В категории:България

Нова трагедия в рудник „Ораново“, загина 55-годишен миньор

Пореден фатален случай на работното място, този път в злополучната мина „Ораново“ край Симитли.

Източник; pixabay.com

55-годишен мъж от симитлийското село Долно Осеново стана поредният работник, загубил живота си в България през 2017-та година по време на работа. На 14 ноември малко около 16:00 часа в рудник „Ораново“ край Симитли мъжът е ударен фатално от вагонетка, докато работи под земята.

55-годишният Стефан Синапов е откаран в болницата в Благоевград, където губи живота си, съобщава „Нова телевизия“. Колегите му отказаха да отговарят на въпроси относно условията на труд в мината, но признават, че „са свикнали“ с инцидентите под земята.

Това е пореден случай на трагичен инцидент в тази мина, след като в края на февруари срутване в рудника прати миньор в болница. През май 2016 година отново срутване рани тежко други двама миньори. През 2015 г. също имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника бе на 16 юли 2013 г., когато срутване на скали и кал отне живота на четирима миньори.

Около две години след най-тежкия инцидент в „Ораново“ прокуратурата прекрати разследването по случая с аргумента, че срутването на кална и земна маса не е могло да бъде предвидено. По случая от понеделник Окръжната прокуратура в Благоевград отново е повдигнала обвинение за причиняване на смърт поради незнание или немарливост, но практиката в подобни случаи при смърт на работник е красноречива – виновни или няма, или са самите пострадали.

В мина „Ораново“ от години няма синдикална структура. След последната голяма трагедия през 2013 година ръководството на Общия работнически професионален съюз обвиниха собствениците за смъртта на миньорите в рудника. Тогава организацията беше на мнение, че в мината са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд 300 работници получават 400 лв. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища, категорични бяха от съюза в своя декларация. Според тях стремежът към бързо усвояване на въглищни пластове води до пренебрегване на нормите за сигурност, а високото ниво на трудова експлоатация и ниското заплащане притъпяват бдителността на миньорите.

Случаят в „Ораново“ е поредният от серията инциденти, завършили с тежки или фатални последици за работниците през настоящата година. В края на октомври само в рамките на няколко дни живота си загубиха работници от Гоце Делчев и Бургас, а край Сандански друг пострада тежко.

В средата на октомври волтова дъга отне живота на работник на строеж в Хасково. В началото на месеца пък 39-годишен мъж от Разград загина при ремонтна дейност върху вагон-цистерна във вагоноремонтния завод „Тракция“ – Самуил.

На 24 септември 27-годишен работник загина в трудова злополука в ТЕЦ „Девен“ в Девня. Този трагичен случай ще бъде запомнен и с това, че няколко дни по-рано друг обект на компанията собственик на ТЕЦ „Девен“ беше открит с фанфари от представители на властта на най-високо ниво.

Седмица по-рано, на 19 септември, 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ загина, затрупан под въглищна маса. В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар