В категории:България

Кошмарът продължава – работници губят живота си всеки ден, на никой не му пука

Близо 10 инцидента, повечето от които завършили фатално за работниците, се случиха у нас само за последните два месеца. Работници губят живота си на работното място на територията на цялата страна непрекъснато, но темата не вълнува политици, анализатори, „лидери на мнение“ и дори присъдружните медии. Далеч по-интересни от масовото погазване на условията за безопасност на труда, които непрекъснато почернят цели семейства, се оказват въпросите за това кой на кого първи е предложил управленска коалиция или чия новина е по-фалшива.

Снимка: Pixabay.com

Серия от инциденти с работници, завършили с тежки или фатални последици, се разиграха в последните няколко дни. Кошмарната ситуацията с условията за безопасност на труда и контрола върху тях продължава да не прави впечатление нито на управляващите, нито на т.нар. опозиция в парламента и извън него.

Заети да броят „фалшивите си новини“, свързани с това кой на кого първи е предлагал коалиция или поне управленско кресло, политиците и прикачените към тях редовни анализатори и медии пропускат съвсем реалния и непрекъснат поток от черни новини, свързани с гибелта на българи, опитващи се да изкарват хляба си с честен труд.

Строителен работник е загинал в понеделник, 30 октомври, в Гоце Делчев. 45-годишният Стоян Главчев е бил част от частна бригада, наета за саниране на кооперация. Той е паднал от най-високата точка на триетажна сграда и е загинал на място, съобщава „Труд“. Стартирано е поредното разследване на Инспекцията по труда, като по първоначални данни строителите не са работели с необходимите обезопасителни въжета и каски.

Отново в понеделник, 30 октомври, на бургаската улица „Богориди“ е открит мъртъв 58-годишен работник от руенското село Припек, съобщава „Флагман“. Мъжът е участвал в ремонта на булевард, като е излязъл в обедна почивка, за да си купи храна. Изведнъж се е строполил на земята, а свидетели на случката са позвънили на тел. 122. Пристигналите на място полицейски и медицински екипи са констатирали смъртта на мъжа, като според бургаското издание най-вероятно причината е инфаркт.

Ден по-рано, на 29 октомври, строителен работник е пострадал при трудова злополука на строящата се автомагистрала „Струма“ край Сандански, съобщи БНР. По време на строителни дейности на мостово съоръжение 32-годишен работник от село Долно Осеново пада от 20-метрова височина, след като временна крепежна колона се срутва. Пострадалият е настанен в болница с тежки травми по лицето и счупване на долен крайник, но за щастие без опасност за живота. Това е втори инцидент при строителните дейности на АМ „Струма“ само за десетина дни, като наскоро в района на село Струмяни работник също падна и пострада сериозно.

В средата на октомври волтова дъга отне живота на работник на строеж в Хасково. В началото на месеца пък 39-годишен мъж от Разград загина при ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил.

На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво.

Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар