В категории:България / Трудови права

Фатална трудова злополука отне живота на работник край Враца

2018-та година, усеща се като всяка предходна – работници продължават да загиват, докато изкарват хляба си. 60 смъртни случая са регистрирани заради инцидент на работното място за първите 9 месеца на 2017-та година. Черното броене започва отново и през новата година.

С трагичен инцидент на работното място започна и новата 2018-та година, след като 42-годишен мъж загуби живота си при трудова злополука край Враца. Мъжът е работил във фирма за обработка на скално-облицовъчни материали, който се намира в Западната промишлена зона на Враца. Инцидентът е станал на сутринта на 12 януари, докато мъжът изпълнявал служебните си задължения в производственото хале на фирмата, съобщи регионалният сайт Bulnews.bg.

Двама служители на фирмата полирали огромен мраморен блок, който тежал около 800 килограма. Докато работели те забелязали, че едната страна на огромния елемент се накланя заплашително към тях. В този момент единият работник побягнал, за да се спаси, но другият останал и се опитал да закрепи мраморната плоча, която обаче се стоварила върху него. На място са пристигнали екипи на Спешна помощ, които са откарали мъжът в болница в тежко състояние, където малко по-късно той издъхва.

Според изданието, освен че очевидно се е опитал да запази целостта на мраморната плоча, най-вероятно за да не се наложи работниците да я плащат от джоба си, загиналият мъж най-вероятно не е работел с огромно удоволствие в тази фирма. Преди месеци той е напуснал, но няколко месеца по-късно се е върнал на работа, съобщава пред медията управителят Йордан Попчев. На мястото на инцидента вече има полиция и служители на Инспекцията по труда.

Така 2018-та година започва по същия начин, по който беше изпратена старата година – с фатални трудови злополуки, които са се превърнали в скучен фон от „ежедневието“ и не правят впечатление на политиците, а уви – до голяма степен и на обществеността. По предварителни данни на Инспекцията по труда за първите девет месеца на 2017 година живота си заради злополука на работното място загубили 60 души. През предходната 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

Последният достигнал до медиите инцидент за 2017 година беше на 14 ноември, когато 55-годишен мъж от симитлийското село Долно Осеново загуби живота си в рудник „Ораново“, след като е бил ударен фатално от вагонетка, докато работи под земята. Мъжът се присъедини към дълга серия трагични злополуки в този обект: в края на февруари срутване в рудника прати миньор в болница; през май 2016 година отново срутване рани тежко други двама миньори; през 2015 г. също имаше ранени при срутване под земята, а най-голямата трагедия в рудника бе на 16 юли 2013 г., когато срутване на скали и кал отне живота на четирима миньори.

Случаят в „Ораново“ беше само поредният от серията инциденти, завършили с тежки или фатални последици за работниците през миналата година. В края на октомври само в рамките на няколко дни живота си загубиха работници от Гоце Делчев и Бургас, а край Сандански друг пострада тежко.

В средата на октомври волтова дъга отне живота на работник на строеж в Хасково. В началото на месеца пък 39-годишен мъж от Разград загина при ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил.

На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво.

Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар