В категории:България / Трудови права

Искаме си заплатите!

Протест под този надслов за пореден път изкара по улиците в София и Варна бивши служители на „Пикадили“, които чакат своите изработени, но неизплатени възнаграждения.

Снимка: Автономен работнически синдикат

Десетки бивши и настоящи служители на „Пикадили“ излязоха на пореден протест с искане да получат дължимите им възнаграждения. Протестни демонстрации се проведоха в София и Варна, след като над 700 работници все още чакат своите изработени пари, въпреки че търговската верига затвори врати през март. Оттогава до сега служителите, подкрепяни от Автономния работнически синдикат (АРС), са провели няколко протеста, но все още основното им искане – да получат парите си, не е удовлетворено.

Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура е разпоредила извършване на пълна проверка на ръководството на фирмата за установяване на данни за извършени престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи или други такива от общ характер. Проверката се задвижи след жалбите и отворените писма до институциите на вече бившите служители на „Селект трейд“ ЕООД – офшорката, стопанисваща магазините „Пикадили“. По време на проверката ще бъдат снети писмени обяснения от лицата, управляващи и представляващи „Селект трейд“ ЕООД в периода от 01.01.2015 г. до настоящия момент и лицата управлявали и представлявали „Пикадили“ ЕАД в периода от 01.01.2015 г. до 20.02.2017 г., както и от лицата, водели счетоводствата на търговските дружества, обясниха от държавното обвинение.

Снимка: bTV

Имената на голяма част от виновниците, според протестиращите бивши служители, бяха изписани на плакатите, които днес част от тях носеха на своя протест. „Те ни ограбиха: Николай Лазаров, Десислав Попов, Валентин Попов, Таня Косева – Бошова, Симона Станева“, гласеше един от тях. „Г-да Попови, с чии пари си построихте къща? С чии пари си купихте не едно и две Ферари-та, с чии пари изплащахте самолета„, беше изписано на друг плакат.

Във връзка с протеста от Инспекцията по труда информират, че от месец септември, когато са първите жалби от бивши работници за неизплатени възнаграждения, до момента на работодателя „Селект Трейд“ са извършени 12 проверки – цялостни и в отделни обекти. Стартирала е и нова проверка, която обаче не може да бъде приключена поради проблеми с комуникацията с работодателя. В хода на проверките са дадени 7 броя предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 броя актове за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове. Издадени са наказателни постановления на обща стойност 42 500 лв., които се обжалват в съда. За някои от актовете, които са съставени неприсъствено в рамките на закона, но все още не са връчени, не са издадени и наказателни постановления.

В София протестът стартира пред сградата на Президентството, а впоследствие стигна и до парламента. Във Варна протестът започна от най-големия обект на компанията – Пикадили Център където работници и синдикалисти се организираха в шествие, което премина през централните улици на града, съобщиха от АРС. Протестът приключи пред общината, където бе организирано общо събрание, на което всички участници в протеста участваха в обсъжданията на следващите действия. Бе решено да се изпратят нови жалби до различни европейски институции за занимаващи се със социалните и човешките права на работещите.

Пред БНТ представителят на АРС Евгени Никитин обясни, че въпреки съобщението на прокуратурата, че ще проверява „Селект трейд“ за престъпления, не се споменава нищо за заплатите на работниците. Той посочи, че сега е моментът за активни действия в тази посока, тъй като за последните три месеца бившите служители не са успяли дори веднъж да се срещнат с Николай Лазаров, който се води собственик на фалиралата верига. Никой не е виждал Лазаров и преди това, обясни Никитин. „Никой не знае кой е той, носят се само слухове, че живее във Франция, но този човек е като фантом, който с лека ръка открадна заплатите на 700 семейства и никой не му търси отговорност“, добави той.

Снимка: Автономен работнически синдикат

Едно от важните решения, взето след протестите в София и Варна, е демонстрациите за конкретния казус да преминат в общонационална кампания срещу кражбите на работодателите. За целта, работниците от „Пикадили“ протягат ръка за общи действия с другите ограбени работници от „Макс Телеком“, миньорите от Бобов Дол и Оброчище, шивачките от Дупница и Ветрен и всички останали работещи станали жертви на престъпленията на своите работодатели.

През следващите месеци ще бъдат проведени серия от срещи и кампании, които през септември ще кулминират в общонационален протест срещу кражбата на заплати. Работниците ще настояват за незабавни промени в законодателството, ограничаващи работодателския произвол и даващи повече права и защити на работниците, както и редица други мерки, които да гарантират, че на тези несправедливости най-после ще бъде сложен край.

Снимка: Петър Игнатов

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВЪВ ВАРНА:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар