В категории:България

КТ „Подкрепа“ излиза на протести заради нощния труд

Конфедерацията би отбой за свое участие в изборите за Европейския парламент през май

Димитър Манолов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ ©

Ръководството на КТ „Подкрепа“ е взело решение да организира протестни действия по повод неудовлетворените им засега искания за увеличение на доплащането за нощния труд.

Това съобщи президентът на синдикалната конфедерация Димитър Манолов на пресконференцията след извънреден конфедеративен съвет. Засега не е ясно кога и къде точно ще се проведат протестите, но организацията ще стартира скоро, увери той.

Въпреки проведените множество срещи в различни формати с работодатели и държавни институции, до решение не се е стигнало. Затова в „Подкрепа“ решили, че остава вариантът за протестни действия. „Вече имаме съюзници, които бяха част от кампанията – Българския лекарски съюз, Организацията на професионалистите по здравни грижи и Синдикалната федерация на служителите в МВР“, коментира Манолов.

Той не спомена КНСБ, а на въпрос относно бламирането на инициативата на „Подкрепа“ от КНСБ през миналата година отвърна, че ще пропусне този коментар и ще разгледа чашата като наполовина пълна, вместо наполовина празна.

„Имаме сериозни съюзници. Стига ми дори, че СФСМВР е там, още повече, че една от основните причини да не бъде прието нашето искането, беше необходимостта от допълнителни средства именно за МВР. Така че, където са ми естествените съюзници, аз ги имам“, каза Манолов. Запитан дали все пак ще потърси колегите си от КНСБ той отговори, че не е мислил по въпроса, но не би се изненадал, ако се включат, тъй като „проблемът ни е общ, в една лодка сме“.

Отбой за евроизборите

Другото важно е решение е свързано с евентуално участие под някаква форма на КТ „Подкрепа“ в изборите за европейски парламент на 26 май. От думите на Манолов стана ясно, че синдикатите бият отбой за подобно участие.

Манолов нарече дебатът по темата как и дали КТ „Подкрепа“ да се включи в изборите, спазвайки ограниченията на конституцията, като „много интересен и задълбочен“.

„В рамките на този дебат ние преценихме, че във връзка с политическото ожесточение, което се случва в България, като че ли не е добре и ние да се включваме и да създаваме допълнителен хаос и напрежение в държавата“, заяви Манолов.

Преди да стигне до този извод, ръководството обсъдило всички „за“ и „против“ относно отделните три варианта, изброени от него още на Конгреса на КТ „Подкрепа“ преди месец – 1) подкрепа за нечия партийна листа, 2) собствена кандидатура на независим кандидат през инициативен комитет и 3) апел към гражданите да участват масово в изборите заради тяхната важност за бъдещето на Европейския съюз.

„В момента тече нашата следконгресна кампания, в която се провеждат редовни конференции на нашите синдикални регионални съюзи, национални федерации и синдикати, така че решихме да използваме всичките тези форуми с идеята да бъде разширено участието на граждани в европейските избори“, добави Манолов.

Запитан от „Барикада“ какво е било лично неговото мнение относно трите варианта, Манолов отвърна, че в рамките на организацията той няма право на лично мнение. „Не съм точно пръв сред равни – малко повече съм – но нямам право на лично мнение. Във всеки случай самият факт, че аз повдигнах тази тема за дебат значи, че нещо съм си мислел“, отвърна Димитър Манолов.

Неговите размисли са били в посока, че 95% от гражданите на Европейския съюз са политически непредставени.

„Вижда се с просто око как се взимат важни решения в ЕС и този маниер на функциониране на тази организация я поставя под сериозен риск. Това, че са свръх представени интересите на около 5% от европейците, а за всичко това плащат останалите 95%, води до Брекзити, поява на всякакви крайни организации, нарастване на напрежението, до нарастващо влияние на социалпопулизъм и т.н. В този смисъл пренасянето на автентичния глас на работещите би било от полза – това е моето лично мнение, заради което влязох в този дебат“.

На въпрос дали след това решение на КТ „Подкрепа“ това „пренасяне на автентичния глас на работещите“ ще се случи чрез някоя партия и нейната листа, той отвърна: „Не, разбира се. Ако мислех, че ще се случи, нямаше да си мисля, че трябва да го направим ние“.

Запитан дали в една или друга степен е бил бламиран от своите колеги в ръководството на синдикалната конфедерация, той отвърна отрицателно:

„Бламиран в никакъв случай. Ако аз исках да стигна до това решение, аз щях да го направя. Но никой нямаше да има полза от това. Бъдете абсолютно сигурен, че ако исках да получа такова решение, щях да го получа. Но такива неща не стават насила. В никакъв случай не се чувствам бламиран, тъкмо обратното. Дори получих поздрав от един колега, че съм се държал като истински дипломат и като истински лидер на организацията. Защото можех да го наложа. Но никой нямаше да има полза от това, дебело го подчертавам.“

На настояванията на журналистите да разберат дали това означава, че окончателно отпадна вариантът КТ „Подкрепа“ да участва в изборите под някаква форма, Манолов отговори:

„Имахме дебат, чийто дух определи бъдещото ни поведение. Това, което бихме направили, щеше да бъде през инициативен комитет. Дали няма да направим нещо междинно, още ми е трудно да кажа. Нека кажем, че не съм се отказал докрай. Тоест, ако се появи някаква работеща възможност, със сигурност ще погледна на нея позитивно. Бяха обсъждани и варианти да получим място в някоя листа, както стана със СДС – мога да направя това, но то не ми върши работа. Тогава ставаме част от този панаир, който не харесваме. Не е това целта на упражнението“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар