпределение на делата е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването, поради което често се твърди, че съставите са манипулирани, пишат още еколозите.

„За да остане природа в България“ настоява, че за не да бъде поставено под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни, разпределението трябва да се случи публично в присъствието на журналисти и IT експерти. Те припомнят, че подобна мярка няма да е прецедент, тъй като е била прилагана по едно от делата срещу Цветан Цветанов.

Според обжалваното днес решение на ВАС, решението на кабинета за Пирин е взето в нарушение на два закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

„Не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда“, се посочва в решението на тричленката, което правителството иска от петчленка да бъде отменено.

Решението на правителството променя норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите, които налагат според закона процедура по преценка дали да се извърши екологична оценка на промяната на плана за Пирин, отбелязаха още съдиите в края на юли.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар