В категории:Европа / Свят

Politico: Заговор за мълчание около Мария Габриел

Авторитетното американско издание обръща внимание на скандала с общинското жилище на Мария Габриел преди днешното ѝ изслушване в Европейския парламент. Според Politico е възможно този „най-важен въпрос“ дори да не ѝ бъде зададен

Wikimedia Commons

Българското предложение за еврокомисар Мария Габриел най-вероятно ще се справи с възникналата полемика, за да си осигури поста. По този начин авторитетното американско издание Politico коментира предстоящото днес изслушване на кандидата на България за еврокомисар Мария Габриел.

Изданието обръща сериозно внимание на скандала с общинското жилище, получено от Габриел на цени далеч под пазарните. Историята беше публикувана първо в списание a-specto, но върху нея до голяма степен има медиен (и не само) чадър. Възползвайки се от това Габриел коментира единствено, че е ползвала жилището за да „стокира“ свое имущество, но го е освободила още през 2013 година. Разследване на „Биволь“ обаче показа, че тя е плащала сметките си за ток за въпросното жилище съвсем доскоро.

Според Politico именно този въпрос е най-важният преди днешното изслушване на Габриел. „Най-интересното нещо може би дори няма да бъде дискутирано днес, когато Мария Габриел ще се опита да стане новият еврокомисар от България, получавайки ресора дигитализация. Има негласен заговор за мълчание относно етичния казус, повдигнат срещу нея„, пише изданието.

„Защо? Както ЕНП, така и ПЕС са на мнение, че Габриел е правилният човек за поста. Комисията отчаяно се опитва да запълни празния стол. Габриел е добре приета и свързана с фигури като президента на ЕНП Жозеф Дол“, допълват авторите на материала. Те посочват, че възможната алтернатива в лицето на 31-годишната Ева Майдел няма как да бъде използвана, тъй като ѝ предстои отпуск по майчинство.

„От интерес на малко хора е да зададат тежките въпроси за това, как Габриел може би се е възползвала от недеклариран апартамент в София, получен с огромни отстъпки от пазарните цени до седмицата, в която е обявена нейната кандидатура“, посочва Politico, след което накратко разказва и историята, изнесена в публичното пространство.

„Тя е наела апартамент от 128 квадрата в луксозна сграда в престижен квартал на София само за около 200 евро на месец (цената е по-ниска с около 67%) за няколко години и не се е сетила да го декларира, въпреки че е сторила това относно споделения достъп до семеен автомобил. Според „Биволь“, българско разследващо издание, тя все още е плащала сметките за електричество през май. Габриел твърди, че просто е искала място, където да съхранява вещите си“, пише Politico.

„Дали депутатите поне обсъдиха въпроса? Да – за около две минути по време на заседанието на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент на 12 юни. Те са приели ангажимента на Габриел да спазва правилата на комисията“, твърди Politico, посочвайки, че се позовава на свои източници.

„Какво да очакваме днес? ЕНП едва ли ще попита Габриел за този казус, но може би това ще сторят зелените. Но проблемът е по-голям от самата Габриел. Казусът напомня още веднъж за недостатъците, които има системата за деклариране на имущество на евродепутатите, която не е предмет на независима проверка. Декларациите са достъпни като PDF документи, често попълнени на ръка, нечетими, на различни езици и разпръснати из личните им сайтове. Няма единна база данни, в която да бъде търсено. Това определено не е добър пример за отчетност“, завършва изданието.

Изслушването на Мария Габриел ще се състои днес следобед в няколко комисии между 16:00 и 19:00 часа българско време, а гласуването се очаква през юли. До необходимостта от нова номинация се стигна след оттеглянето на Кристалина Георгиева, която беше еврокомисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия, но напусна в посока Световната банка малко след провала и скандалите покрай кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН. Самата Георгиева пък „спаси“ първото правителството на Бойко Борисов, като замени първоначалната българска кандидатура за еврокомисар в лицето на Румяна Желева, провалила се на изслушването.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар