В категории:Анализи / България

Походът на ГЕРБ срещу фалшивите новини

Управляващата партия в лицето най-вече на Цветан Цветанов полага систематични усилия да инструментализира „горещото“ понятие в борбата си срещу опозицията, предефинирайки го по особен начин

Цветан Цветанов е винаги готов да извади „истината“ за успехите на правителството. Снимка: Барикада

Сигурно сте забелязали как в последните година-две управляващата партия е повела същински кръстоносен поход срещу фалшивите новини. Няма нужда да сте внимавали особено, за да се досетите, че всички лъжи, маскирани като факти от действителността, идват от опозицията. Все пак е интересно да се види дали силно загрижените за медийната хигиена представители на изпълнителната власт имат поне бегла представа за какво говорят.

На първо време си струва да отбележим, че „походът за истина“ се води предимно от заместник председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който като министър на вътрешните работи стана прочут с безкомпромисния си подход към организираната престъпност, но без да старае да се придържа към официалните дефиниции на този термин. Така силовото министерство извършваше редовни масови арести на заподозрени, изграждащи медийния образ на правителство, което се бори с престъпността, докато съдът пускаше повечето задържани с мотива, че не са събрани доказателства за провинение. Някой би могъл да нарече тези обвинения “фалшиви”.

Подходът на господин Цветанов към фалшивите новини не е много по-различен. Макар че няма общоприета дефиниция за понятието в академичната литература, можем да използваме тази от класическия речник на Collins: грешна информация, разпространявана под прикритието на съобщаване на новини. Впрочем, през 2017 г. речникът обяви понятието за „дума на годината”, заради скок с 365% в употребата му.

Достигайки до България тази вълна, впрегната в наратива на управляващите, някак логично доби формата на ритуал, изпразнен от всякакъв смисъл за страничния наблюдател. Той напомняше за друга набираща популярност дума – “ехо камера”, при която убежденията се потвърждават и усилват чрез повтарянето им в затворена система. Системата от зависими медии в комбинация с илюзията за директна комуникация с “народа” в социалните мрежи лесно може да затвори в ехо камера всеки, който не притежава здравословна доза скептицизъм и самокритичност – независимо дали става дума за президента на САЩ или висши кадри на основната управляваща партия в България.

Негативните новини са фалшиви

И все пак, как ГЕРБ си представя разпространението на фалшиви новини у нас? „Още през 2015-2016 година БСП се е подготвяла с фалшиви новини за наближаващите президентски избори и е изпълнявала този план целенасочено и организирано.”обяснява Цветан Цветанов на среща с активисти на партията в хасковската община Минерални бани. – „Затова тогава на преден план са изведени негативни теми за България…” В представите на управляващата партия фокусът на опозицията върху негативните теми е източник на фалшиви новини и като пример са дадени „мигрантският проблем” и „бунтът на бежанците в Харманли”, но те биха се класирали в графата на фалшивите новини, ако нямаше поток от бежанци към България и ако нямаше бунт в приемния център в Харманли.

Можете да наречете твърденията на БСП по тези теми популистки, ксенофобски, крайнодесни или просто глупави, но не и фалшиви новини. С изключение на внушенията на столетницата за „зарази, идващи от мигрантите”, които наистина не се потвърждават от никакви смислени данни. В случая Цветан Цветанов сякаш неволно улучва една наистина фалшива новина, но пропуска да посочи, че тя само е била разпространена от БСП, след като бе създадена от националистическите партии, с които ГЕРБ по-късно се коалира без да се притеснява нито от присъщата им ксенофобия, нито от склонността към произвеждане на фалшиви новини.

В повечето страни, които считаме за демократични, от опозицията всъщност се изисква да се фокусира върху негативните теми и ако не го прави, хората с основание казват, че липсва опозиция или дори, че демокрацията е застрашена. Нещо повече, от управляващите също се очаква да извадят на преден план именно проблемните точки. Едва ли бихте посетили повторно педиатър, който се фокусира приоритетно върху здравото ви дете, докато отрича другото да има температура.

Загубени в дефиницията

В хода на изборната кампания през 2017 г. ГЕРБ така старателно уплътниха ехо камерата си, че скоро загубиха всякаква ориентация за собствените си представи за това какво е фалшива новина. Така „вицепремиерът Томислав Дончев обяви за фалшива новина внушенията за коалиция между ГЕРБ и БСП”, а в същата категория „Тома Биков нареди желанието на Нинова да се бори с корупцията”. Нечии внушения или желания няма как да бъдат фалшива новина. Такава би била, ако някой представеше като факт твърдението, че широка коалиция е била договорена или ако цитираше желание на Корнелия Нинова, което тя не е декларирала.

В инерцията си депутатът Тома Биков дори обяви, че ще прави регистър на „фалшивите новини, които БСП произвежда”, който се оказа фейсбук страница разкриваща предполагаемо лъжливо съдържание, но без да се напряга да доказва каква е истината. Страницата бе активна около един месец и не е публикувала нищо от 30 ноември м.г. насам. Цветан Цветанов пък определи като фалшива новина и скандала около общинското жилище на Мария Габриел, който бе шумно премълчан по време на изслушването на нейната кандидатура в Европейския парламент. Госпожа Габриел така и не можа да отговори на разкритията от журналистическите разследвания за жилището ѝ, вероятно понеже като комисар веднага се оказа твърде заета в борбата срещу… фалшивите новини.

Още след загубата на президентските избори в края на 2016 г. ГЕРБ реши да потърси причината за провала и бързо я намери, но не в своите кампания или кандидат: „Ние направихме анализ как така на президентските избори се получи този резултат – защото ние не сме правили промяна в нашата политика, нашата кампания бе същата, както винаги… Мога да ви кажа, че това, което виждаме, е един интензитет, който е за негативните новини. Един интензитет на фалшиви новини, които са за дискредитиране на НАТО, на ЕС.”

Цветан Цветанов отново показва колко трудно различава твърденията, които не харесва, от фалшивите новините. Освен това той добавя: „Аз самият имам фалшиви профили – и то не един”. Вероятно господин Цветанов има предвид, че други хора са направили профили, които се представят за негови, но се затруднява да изясни това обстоятелство. Като добавим неуспеха му да разбере защо една и съща кампания не печели при всички ситуации, можем спокойно да заключим, че бившият вътрешен министър не е особено качествен източник на информация.

Немско качество

Не така смятат в Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и свързаната с него фондация „Конрад Аденауер“, които поканиха Цветан Цветанов да изнесе лекция в Берлин в рамките на дискусия със странната тема за „Опасностите на измамите и манипулациите по време на избори чрез интернет“, докладвана от пресцентъра на партията. Заслужава си да зачетем прессъобщението за това значимо събитие:

„Представителите на „Конрад Аденауер“ и ХДС проявиха изключителен интерес към констатациите в презентацията на Цветан Цветанов. Техни представители също споделиха виждания по темата с влиянието на фалшивите новини върху изкривяването на резултатите по време на предизборни кампании. Констатирано беше още, че след предизборните кампании, подходът за дискредитиране на политическия опонент продължава да се използва, но вече за компрометиране или критикуване на успешни управленски политики на новото управление. Основната цел тогава е отклоняването на общественото мнение от успехите на управляващите и от актуалните теми.”

Едва когато дефинирате фалшивата новина като отклоняване на общественото мнение от успехите на управляващите, можете да разберете как дори един вот на недоверие става „част от стратегията на фалшивите новини”. Но по-интересното е, че представителите на „Конрад Аденауер” и ХДС в Берлин изглежда стигат до същите констатации като Цветан Цветанов за фалшивите новини като потенциално всичко, което не възхвалява успехите на управляващите. Поради липса на запис не ни остава нищо друго освен да се доверим на партийния пресцентър.

Възможно е също така ГЕРБ да използва партньорите си в Германия, за да придаде допълнителна убедителност на политиката си да извлича дивиденти от наратива за фалшивите новини – същата политика, в която обвинява опозицията. Това не е някаква изненада, но проблемът идва, когато се окаже, че управляващите изглежда напълно са повярвали на собствените си конспирации и техните фалшиви новини за фалшивите новини на опозицията станат официалното им обяснение за загубата на президентските избори и за твърденията за потенциалните неуспехи във вътрешен план. Самите БСП наистина са много лош източник на информация за действителното състояние на нещата. Те обаче се виждат отлично в експертните доклади на Европейската комисия, макар че ГЕРБ досега винаги успяват да се фокусират върху положителните теми и още не са се сетили да обвинят Брюксел в разпространение на лъжи. 

Противно на общото впечатление, голямата заплаха за България не са 29-те профила във фейсбук на „Шуменския трол“, а управляващите, които без всякаква самоирония могат да заявят:

„Трябва със силата на истината да се борим с фалшивите новини. Именно от нас, от форуми като днешния вие чувате истината за политиките на правителството, за предстоящото европредседателство, за перспективите. Затова форуми като днешния са изключително полезни – за да контактувате, за да обменяте информация и да знаете истината за политиката на ГЕРБ.”

Без съмнение Цветан Цветанов е искрен, когато съобщава „истината“ на хората в село Минерални бани. Именно там е проблемът. Днес страната се управлява от хора, които не могат да разграничат действителността от собствената си пропаганда.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар