В категории:България

Пореден смъртен случай на работното място – този път в Хасково

Волтова дъга е отнела живота на 47-годишен работник в Хасково. Смъртта на работното място се превръща в ежедневие в България.

Снимка: Pixabay.com

Строителен работник е загубил живота си на строеж в Хасково в края на миналата седмица. Случаят беше потвърден още вчера, а днес директорът на Инспекция по труда в града Петър Андреев съобщи повече подробности пред местните медии.

Загиналият мъж е 47-годишният Фикрет Хасан. Той и негов колега наливали пътеки от бетон в новопостроена вила миналия петък малко преди 17:00 часа, която се намира след туристическата хижа на Кенана. Горният край на бетон помпата се доближил до 20-киловолтовите жици, след което се образувала волтова дъга, която е убила мъжа на място, обясни Андреев, цитиран от marica.bg.

Според Андреев работниците на обекта са имали трудови договори и са били служители на две различни фирми, имената на които на този етап не са известни. Той съобщи още, че мъжът е бил с гумени ръкавици и ботуши, но дори не са успели да го спасят.

Медиите в Хасково припомнят, че това е пореден подобен инцидент в района. През 2015 г. волтова дъга убива работещ на покрив майстор в хасковското с. Елена. Година по рано загинаха двама млади мъже, които вдигаха пилон за знаме в комплекс „Фантазия” на Кенана.

Директорът на регионалната инспекция по труда посочи, че са извършени общо 98 проверки за месец септември. 258 са нарушенията, които са установили служителите. Съставени са 6 акта, като два от тях са на транспортни фирми в региона. Влезлите в сила наказателни постановления са на обща стойност 9600 лв.

Инцидентите на работното място в България почти регулярно отнемат човешки животи за поредна година. В началото на октомври 39-годишен мъж от Разград загина при ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил.

На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво.

Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар