В категории:България

Борисов уволни социалния министър Бисер Петков

Премиерът поиска, получи и прие оставката на социалния си министър. За втори път през този мандат.

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал, получил и приел оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Решението на премиера „е въз основа на натрупани във времето основания“, се посочва още в лаконичното съобщение.

„Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания“.

Това е втори случай, в който социалният министър Бисер Петков връчва на премиера своята оставка след като Борисов я е изискал от него. При предишния случай, заради протестите на майките на деца с увреждания, Борисов в крайна сметка не се раздели с Петков, тъй като публичните заявления на протестиращите жени бяха, че искат да се свърши работа, а просто да се сменя един министър с друг.

По информация на „Барикада“ министър на труда и социалната политика Бисер Петков отдавна не бил в добри отношения и е работил трудно с финансовия министър Владислав Горанов.

Оставката идва в средата на бюджетна процедура и малко преди окончателното приемане на държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса за догодина.

Ако този път оставката на Бисер Петков бъде гласувана от Народното събрание, той ще стане осмият член на третия кабинет на Бойко Борисов, който ще бъде сменен.

Първи тази съдба имаше здравният министър Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-та след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси. Заради „Апартаментгейт“ си отиде Цецка Цачева, а заради пътна трагедия в Своге, свързана с некачествени ремонти, оставки подадоха още трима министри – Николай Нанков – на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски – на транспорта и Валентин Радев – на вътрешните работи. На 21 ноември 2018 г. беше освободен вицепремиерът Валери Симеонов, който след дълго чудене и първоначален отказ да го стори, подаде оставка заради скандално свое изказване срещу протестиращите майки на деца с увреждания. Най-скорошният освободен министър беше земеделският Румен Порожанов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар