В категории:България

Бушонът „Цачева“ изгърмя

Министърът на правосъдието в кабинета „Борисов 3“ подава оставка заради аферата с апартаментите, която гръмна първо с Цветан Цветанов

Министърът на правосъдието Цецка Цачева напуска поста си заради имотната афера, която тръгна от разкритията за Цветан Цветанов.

Новината беше съобщена първо от близкия до властта вестник „24 часа“, а след това потвърдена за „Фокус“ от Министерския съвет. В ранния Малко бе по-късно бе съобщено, че по искане на премиера оставка подава и заместникът-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Тя също се оказа с апартамент в сградата на Цветанов, който е неѝн кум.

Тази сутрин Цачева е провела разговор с премиера Бойко Борисов по темата за апартаментите от фирма „Артекс“, с които тя, Цветанов и други фигури в ГЕРБ са се сдобили на преференциални цени. Засега вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов остава невредим от цялата ситуация. В момента председателят на парламентарната група на управляващите е на официално посещение в САЩ.

Имотът на Цачева, закупен от „Артекс“, се намира в луксозна сграда в столичния кв. „Изток”, но не в същата, в която е апартаментът на Цветан Цветанов, снабден с ВИП асансьор.

Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат. От Антикорупционния фонд, които заедно със „Свободна Европа“ стоят зад разследванията „Апартаментгейт“ изчисляват, цитирани от bTV че цената, на която Цачева е закупила жилището, е в пъти по-ниска от пазарната.

Справка на телевизията в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева. Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока. Цачева коментира, че имала ангажимент да доплаща на „Артекс”. Тя сама ги е потърсила, след като е видяла изкопа на строежа в квартала, в който живее. Това обясни неуспешният кандидат за президент на ГЕРБ в часовете след замесването и на нейното име в скандала.

Тя отрече цената на жилището да е по-ниска от пазарната и настояваше, че е закупила апартамента на фаза груб строеж с уговорката да доплати стойността между акт 15 и акт 16. Цачева да твърдеше, че е отговорила надлежно на всички въпроси и че няма нищо нередно или незаконно в сделката. Преди едно денонощие Цачева дори заяви, че сама е поискала от главния прокурор и КПКОНПИ да проверят всички факти и обстоятелства около имота ѝ на ул. „Юрий Гагарин“. И добави, че до излизане на резултатите от проверките, няма да коментира повече тази тема.

Ситуацията с Цецка Цачева прилича на поредния опит на Бойко Борисов да жертва свой кадър като бушон, за да тушира общественото напрежение. В часовете след скандала премиерът даде объркани и гневни изявления, намесвайки в произволен ред любимите си теми – неоценените постижения на ГЕРБ, злодеянията на комунистите, скромното си минало в Банкя, прегрешенията на опозицията, КТБ, Корнелия Нинова и т.н.

Той не даде ясна индикация дали ще се раздели с някой замесен в скандала, най-вече с Цветан Цветанов. „Мога да ви уверя, че в ГЕРБ винаги сме вземали правилните решения. И това, че другите са маскари, нас не ни оправдава – това, че там, ако вземеш апартамент или вземеш предприятие, е нещо нормално. Въпросът е ГЕРБ прави ли така, това е тежкият въпрос, това е морален въпрос. Всичко е много добре планирано. Цветанов също трябва да си направи изводи откъде дойде тази атака по това време. Можеше да дойде след изборите, можеше да дойде по-рано. Но това пак не ни оправдава. Така че като се видим, ще водя разговор дали е законно или не“, коментира Борисов. Междувременно от САЩ Цветан Цветанов използва социалните мрежи, за да информира последователите си за интересни факти като този, че „международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна“ или пък че ще бъде „специален гост в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (AIPAC) по покана на Морт Фридман“.

В ранния следобед стана ясно, че премиерът Борисов е приел оставката на Цачева. „Двамата разговаряха и обсъдиха свързаната с името ѝ имотна сделка. Пред премиера министър Цачева заяви решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството“, гласи лаконичното съобщение на сайта на правителството.

От Стара Загора Цачева обясни, че „не иска да тежи“ на премиера Борисов и неговия кабинет. Тя определи оставката си като личен акт и отрече, че е имало натиск за такова действие от страна на Борисов.

„Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, на които партията ГЕРБ е и към този момент управляващ мандатоносител на кабинета „Борисов“ 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на Министерския съвет, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя“, коментира тя, цитирана от „Фокус“.

Преди Цачева да бъде официално освободена от поста, оставката ѝ трябва да бъде гласувана от Народното събрание. Тя става шестият член кабинета „Борисов 3“, който се очаква да напусне поста си. Първи тази съдба имаше здравният министър Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-та след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.

Заради пътна трагедия в Своге, свързана с некачествени ремонти, оставки подадоха още трима министри – Николай Нанков – на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски – на транспорта и Валентин Радев – на вътрешните работи. На 21 ноември беше освободен вицепремиерът Валери Симеонов, който след дълго чудене и първоначален отказ да го стори, подаде оставка заради скандално свое изказване срещу протестиращите майки на деца с увреждания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар