В категории:България / Екология

Нено Димов не бил информиран за нарушения на концесионния договор от страна на “Юлен”

Повече от 6 години, след като МОСВ призна, че концесионерът е използвал незаконно с 65% повече площ от предвидената в договора, екоминистърът твърди, че нарушения няма.

Освен необичайната липса на информация за нарушения на концесионния договор, Нено Димов се появи и в странна компания – до него е либертарианецът Аркади Шарков.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес отговаря в продължение на час на въпроси на живо във фейсбук относно приетите от МС промени в плана за управление на Пирин. Неговият срок на действие е изтекъл през 2014 г., но приемането на новия план бе отложено през годините и към настоящия момент е замразено в очакване да се направи екологична оценка за въздействието му. Това решение бе взето през пролетта от служебното правителство след поредица от протести и намеса на президента. Сега третият кабинет на Бойко Борисов прокарва част от предвидените промени като променя стария план, отново без оценка за въздействие върху околната среда.

По време на дискусията в социалната мрежа екоминистърът отговори и на въпроси за констатираните от негови предшественици нарушения на концесионния договор, като заяви, че “не е информиран” да са били установени някакви закононарушения досега:

“Като цяло знам, че са правени редица проверки и на прокуратурата, и на ДНСК от гледна точна на законността. Няма досега, не съм информиран, тези проверки да са установили някакво закононарушение. Доколкото знам обаче министерството води дело срещу концесионера за определена концесионна такса, която считаме, че не е платена и това дело е в съдебна фаза, така че на този етап не можем да кажем какъв ще е крайният резултат. Ние ще си защитаваме интереса пред съда.”

През 2011 г. тогавашният министър Нона Караджова призна, че концесионерът е експлоатирал незаконно 64.7 хектара повече от предвидените 99.55 хектара в договора му от 2001 г. Това е станало възможно, след като “в периода до 2009 г. в МОСВ не са създадени условия за адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесионния договор”, както констатира Сметната палата в свой одит през 2013 г. Освен това концесионерът е заплатил 562 хил. лв. по-малко от дължимите концесионни такси.

Проверка на Върховната административна прокуратура от 2014 г. констатира потенциални нарушения от страна на “Юлен”, общинската администрация на Банско и липса на контрол от страна на строителния надзор по отношение на 7 обекта – три писти, два лифта, резервоар за вода и чайна. При прехвърлянето на казуса към окръжната прокуратура в Благоевград се оказа, че не могат да бъдат открити никакви нарушения по отношение на тези обекти.

МОСВ реши да не предприема никакви действия срещу концесионера и по отношение на това, че той е използвал с 65% повече площ от националния парк от предвидената в договора. Това стана, след като министерството е било посъветвано от адвокатска кантора, че договорът е неясно формулиран и нарушението не може да бъде атакувано в съда. МОСВ отказа да публикува мотивите за отказа от съдебни действия с аргумента, че канторите „Бузева и партньори“ и “Алиена консулт” ООД, които са предоставили анализи, изрично са се противопоставили на това. Ако действително от нарушенията на договора не могат да последват никакви правни действия, то потенциално концесионерът би могъл да сече просеки за писти и лифтове и да строи неограничено.

Вместо да предприеме действия по отношение на тази абсурдна ситуация и да потърси отговорност от длъжностните лица, допуснали сключването на такъв договор, държавата в лицето на два кабинета на Бойко Борисов и един на Пламен Орешарски се опитват да узаконят нарушението с аргумента, че държавата ще получи по-високи концесионни такси. Същевременно, както става ясно и от думите на министъра, държавата все още се опитва да събере дължими такси от преди 2009 г.

Министър Нено Димов не отговори на множеството въпроси защо не е направена екологична оценка на приетите промени в плана за управление на НП “Пирин”, но обясни, че екологични оценки се правят, едва когато има конкретни инвестиционни намерения. Член 81 от Закона за опазване на околната среда предвижда екологична оценка за “планове, програми и инвестиционни предложения за строителство”. Освен това към момента не е приет нов план за управление, именно защото той бе върнат за изготвяне на екологична оценка.

Екоминистърът подчерта и че в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих, която представлява 45.2% от площта на парка, се разрешава строителството само на водохващания. Зоната, в която е разрешено строителството на ски писти и съпътстваща инфраструктура се разширява с допълнителни 2.2% и става 4.6 пъти по-голяма от предвидената в досегашния план.

На 4-ти януари са насрочени протести срещу приетите изменения в плана за управление на парка, които ще се състоят в единадесет града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар