В категории:България / Трудови права

Отново фатален инцидент на строителен обект

Работник загина, а негов колега бе ранен след падане на бетонна конзола на изграждащ се надлез. България продължава да бъде една от страните в ЕС с най-много смъртни случаи на работното място, а строителният сектор е най-рисков.

Падналата конзола, която премаза работник и рани друг. Скрийншот: Нова телевизия

Работник на 29 години загина в петък сутрин по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен и е настанен в пловдивска болница с фрактура на крака. Служителите са били ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив. Движението на влакове в това направление се извършва чрез трансбордиране с автобуси между гарите Стамболийски и Пловдив.

Служители на МВР и Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” разследват причините за фалния инцидент. Според инж.Атанас Чернаев на фирмата-изпълнител могат да се наложат имуществени санкции от порядъка на 1500 – 15 хил.лв. Актовете за нарушенията на правилата за безопасност на труда обаче често се обжалват в съда и събирането им е проблемно. За първото полугодие на 2017 г. инспекторите са регистрирали 52 хиляди нарушения на правилата за безопасност. Годишно обаче бизнесът плаща едва около 10 млн.лв. под формата на глоби за пренебрегване на трудовото законодателство.

Близък роднина на загиналия разказа, че той е работил от две години за тази фирма и бил доволен от заплащането, но работел без почивка, тъй като работодателят не му разрешавал да ползва задължителния платен годишен отпуск.

Ако това важи и за неговите колеги, рискът от грешки в резултат от преумората се увеличава рязко. По данни на БНТ изпълнител на строежа е австрийската фирма „ПОРР България“, а работниците са били наети са от пловдивската фирма „Софстрой инвест“. Според проектантът на обекта инж. Владимир Динков “най-вероятно се касае за човешка грешка при монтажа на конзолата”.

България е една от страните с най-много фатални инциденти на работното място в ЕС. За 2014 г. те са 5.4 на 100.000 души население при средно 2.3 за общността. Годишно в страната загиват 80-100 работника в около 2000 злополуки. Други инциденти на работното място изобщо не се регистрират, тъй като декларирането им е изискване на работодателя, а той може да предпочете да не излага имиджа си на риск. Част от смъртните случаи у нас не се докладват на статистиката в резултат от липсата на капацитет на медицинските лица да свържат дадено заболяване с условията на труд.

За първите шест месеца от 2017 г. смъртните случаи при злополуки на работното място у нас са 31 – с четири повече от същия период през 2016. Най-голяма част от тях са именно в строителния сектор, който е оживен в последните години покрай големите обществени инвестиции в инфраструктурни проекти. В началото на юли строител падна от скеле след като бе ударен от необезопасен електрически проводник по време на саниране на блок. Месец по-рано работник загина в Благоевград след срутване на необезопасено скеле.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар