В категории:България

„Ораново“ е като концлагер, обяви кметът на Симитли

Според Апостол Апостолов отговорните държавни институции в продължение на няколко месеца игнорират сигнали на общината за незаконен добив, който застрашава живота на десетки хора под земята и около мината

Снимка: Pixabay.com

Случващото се в мина „Ораново“ е плод на престъпната приватизация, осъществена в България. Ако погледнете рудника отстрани, той не прилича на нищо друго, освен на концлагер.

Това заяви в ефира на „Нова Телевизия“ кметът на Симитли Апостол Апостолов. Преди два дни в рудника се случи поредният инцидент, който отне живота на 55-годишен миньор от симитлийското село Долно Осеново. Инциденти в „Ораново“ има почти всяка година, а най-трагичният от тях беше през юли 2013 година, когато срутване на скали и кал отне живота на четирима миньори.

Апостолов подчерта, че коментира как изглежда рудника отвън, но не може да коментира условията на труд в самата мина, тъй като „външните хора не се допускат по никакъв начин“, с изключение на органите, които са оторизирани да извършват проверки. „Явно и те толкова си вършат работата, след като толкова години след приватизацията виждате колко жертви взима рудникът“, подчерта кметът.

Пред журналистите работещите в завода отказват да коментират условията, при които се трудят, като споделят единствено, че са „като във всяка мина“. Веднага след последния голям инцидент в рудника са влезли инспектори от Инспекцията по труда и прокуратурата, които засега не дават повече подробности за причината за трагедията.

На извънреден брифинг след случилото преди два дни в „Ораново“, кметът на Симитли Апостол Апостолов разкри за друг проблем. „Смятаме, че над рудник „Ораново“ се извършват незаконни дейности, копае се над мината и се прави добив на въглища по метода на открит рудник“, заяви той, цитиран от „Труд“.

Според опитни миньори това е изключително опасно, тъй като може да предизвика срутване и да затрупа работници, които в този момент се намират в самия рудник, както и да предизвикат свлачище, което за засегне много хора. „Ако тази земна маса тръгне, тя ще затрупа цял квартал от Ораново, защото се намира на метри от къщите на хората“, твърди Апостолов.

Той обясни, че още през юли община Симитли е сигнализирала за извършваните дейности на повърхността на мината на терен около 10 дка, който е част от концесията на рудника. Там на практика се извършва работа като на открит рудник, за което концесионерът няма разрешение, коментира кметът. Той е получил отговор след сигналите му от министерство на енергетиката, в който се казва, че на концесионера по негово искане е дадено разрешение да направи отводнителни траншеи на повърхността над рудника. „Но това копаене там изобщо не прилича на траншеи, констатира наша експертна проверка на място“, заяви кметът.

„Хората от района са убедени, че зад маскировката, че се правят траншеи, на практика се работи като на открит рудник. Сигнализирахме ДНСК за случая и те са започнали проверка, но доколкото знаем, администрацията на рудника не е предоставила исканите документи за проверка. Ние алармираме за тези проблеми, защото не искаме първо да се случи нещастие пък после да се тюхкаме и да търсим виновни“, каза още Апостолов.

Кметът на Симитли призна откровено, че няма никаква комуникация с концесионера. „Те са представили в Министерството на енергетиката годишен план, в който има проект за извършване на отводнителни дейности, но липсват техническите параметри и разрешително за строеж, затова и смятаме, че е незаконна работата там. А отдолу е мината и ако се получи срутване пак ще загинат хора. За 8 години имаме 9 мъртви миньори и 34 ранени, за нас този рудник е опасен и трябва да се вземат мерки от държавата“, добави той.

Управрител на фирма „Пирин – Ораново“ ЕООД, която концесионира рудника е Димитър Ванков, а едноличен собственик на капитала на дружеството е „Ораново“ АД. В съвета на директорите на „Ораново“ АД влизат още две лица, освен Ванков – Станислав Тасев и Димитър Бачев. До 2015 година директори са били Валери Манов, Стоян Пъргутев и Костадин Боянски. Валери Манов е и бивш управител на „Пирин – Ораново“ ЕООД, като именно той бе управител, когато се случи голямата трагедия в мината. Тогава той беше категоричен, че не се чувства виновен и не е направил никакво нарушение.

Нарушение на правилата не е имало и според институциите, като с постановление от 1 юни 2015 г. Окръжна прокуратура – Благоевград прекрати наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от мина „Ораново“ при професионална непредпазливост, поради липса на извършено престъпление. Случилото се, според прокуратурата, не е могло да бъде предотвратено, а виновник за смъртта на четири души е природата.

Оставете коментар