В категории:България

Порожанов подаде оставка

Пореден министър от кабинета „Борисов 3“ напуска поста си заради скандал, на негово застава Десислава Танева, която оглавяваше министерството в предишния мандат

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Министърът на земеделието Румен Порожанов е подал оставка пред премиера Бойко Борисов, потвърдиха от правителствената пресслужба.

В лаконично съобщение на официалния сайт на Министерския съвет се съобщава, че в мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае „атаката срещу него“ да влияе на работата на правителството.

Оставката е била приета от министър-председателя Бойко Борисов, добавят от пресцентъра на правителството. По-късно стана ясно, че за негов заместник вече е предложена Десислава Танева, която оглавяваше същото министерство в предишния мандат на Бойко Борисов, а в момента е народен представител от ГЕРБ и председател на комисията по земеделие.

Името на Румен Порожанов, който е бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“, беше замесено в поредния епизод от скандала, започнал като „Апартаментгейт“, който впоследствие се разви не само до потенциални измами с апартаменти на преференциални цени, но и до злоупотреба с еврофондове във връзка със строежа на къщи за гости, които не са ползвани по предназначение.

Оставката на Порожанов идва след започната от прокуратурата проверка за злоупотреби с евросредства в ДФЗ от времето, когато Порожанов беше ръководител на фонда. Заради този скандал с поста си се раздели заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По-късно срещу него беше повдигнато и официално обвинение за строежа на луксозна къща с европейски пари, която не е ползвана като къща за гости.

Миналата седмица пък от публикация на вестник „Сега“ стана ясно, че имуществената декларация на земеделския министър е публикувана в непълен вариант от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Оттеглянето на Порожанов с протести пред министерството преди седмици поискаха и биоземеделци, които са недоволни от липсата на диалог и водената политика спрямо техния сектор от страна на Порожанов и екипа му.

Имотните скандали около управляващите не стихват от март, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се оттегли от парламента след публикация на „Свободна Европа“ за новия му апартамент в столичния квартал „Изток“, купен от строителната компания „Артекс“.

Порожанов става вторият министър от кабинета „Борисов 3“, който си отива заради скандал с имоти. Преди него това се случи и с Цецка Цачева, която беше заменена на поста от Данаил Кирилов. Заради апартаменти, закупени на цени под пазарните, оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Порожанов ще стане общо седмият член кабинета третия кабинет на Бойко Борисов, който ще напусне поста си преждевременно (процедурата по освобождаването му трябва да бъде завършена с акт на Народното събрание). Първи тази съдба имаше здравният министър Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-та след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.

Заради пътна трагедия в Своге, свързана с некачествени ремонти, оставки подадоха още трима министри – Николай Нанков – на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски – на транспорта и Валентин Радев – на вътрешните работи. На 21 ноември беше освободен вицепремиерът Валери Симеонов, който след дълго чудене и първоначален отказ да го стори, подаде оставка заради скандално свое изказване срещу протестиращите майки на деца с увреждания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар