В категории:България / Екология

Съдът отмени правителственото решение за Пирин, довело до протестите

Върховният административен съд се произнесе в полза на екоорганизациите, които обжалваха решението на кабинета на Бойко Борисов от края на миналата година. Съдиите категорично опровергават твърденията на министъра на околната среда и водите Нено Димов, а активисти се питат – не е ли време за оставка?

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на кабинета „Борисов 3“ от 28 декември 2018-та година, което стана причина за многократни протести в десетки градове от началото на годината.

С въпросното решение кабинетът одобри спорни промени в действащия План за управление на национален парк „Пирин“. Основният аргумент на протестиращите граждани и екоорганизации, които се обявиха срещу това решение, бешe липсата на екологична оценка, като според тях промените отваряха възможност за строителство и сеч на големи площи от Пирин.

Решението на тричленката на ВАС е взето в края на миналата седмица, като съдът определя акта на правителството за незаконосъобразен, съобщават от коалицията „За да остане природа в България“, която беше основният двигател на протестите и институционалните действия срещу въпросното решение.

Тричленният съдебен състав се е произнесъл за отмяна на решението на правителството миналия петък (27 юли 2018 г.) като го определя за незаконосъобразно. Съдът осъжда Министерски съвет да заплати на WWF-България разноските по делото (810 лв.). Решението на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред по-горната инстанция. Ако бъде обжалвано, делото ще се гледа от петчленен състав на съда и тогава решението му ще е окончателно.

Според върховните съдии решението на кабинета е взето в нарушение на два закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

„Не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда“, се посочва в решението.

Решението на правителството променя норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите, които налагат според закона процедура по преценка дали да се извърши екологична оценка на промяната на плана за Пирин, отбелязва съдиите. Такава екооценка не беше извършена, а министърът на околната среда и водите Нено Димов твърдеше, че не е необходима – позиция, категорично опровергана от съда.

„Промяната в плана за управление на Пирин няма нужда от екологична оценка, защото в него няма конкретика, а само промяна в режимите“, заяви той пред bTV, а след решението на съда, което посочва точно обратното, активисти в социалните мрежи логично се питат дали подобно развитие на ситуацията не предполага оставка на министъра.

От ВАС дават примери за промени в режимите, изискващи екооценка, като например, че според промените в плана за Пирин, одобрени от кабинета, в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих се предвиждат нови дейности като водохващане, а в зона за туризъм – дейности по изграждане на писти, въжени линии, съпътстваща инфраструктура и изкуствено осветление; в зона на сгради и съоръжения: изграждане на писти, въжени линии и съпътстваща инфраструктура.

Тричленният състав на ВАС смята също, че актът на правителството не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото. В чл. 2, ал. 2 от този закон изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

„Решението на съда е в унисон с европейските директиви. То показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света“, посочват от „За да остане природа в България“.

„Какво се казва в решението на съда?

– Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии. Т.е. няма как да строят ски курорти в националните паркове.

– Строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии.

– Преди промените в плана за управление на Национален парк Пирин да бъдат приети от Министерски съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Това е второто дело тази година, което коалицията „За да остане природа в България“ печели в защита на Национален парк Пирин. През април 2018 г. съдът отмени решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 г. актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Промените във въпросната актуализация предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Делото ще се гледа на втора инстанция през септември 2018 година“, посочват от организацията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар