В категории:България

Стабилна България – заплатите растат, остава само и да се изплащаха

Думата „стабилност“ е превърната във фетиш от настоящите държавници. Ежедневно слушаме колко е важна стабилността, за да продължи България да просперира, доходите да растат, а животът да бъде все така прекрасен. На този фон идват няколко изненадващи новини, на които не е добре да обръщате твърде много внимание – току виж сте обвинени от държавните мъже, че клатите стабилността (им).

Запазването на стабилността е без съмнение приоритет №1 на България в последните години. Или поне така ни уверяват Бойко Борисов, Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Карачанов – стоящите начело на държавата четирима опитни, отговорни и стабилни български политици, преглътнали куп различия и люти обиди помежду си, в името на стабилността. Макар да изпитва известни трудности с изписването на думата, ста(л)билността брани от сутрин до вечер и Цветан Цветанов, който бди като майка орлица над свободата на българския медиен поток и го брани от настъплението на „фалшиви новини“, които могат да разклатят магическата стабилност. Тя от ключово значение и за представителите на българския бизнес, макар въпреки усилията на държавниците, работодателите никога да не се доволни от нивото на стабилност в България, което често се явява и основен фактор за техните неуспехи и проблеми – или поне така трябва да си мислят работниците.

Стига Борисов & co. да имат силите да запазят спокойствието и стабилността (си), резултатите ще продължат да бъдат видими – повсеместен просперитет, увеличаващи се доходи, ниска безработица, неспирни почивки в екзотични дестинации за редовия българин, милиони чуждестранни инвестиции, социална справедливост, качествено и достъпно образование и здравеопазване и много други.

Все пак дори в тази идилия е възможно да се прокрадне някоя лоша новина, пропусната от филтъра на Цветан Цветанов. Като такива можем да характеризираме няколко материала, изготвени по официални данни на Испекцията по труда, посветени на неизплатените заплати на работници от различни региони на страната за първите 9 месеца на 2017 година.

Така например повече от половин милион лева са забавените месечни възнаграждения от работодатели във Видинско, съобщават от Инспекция по труда във Видин. Сумата, която 19 фирми не са изплатили в срок на своите работници, е 504 000 лв., потвърди за Радио „Фокус“ – Видин Надежда Симеонова, директор на Дирекция „Инспекция по труда“.

Изненадващо се е оказало, че когато държавата упражни контрол и се намеси смело, заплащането е започнало да се случва. „След проверки на служители на инспекцията са изплатени 206 000 лв. Това е около 40% от сумата на установените забавени възнаграждения през деветмесечието“, каза Надежда Симеонова. За 9-те месеца на тази година инспекторите във Видин са съставили 154 акта за установени административни нарушения от работодатели. Издадени са 146 наказателни постановления, като от тях 106 са влезли в сила.

Отклонения от райския живот, който живеят мнозинството от българските граждани, са се случили и във Велико Търново. Неизплатените трудови възнаграждения в региона възлизат на над 321 000 лева, констатират контролните органи на Инспекция по труда в региона, като данните са само за август и септември. За Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на агенцията инж. Невена Стефанова обясни, че 9 фирми са забавили заплатите на 207 души, но отново се е оказало, че след намесата на инспекторите, 30% от тях са успели бързо да изплатят на работниците и служителите близо 84 300 лева дължими заплати.

„На останалите още не са изтекли предупредителните сроковете. Голяма част от тази цифра касае лица с прекратени трудови правоотношения. В момента ни заливат жалби за изплащане на обезщетения и трудови възнаграждения основно на хора с прекратени трудови правоотношения“, посочи инж. Стефанова. По думите ѝ продължава порочната тенденция след прекратяване на трудовите правоотношения да се подават сигнали за неизплатени част от трудовите възнаграждения, която обикновено е договорена устно. Тя съобщи, че по заплащането на труда през месеците август и септември са констатирани общо 123 нарушения.

Най-голям относителен дял имат нарушенията за неизплатени допълнителни възнаграждения за работа през дните на официалните празници – 32%, и за допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит – 24%. Припомняме, патриотичното българското правителство и лично лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов преди време пожела да спаси работодателите от тегобата да изплащат допълнителни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит. Ако това се бе случило, сега вероятно нямаше да се налага да се губи време за проверки, просто защото нарушение нямаше да съществува.

Трима работодатели в Русенско дължат 128 990 лева на общо 69 работници, позволява си да съобщи и директорът на Инспекцията по труда в крайдунавския град Ирена Николаева. Става дума за неизплатени заплати за повече от три месеца, посочи тя. Най-голямото забавяне на трудови възнаграждения е за пет месеца, където ощетените работници са 17. Николаева информира, че трите фирми са дължали общо 128 990 лева, но след намесата на иначе ненужния регулаторен държавен орган – Инспекцията по труда – частично са изплатени заплати в размер на 28 000 лева. Николаева каза още, че за първите девет месеца Инспекцията по труда е извършила 996 проверки в Русенско. Установени са 4530 нарушения. Съставени са 160 акта, като 22 от тях са за работещи без трудови договори – случвало се и това в иначе напълно изсветлената българска икономика.

От областното звено на Инспекцията по труда в Монтана също съобщиха за странен случай. Оказало се, че е възможно частна болница и птицекомбинат в района също да не изплащат заплати на своите служители. Към момента двете фирми дължат общо на работниците си над 900 000 лева. На птицекомбината са съставени 18 акта с глоби за 22 000 лева, почти толкова и на другия работодател. През последния месец болницата е изплатила част от забавените възнаграждения на работниците си, но все още дължи 428 000 лева.

При извършени 680 проверки в 540 предприятия в Ловеч са констатирани 2990 нарушения, от които 1657 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 1324 са по осъществяване на трудовите правоотношения, съобщават от агенцията в региона. Инспекторите допълват, че в областта на осъществяване на трудовите правоотношения най-голям е броят на нарушенията, свързани със заплащане на труда – 336 нарушения, от които 195 са свързани с неизплащане на уговореното трудово възнаграждение. Констатирани са 118 нарушения по неизплащане на допълнителни възнаграждения – такива за положен нощен труд и възнаграждения са прослужено време и професионален опит.

Противодържавно поведение демонстрират шивачките в Дупница, които са сезирали регионалната инспекция по труда за пореден случай на неизплатени заплати в сектора в този регион. Инспекторите са започнали спешна проверка на още една италианска обувна фирма, съобщи БНР. Противно на всякаква чиста и свята пазарна логика, служителите в предприятието са категорични, че са били лъгани за заплатите си. Шивачките трябвало да получат трудовите си възнаграждения до средата на месец октомври, но това не се случило. Някои от шивачките получили пари в плик. Имало и дни, когато шивачките работили по 9 часа, а понякога, когато имало повече работа, собствениците дори заключвали шивачките в сградата на фирмата. Слава Богу, лошата държавата не се е намесила по-рано, за да развали тази идилия с безумни регулации и контрол.

Националното радио припомня, че това е поредната италианска обувна фирма, която се инспектира в областта заради нередовното плащане на служителите си и проблеми с трудовото законодателство. В началото на месец февруари тази година шивачките от обувния цех „Абонданца“ в град Дупница излязоха на протест срещу неизплатените си заплати.

Подобни безотговорни работнически протести, идващи в изключително неподходящ за България момент – в навечерието на вездесъщото европредседателство, се състояха на няколко пъти през 2017-та година. Последният протест на ощетени работници от хранителната верига „Пикадили“, телекомът „Макс Телеком“ и други компании се проведе на 24 октомври. Протестни действия имаше и през март, а след това на 11 юли и 5 септември. На протест излязоха и работници, членове на КНСБ, както и научни работници.

Добрата новина е, че в повечето случаи глупави новини като тези за смъртта на един или друг работник не впечатляват никого по високите етажи на властта, разсейваки го излишно от поддържането на стабилността. Неглижирането на подобни новини ги е превърнало в суха статистика, която не е интересна на никого. Така например обществеността едва ли е чула за серията от инциденти в последните седмици, отнели живота или ранили сериозно работници в Гоце Делчев, Бургас или Сандански. В средата на октомври волтова дъга отне живота на работник на строеж в Хасково. В началото на месеца пък 39-годишен мъж от Разград загина при ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил. На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво. Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив. В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“. През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

Въпреки всичко това, за да не бъдете обвинени, че клатите стабилността в държавата, създавайки пречки пред иначе безспорния ѝ просперитет, най-добре не обръщайте внимание на подобни новини, както отлично са се научили да правят политиците от всички цветове.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар