В категории:България

Методи Андреев на съд заради твърдението, че “синдикалистите са най-богатите хора в държавата”

Символичният иск за 1 лев от страна на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов атакува изказване на бившия депутат, в което той твърди, че синдикалните „босове“, участващи в НСТС, търгуват с влияние и са забогатели по този начин

 

Методи Андреев. Снимка: gerb.bg

Тази сряда в Софийския районен съд бе даден ход на делото, заведено от председателя на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов срещу Методи Андреев, бивш депутат от ОДС и ГЕРБ и част от листите на “Нова република” на последните парламентарни избори. Андреев, който в предишния парламент се прочу основно с борбата си срещу петолъчките и реабилитацията на фашистката дейност, сега ще отговаря за направени изказвания по отношение на “синдикалните босове” в парламентарна комисия.

По време на заседание на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на 12 май 2016 г. по време на обсъждане на законопроекта на Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията, депутатът от ГЕРБ отбелязва, че липсват определени групи лица, които влияят на държавната политика. Според него, такова влияние оказват членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), сред които са и “босовете на синдикалните организации”, които “могат да формират настроения, да притискат политически партии”. Веднага след това Методи Андреев казва и репликата, заради която е призован в съда: “Синдикалистите са най-богатите хора в държавата.” И сякаш, за да се убеди сам в тезата си добавя: “Факт. Това е факт” и “Знаем истории най-различни”.

В иска си до Софийски районен съд (СРС) за 1 лев като символична компенсация за нанесените неимуществени вреди Димитър Манолов посочва, че изказванията на Методи Андреев формират опозоряващата представа, че лидерите на синдикалните организации притежават богатство, което са спечелили, търгувайки с влиянието си в НСТС, и добавя: „КТ „Подкрепа” е организация на работниците и служителите и е несъвместима с едрия капитал, ето защо членският ѝ състав възприема отрицателно свързването на неговия лидер с богатство и капитал.”

Димитър Манолов. Снимка: podkrepa.org

Като член на Надзорния съвет на Националния Осигурителен Институт (НОИ) Манолов е длъжен да декларира имуществото си пред Сметната палата, откъдето и става ясно, че богатството му се измерва в 1/3 част от имот и банков депозит в размер на 18 000 евро – доста скромно като за един от “най-богатите хора в държавата”. Проверката на палатата не е разкрила несъответствие между декларираното и реалното имущество. Подобни данни отличават фактите от разказваните “истории най-различни”.

Тезата на Димитър Манолов бе подкрепена в съда от икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, според която твърдението, че синдикалистите „търгуват с влияние“ в НСТС не е вярно и не е възможно, тъй като решенията на този съвет не са задължителни и той има само съгласувателна функция.

Защитата на Методи Андреев на свой ред твърди, че думите му не са били отправени лично към Димитър Манолов. От стенограмата на заседанието обаче става ясно, че той визира точно синдикалните лидери, участващи в НСТС, а те са само двама – Димитър Манолов и Пламен Димитров от КНСБ. Тезата на Методи Андреев е била потвърдена пред съда от Антон Тодоров – настоящ депутат от ГЕРБ и автор на книгата “Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите”, който е присъствал на въпросното заседание на парламентарната комисия. Според него, Методи Андреев не е имал предвид конкретно “богатството” на Димитър Манолов, въпреки че той е член на НСТС.

“Барикада” научи, че от уточняващите въпроси към Антон Тодоров е станало ясно, че той не е сигурен кои са членовете на НСТС и дали решенията на тази институция са задължителни. Депутатът не е могъл да потвърди или отрече дали синдикатите управляват публични средства или получават държавна субсидия, което да стане повод за включването на лидерите им в обсъждания тогава законопроект. Това напомня на изказването от 2010 г. на лидера на “Атака” и настоящ съ-участник в управлението на страната Волен Сидеров, който се обяви за спиране на субсидиите на синдикатите, очевидно без да знае, че те не получават такива.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар