В категории:България

Биоземеделци на протест, искат оставката на Порожанов

Опитите за диалог се провалили, а действията на министъра и неговия екип са пагубни за сектора и доверието на потребителите, твърдят производители на био храни, които ще протестират пред министерството на 9 април

Румен Порожанов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Български производители на био храни настояват за оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Те ще заявят искането си открито с протест на 9 април пред министерството в София.

Промени в нормативните уредби и политически решения на Порожанов и екипа му принуждават голяма част от производителите на био храни у нас да се откажат от това производство, а опитите за диалог са се провалили по вина на министъра, твърдят от организаторите на протеста от Българска асоциация Биопродукти (БАБ).

„Направихме многократни опити за диалог с “Министерство на земеделието, храните и горите”, който не доведе до никакъв резултат. Или по-скоро – доведе до обратен резултат: Предприе се поредно действие, целящо разправа с неудобните и критикуващи хора“, пишат производителите, които ще протестират във вторник от 11 часа пред МЗХ в столицата.

Недоволството им е свързано с „незаконосъобразен, непрофесионален, неправилен и необоснован начин“, по който е бил отнет от МЗХ лиценза на една от водещите сертифициращи биопроизводителите и тяхната стока компании. Според биоземеделците, отнемането на лиценза не е породено от реални нарушения, а е желание за преразпределяне на пазара в полза на други фирми.

Още преди това производителите са били неприятно изненади от нова наредба за биологично производство, с които според тях се въвеждат „невиждани никъде по света изисквания към био производителите и фирмите, които ги сертифицират“, както и „жестоки санкции, които сертифициращите фирми са задължени да наложат без значение дали производителят е виновен или не“.

„В резултат от тези промени българските био производители бяха поставени в ситуация да плащат за лабораторни анализи, които не доказват нищо и техните колеги в ЕС не правят, да бъдат в постоянен риск от отнемане на сертификата дори без да имат вина, да рискуват бизнеса и бъдещето си без това да се налага от Европейските регламенти.

Ние направихме всичко по силите си да постигнем диалог с Министерство на земеделието, храните и горите и да променим пагубната политика, която се провежда в сектора от половин година насам, но усилията ни останаха напразни.

Получихме куп обещания, проведоха се серия разговори, кръгли маси, работни срещи. Доведохме експерти от чужбина, ползвахме и най-добрите български експерти в областта на биоземеделието и производството на биопродукти“, пишат от БАБ в своя позиция, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов.

Съмнения за лобизъм

В дните, в които био производителите очаквани резултат от срещите си – промяна в нормативната база и възстановяване на нормалния диалог, те станали свидетели на „безпрецедентни репресивни действия“ от страна на министерството.

„На две от контролиращите лица, опериращи в България бяха отнети разрешителните за работа в страната. На 1 февруари 2019 австрийската компания „Аустриа Био Гаранти“ загуби лиценза си, на клиентите им беше даден срок от 12 дни да си намерят друга сертифицираща фирма. Миналата седмица на 28 март същата съдба сполетя и „Кю сертификейшън“ – една от първите сертифициращи фирми в България, с 16 годишен опит и много добър авторитет.

Същият ден вечерта в извънработно време служители на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си търся друга сертифицираща фирма. Много биофермери, клиенти на „Кю сертификейшън“ АД са получавали обаждания от новосъздадени контролиращи лица /получили разрешение за дейност през 2018 г./ още преди официално да бъде съобщена новината за непродължаване на лиценза, като са били предупреждавани за предстоящата ситуация и са получавали предложения за бързо сключване на нов договор. Фирмата получава заповедта, подписана от министър Порожанов пет дни по-късно – на 1 април. До момента Министерството не е излязло с официално съобщение каква е причината за отнемане на лиценза, но от фирмата са категорични, че посочените несъответствия в доклада от проверката са несъществени и формални. Никога не са имали забележки по същество, по начина на провеждане на инспекциите“, добавят от БАБ в писмото си до премиера и посочват, че общо над 900 производители са били поставени в патова ситуация само за два месеца.

Според биопроизводителите, тези действия на министерството и породените от тях скандали „рушат доверието на потребителите в България към качеството на българските био храни и напитки“.

„Всичко това се случва на фона на исканията на Европейска комисия за въвеждане на правила и прозрачност в процеса по сертифициране на българските биопродукти. Последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България посочиха много слабости – както на процеса по контрол, така и на съответните отдели в Министерство на земеделието и храните и в ДФЗ-РА.

В резултат на това средствата, предназначени за подкрепа на биоземеделците са блокирани и не е ясно кога ще се изплатят. Другите плащания, напр. плащания за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци също са редуцирани с 50 % САМО за биофермерите. Вероятно поради същата причина.

Новите колеги биоземеделци нямат никаква възможност да получат подпомагане, тъй като средствата по мярка „Биологично земеделие“ свършиха съмнително бързо в рамките на две години. Но затова пък именно те ще бъдат натоварени с непосилно големи финансови разходи за взимане на проби за пестицидни анализи от всички парцели, които преминават от статус „в преход“ към „биологични“ – мярка, която не се прилага в нито една европейска страна. През 2018-та година станахме и свидетели на първия спад в броя на био операторите на фона на постоянен растеж на сектора в цяла Европа“, уточняват от БАБ.

Те посочват още, че всички реални български биопроизводители желаят стриктен контрол, но и прозрачност на системата. „Желаем да се поддържа на ниво доверието в българските биопродукти. Желаем секторът да се развива без сътресения, и проблемите и казусите да бъдат решавани в диалог. Вместо това сме свидетели на произвол от страна Министерство на земеделието и храните, саморазправа с неудобни контролиращи лица, и в същото време затваряне на очите пред лошите практики от страна на всеизвестни в бранша контролиращи лица“, добавят те.

Писмото завършва с искане за оставката на Румен Порожанов и на „отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и война със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК.

Останалите им искания са:

  • Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики
  • Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“
  • Разрешаване на използването на вече напечатани етикети и опаковки на клиентите на „Кю Сертификейшън“, „Биоагричерт“ и „Австрия Биогаранти“ до изчерпване на количествата
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар