Фотогалерия: Шествие на КНСБ в защита на правата на работниците

Протестиращи от цялата страна се събраха за шествие в София в защита на класа прослужено време и за увеличение на заплатите на работещите

Около 8 хиляди работници от цялата страна се включиха в протестното шествие на КНСБ в София този петък. Протестиращите миньори, медици, учени, шивачи и др. преминаха от пл. „Александър Невски“ до Министерски съвет, след което се отправиха към централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Синдикалното шествие се обяви срещу опитите на управляващите и представители на работодателски организации да ограничат извоювани в миналото права на работещите, най-вече т.нар. „клас“ прослужено време, който създава възможност за по-опитните работници да получават допълнителни 0.6% към основното си възнаграждение за всяка година натрупан стаж по специалността.

Протестиращи работници се подписаха в подкрепа на гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенството“ за необлагаем минимум и диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост:

Пред сградата на Министерски съвет председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикатът настоява и за по-високи заплати за работещите под формата на справедлив дял за тях от печалбите на фирмите, за които работят. Според него, всеки работник в страната може да получи поне 100 лв. увеличение на заплатата си, а за висшистите трябва да бъде регламентирана минимална заплата от 700 лв.

Видео и галерия от протеста:


Оставете коментар