В категории:България / Видео / Фотогалерия

Фотогалерия: Стотици изразиха солидарност с Желяз Андреев, не го дават на САЩ

„Няма да дадем Желяз“ беше основният лозунг на протеста в София в защита на българина, който прокуратурата на САЩ иска да екстрадираме. Пред Съдебната палата в София беше и самият Желяз Андреев, бивш служител в кол център, получил тежки и нелепи обвинения от американските власти.

Няколкостотин софиянци и гости на столицата се събраха тази вечер пред Съдебната палата в подкрепа на Желяз Андреев, когото прокуратурата на САЩ иска българските власти да екстрадират зад океана.

На протеста в София присъства и самият Андреев, който благодари за подкрепата и заяви, че „не трябва да сваляме гарда“, тъй като оттук – нататък предстои битка и все повече хора трябва да се запознаят със случая.

Освен в София, протести срещу екстрадицията на Желяз Андреев се състояха и в Стара Загора и в родния му Добрич. В столицата мероприятието обедини различни групи граждани и представители на организации от целия политически спектър.

„Няма да дадем Желяз“ беше основният лозунг, издигнат пред лъвовете на Съдебната палата. В множеството присъстваха и много настоящи служители в различни кол центрове, които бяха възмутени, че човек на тази позиция може да бъде подведен под отговорност за подобно нещо.

На свобода

На свое заседание на 11 април Окръжният съд в Добрич наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на Андреев. Така до образуването на производство по екстрадиция по искане на компетентните власти на САЩ, 29-годишният мъж ще бъде на свобода.

В повдигнатите обвинения срещу българския гражданин се твърди, че в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, той е участвал в конспирация с други лица, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии (SAA) със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките, обяснява „Дарик“.

Съдът в Добрич обаче изрази резерви по отношение на твърдението на представителите на прокуратурата, че вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския Наказателен кодекс, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда. Окръжните съдии посочват още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.

„От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ – технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд в решението си да пусне Желяз Андреев на свобода с мярка „подписка“, а от прокуратурата заявиха, че няма да атакуват това решение на по-горна инстанция.

Казусът стигна до Бойко Борисов

По-рано днес, проследявайки обществените настроения в страната и часове преди готвените протести, с казуса се асоциира и премиерът Бойко Борисов. В съобщение до медиите от Министерството на външните работи съобщиха, че „по разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев“.

От МВнР добавят, че „по указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София, Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна“.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 година, припомнят от Външно министерство. На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България, добавят от пресцентъра на Екатерина Захариева.

САЩ искат още четирима българи, обяви Цацаров

В ранния следобед пък стана ясно, че Интерпол в САЩ са поискали задържането и екстрадирането на още четирима български граждани. „Интерпол в САЩ поискаха да установим и задържим още четирима българи – двама мъже и две жени, подобно на казуса с Желяз Андреев, но ние поискахме да се задействат консултации, дали задържането им е неотложно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от в-к „24 часа“.

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.

Договорът между България и САЩ от 2008 г. дава възможност българското правосъдно министерство и Държавния департамент на САЩ да проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи и сега страната ни ще се възползва от това право, обясни Цацаров и посочи, че е изпратил до правосъдния министър Цецка Цачева писмо, в което излага фактите и мотивите на съда по случая на Желяз Андреев и предлага инициирането на такива консултации по всеки от петте случая.

„Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза главният прокурор, цитиран от „Офнюз“.

Историята на Желяз Андреев

29-годишният българин беше задържан на 7 април в родния си град Добрич, след като отива сам в полицията заедно с майка си като свидетел на катастрофа. Оказва се, че по настояване на прокуратурата в Маями е издадено искане до България за неговата екстрадиция.

В ареста Желяз разбира, че е задържан за разследване във Флорида срещу 11 души за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Сред тях е и Андреев, а причината е работата му в кол център, напуснат от него преди 2 години. Той постъпва на работа в софийския офис на компанията „АВ Троникс“ през 2013-та година и по думите на семейството и приятелката му се намира на най-ниското ниво във фирмата.

„Всъщност това е кол-център“, разказва той пред „Капитал“ още през 2017-та година, когато се разбира за първи път за разследването. Андреев допълва, че фирмата е била посредник в продажбата на части за две области – електроника и авиация. Работещите в компанията е трябвало да се свързват с потенциални клиенти, които се подават от мениджърите им, и да им предлагат части, от които фирмите могат да имат нужда.

Според обвинението със седем свои действия Желяз Андреев е нарушил два текста от американското законодателство. Първото е, че е участвал в сговор за нарушаване на ембаргото, въведено от закона за извънредни международни икономически правомощия, и се е опитал да измами щатските власти (наказуемо до 5 години затвор), а второто е износ и опит за износ в държава, за която действа ембарго (наказуемо до 20 години затвор).

Пред „Капитал“ Желяз разказва още, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент преди той да започне работа във фирмата и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Нещо повече – той започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, още докато е на изпитателен срок.

„Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, който сме задържали. С части за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влязъл в сила закон за ембарго”, каза на 9 април говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Нова телевизия“.

„Казусът е започнат погрешно изначално. Желяз не е материално отговорно лице по нашето право, нито изпълнява управленски функции. Това е разликата между нашето и англосаксонското право”, обясни сутринта преди протеста в ефира на bTV адвокатът на Андреев Ивайло Дерменджиев и посочи още, че според приетата в САЩ система е много по-лесно човек да бъде обвинен на база на документ, който е подписал.

По думите му обвиненията, повдигнати на Андреев, нямат български еквивалент и точно това би трябвало да е основанието страната ни да откаже да го екстрадира и процесът срещу него в САЩ да се гледа задочно. Просто българското законодателство не борави с понятието „заговор за престъпление и измама към САЩ“, обясни Дерменджиев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар