В категории:България

Цветан Цветанов напуска всички ръководни постове в ГЕРБ

Вторият човек в партията е подал пред Борисов оставка от всички ръководни постове. Новината беше съобщена с лаконично съобщение на сайта на ГЕРБ, което допълва, че лидерът на партията е приел оставките и благодарил на Цветанов за работата през годините

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Вторият човек в ГЕРБ от създаването на формацията досега – Цветан Цветанов – подава оставка от всички ръководни постове в партията.

Това се случва на сутринта след обявяването на окончателните резултати от изборите за Европейски парламент, които ГЕРБ спечели с категорична преднина през БСП, въпреки че не успя да мобилизира дори ядрото, гласувало за Цецка Цачева на първи тур на европейските избори.

Новината за оставката на Цветанов от всички постове в ГЕРБ беше обявена с лаконично съобщение на официалния сайт на партията, което гласи:

След разговор между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Цветанов подава оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ. Оставката вече е депозирана и приета от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов благодари на Цветан Цветанов за свършената работа през годините.

По-късно Цветанов използва личния си профил във „Фейсбук“, за да обясни накратко решението си:

„Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани. Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа. След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините“.

Цветан Цветанов стана главно действащо лице в скандала „Апартаментгейт“, след като стана ясно, че е придобил нов апартамент в луксозна сграда в София с ВИП асансьор на преференциални цени. В резултат на скандала оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание и като депутат, но остана на ръководните постове в партията. Четири дни след изборния ден, той ги напуска, въпреки убедителната победа над основния конкурент.

По време на кампанията и преди нейното начало Бойко Борисов на няколко пъти намекна, че ще направи равносметка на случилото се след изборите. Остана впечатлението, че раздялата с Цветанов ще бъде решена от резултата на изборите, като лидерът на ГЕРБ говореше за „грешки и прошки“.

“Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте – изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха”, заяви Борисов по време на кампанията

Месец преди изборите Борисов пое кампанията на партията си. Съобщенията от пресслужбата на ГЕРБ за участията на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в събития из страната секнаха, припомня БГНЕС.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар