В категории:България

Сам съм, други няма – пет общини вече имат кмет

Три седмици преди датата на местните избори е ясно, че в пет български общини надпревара няма да има. Причината? Кандидатът е само един…

Арбен Мименов, Апостол Апостолов, Димитър Димитров, Неби Бозов и Анета Генчева

На 27 октомври в цялата страна ще се проведат избори за местна власт. Очаквано, медийното и обществено внимание е насочено към големите общини, но избори ще се проведат не само в София, Пловдив и Варна, а в общо 265 общини в страната, като право на глас според избирателните списъци имат 6 227 901 души.

На места битката ще бъде много оспорвана, а резултатите без съмнение ще бъдат тълкувани отвъд местната битка и ще се разглеждат в контекста на националното противопоставяне между основните политически играчи и техните амбиции за следващите парламентарни избори – били те извънредни или редовни. Другаде битката изглежда предрешена и опозицията изглежда формален участник.

Три седмици преди датата на изборите, има и още един сценарий – 5 общини в страната с общо население около 50 000 души вече имат кмет. Причина за това е наличието само на един кандидат за позицията.

Става дума за общините Сатовча, Симитли, Етрополе, Сърница и Бойница, където дългогодишни кметове още с издигането на своята кандидатура на практика се оказват победители.

Сатовча – Арбен Мименов, ДПС

Най-голямата община от петте, която вече има кмет, е община Сатовча. В 14 населени места там живеят общо около 16 000 души, а кметът Арбен Мименов от ДПС е и най-опитният от петимата си „колеги“. Мименов кандидатства и вече е предопределен за шести мандат като градоначалник на Сатовча. За първи път е избран за кмет на благоевградската община през далечната 1999-та година, когато и се кандидатира за първи път. От тогава насам неизменно печели изборите, а този път – служебно.

Симитли – Апостол Апостолов, Партия на Зелените

Случаят „Симитли“ заслужава отделна статия, заради всички абсурди, които могат да бъдат изброени около управлението на тази община и личността на дългогодишния ѝ кмет Апостол Апостолов. За втори път той е единствен кандидат за поста, като в този случай е кандидат на Партия на Зелените. Апостолов е известен с това, че синът му е депутат от ГЕРБ и футболен съдия, а дъщеря му – тотомилионер. Името му нашумя и покрай скандално изказване на почерпения шеф на строителната компания „Агромах“, който през 2016-та година сподели любопитна информация относно предполагаеми интимни взаимоотношения между Апостолов и премиера Бойко Борисов.

Освен потенциални лични интимни отношения между Апостолов и ГЕРБ, политическите им връзки са видими и от факта, че в общината ще има избори за общински съветници само между две листи – тази на кмета и тази на ГЕРБ. Също така, шестте населени места в общината вече имат избрани кметове – трима от ГЕРБ и трима на Апостолов.

В община Симитли живеят около 12 000 души и по този показател е втората по-големина сред тези, в които практически няма да има избор за нов кмет.

Етрополе – Димитър Димитров, независим кандидат

Намиращата се в София-област община обединява 10 населени места с общо население от 12 000 души. За втори мандат общината ще се управлява от Димитър Димитров. Той е бивш директор на НСО по времето на президента Георги Първанов, а любопитна подробност е, че също така е първи братовчед на бившия депутат и впоследствие отцепник от ГЕРБ Емил Димитров. Същият, заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, е един от създателите на ГЕРБ, а след това на партия БАСТА. Неговият братовчед Димитър Димитров беше издигнат първоначално за кмет през 2015-та от АБВ, но се яви като кандидат на местната коалиция „Етрополе“, в която влезе и БАСТА.

Сърница – Неби Бозов, ДПС

Най-младата община ще има „най-неопитния“ кмет от посочените – едва за втори мандат. Неби Бозов от ДПС ще управлява пазарджишката община, в която влизат три населени места с общо население около 5000 души. Любопитна подробност е, че през 2015-та в битката за кметското място в малката община се включи активно вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който даваше изявления от гостувания в Сърница в подкрепа на кандидата на управляващите. След напускането на Цветанов обаче, изглежда общината вече не представлява интерес за ГЕРБ, които не издигат кандидат и подаряват служебно победата на ДПС.

Историята познава и случаи на толкова голямо ожесточение на местния дуел между ГЕРБ и ДПС, че от Движението обвиняваха ГЕРБ в умишлено спиране на тока на техни избиратели, но тези противоречия изглеждат забравени за настоящите избори.

Бойница – Анета Генчева, ГЕРБ

Най-малката община с вече ясен кмет е видинската община Бойница. Тя е и единствената с жена за кмет от изброените. Анета Генчева е ветеран на поста и ще управлява Бойница за четвърти мандат. Генчева има опит не само в кметуването, но и в промяната на партийната окраска – започва като кандидат на НДСВ през 2003-та, когато губи изборите на балотаж, а след това печели три пъти като кандидат на НДСВ, НДСВ и БСП, а на предишните избори – ГЕРБ.

Бойница обхваща 8 население места с общо население около 1300 души.

На път да има само един кандидат за кмет беше и хасковската община Маджарово, тъй като до последния момент такъв бе само Ерджан Юсуф от ДПС. След обжалване обаче, Общинската избирателна комисия регистрира и втори кандидат – Вълчан Тодоров от БСП.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар