Фотогалерия: Протест поиска оставки след спорни решения за бъдещето на Пирин

Противоречивите сигнали от страна на служебното правителство не разколебаха протестиращите, които се събраха, за да поискат екоминистърът и служебният премиер да поемат политическа отговорност за спорните решения, които до последно защитаваха

Шествието в защита на природата на Пирин по пътя към сградата на президентството. Снимка: Барикада

Първи протест срещу служебното правителство се проведе в центъра на София този понеделник под наслов „Екологичната оценка е вредна за здравето – на МОСВ!“. На него над 700 граждани, организирани във Фейсбук, изразиха недоволството си спрямо спорни решения за бъдещето на национален парк „Пирин“ на екоминистъра Ирина Костова, както и към днешните хаотични действия на ведомството ѝ.

Протестиращите скандираха „Оставка“ и „Искаме природа, не искаме бетон“ пред Министерството на околната среда и водите и после продължиха с шествие до президентството. Повод за демонстрацията станаха решения на МОСВ от края на миналата седмица, с които се постановяваше, че новият план за управление на Пирин може да влезе в действие предварително и без екологична оценка.

В резултат на разразилото се в последните дни недоволство в обществото министерството предприе действия за намаляване на напрежението. Първоначално, в понеделник на обяд от ведомството на Ирина Костова обявиха, че ще отменят решението за преварително изпълнение на плана и ще внесат ново със същото съдържание, за да дадат повече време за обжалване на засегнатите страни. Това предизвика поредица резки реакции в социалните мрежи и скоро съобщението беше коригирано.

Час преди началото на протеста, на сайта на министерството се появи втора новина – че и другото спорно решение ще бъде отменено и по този начин новият план ще трябва да премине през екологична оценка. Противоречивите сигнали от страна на служебното правителство не разколебаха протестиращите, които все пак се събраха, за да поискат министър Костова и служебният премиер Огнян Герджиков да поемат политическа отговорност за спорните решения, които до последно защитаваха.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар