В категории:България

„Арсенал“ Казанлък взе поредна жертва, властта и собствениците вече посочиха виновните

Това далеч не е първи трагичен инцидент в „Арсенал“, а работниците там изглежда без никаква вина и заслуга на работодателя често имат странна склонност да предизвикват трагични за себе си и семействата си инциденти.

 

Снимка: Kazanlak.com

Един работник загина, а друг е с изгаряния при инцидент с възникнало запалване в цех 130 на завод 3 в оръжейния комплекс „Арсенал“ в Казанлък, предаде БНР. Загиналият е млад мъж на 27 години от село Шаново, а пострадалият е на 45 години от Казанлък. Той е със сериозен процент изгаряния и най-вероятно ще бъде транспортиран в Пловдив. Загиналият мъж е на работа в „Арсенал“ от две години, а пострадалият мъж е със стаж от 10 години във фирмата.

От МВР съобщават пред БНР, че сигналът е подаден в 10:25 часа. На място са изпратени два екипа на пожарната и пожарът е овладян. Макар разследването тепърва да трябва да установи причините за трагичния инцидент, властта и собствениците на приватизираната компания вече са категорични кой е виновен – самите работници.

Инцидентът в „Арсенал“ е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина, съобщи за „Хоризонт“ изпълнителният директор на фирмата Николай Ибушев. Двамата работници са влезли в помещение, в което е бил включен миксер за димна смес, който се управлява дистанционно извън помещението, каза той. Защо двамата са нарушили изискванията и са влезли в помещението, ще се установява тепърва – посочва Ибушев, без това да попречи на вътрешният министър Валентин Радев да отсъди, че за смъртта на работника е виновен самият работник.

„Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния“, коментира Радев.

На място са следователи, окръжният прокурор на Стара Загора и други институции, имащи отношение към инцидента, посочва още националното радио. Източници на „Хоризонт“ съобщават, че в последната седмица в завода има масови съкращения на работниците.

За инцидента потвърди и министърът на икономиката Емил Караниколов, чието основно притеснение и съответно уточнение беше, че „дружеството е изцяло частно“.

Това далеч не е първи трагичен инцидент в „Арсенал“, а работниците там изглежда без никаква вина и заслуга на работодателя често имат странна склонност да предизвикват трагични за себе си и семействата си инциденти. На 24 април 2016-та година двама души, на 53 и на 41 години загубиха живота си след тежки изгаряния след взривен барут.

Месец по-късно, на 28 май, 51-годишен работник също „извършвал недопустимо действие в нарушение на нормите за безопасност“ и това доведе до смъртта му.

През февруари 2014-та година 63-годишен работник също загина при взрив в оръжейницата на „Арсенал“ в Мъглиж. Той също беше жител на село Шаново и издъхна от раните си в болницата, след като взрив в завода е довел до срутване.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата, но невнимателните работници тогава все пак се разминаха със смъртта.

При друг инцидент на 21 юни 2011-та година в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.

Късмет нямаше през октомври 2007-ма година и друг 48-годишен мъж, който загина след взрив в цех 320 към същия завод №3 за производство на първоначални смеси, където 11 години по-късно поредният инцидент отне живот.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар