„Без наука България е без бъдеще“

Учените са обидени от начина, по който правителството се отнася към българската наука и хората, които се занимават с нея. За поредна година средствата, отпуснати за наука, не стигат дори за осигуряване на средни за страната възнаграждения. Вижте снимки и видео от протестното шествие.

Под надслов „Да продължим делото на Народните будители – Да съхраним науката в България“ учени от Българската академия на науките излязоха на протестно шествие в улиците на София в Деня на народните будители.

Основното искане на протестиращите учени за поредна година е за повече средства за наука в България, тъй като финансирането в момента не достига дори за гарантиране на поне средни за страната доходи на работещите в сферата на науката.

Стотици работещи в областта на науката от Селскостопанската академия и Академията на науките БАН, с подкрепата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, организираха шествие от сградата на БАН до Народното събрание, през Министерството на финансите, Министерския съвет и стигнаха до Националната библиотека.

Протестиращите учени внесоха в деловодството на финансовия министър Владислав Горанов декларация, която бе прочетена и под прозорците на Министерския съвет, където шествието спря за кратко. Според тях от около 10 години насам българската наука е тотално неглижирана от управляващите, които не изпълняват собствените си ангажименти, поети в програмата за развитие на страната до 2020-та година.

Те настояват, че предвиденото минимално повишение на парите за наука с няколко милиона е крайно недостатъчно. То ще покрие единствено допълнителните средства, които са необходими заради повишението на минималната работна заплата, но възнагражденията ще останат мизерни, като често един млад учен получава далеч по-ниска заплата от средната за страната.

Според учените, не само финансовите измерения, но самото отношение на властта към тях и към науката като цяло е обидно. „Чуйте! Разберете! Събудете се! Без наука България е без бъдеще“, гласеше един от големите транспаранти, които водеха шествието.

Фотогалерия от протеста на учените:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар