В категории:България

Петър Москов на съд, грозят го 10 години затвор

Бившият министър на здравеопазването е предаден на съд с три обвинения, свързани с вноса на турските ваксини. Прокуратурата определя част от деянията като „особено тежък случай“, като ако бъде признат за виновен, Петър Москов е заплашен с лишаване от свобода до 10 години.

Снимка: Wikimedia Commons

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов е предаден на съд от Софийската градска прокуратура (СГП) заради аферата с вноса на турските ваксите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Използвайки инициалите му, в официалното си съобщение от прокуратурата посочват, че „в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването П.М., неговия заместник А.П и още три лица от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“.“

„П.М. е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция – 100 хиляди дози ваксина за деца „Пентаксим – 0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България, уточняват от държавното обвинение. Поради тази причина, според прокуратурата, те не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

„От действията на П.М. са настъпили вредни последици за Министерството на здравеопазването от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на министерството за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца“, добавят прокурорите, които определят деянието като особено „тежък случай“.

„Деянието на П.М. съставлява престъпление по чл. 282, ал. 3, вр.ал.2, вр. ал. 1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години“, уточняват от СГП.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи. Престъплението е квалифицирано по чл.220, ал.1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Петър Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

„В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания“, гласи съобщението на прокуратурата. „Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 от НК и ако бъде признат за виновен, П.М. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години“.

На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски (А.П. според прессъобщението на прокуратурата) по обвинение, че „на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на П.М., умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата – престъпление по чл. чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК“, като за това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

„Престъпните действия на Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Република Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. А.П. е участвал в работна група за изготвяне на същото Споразумение. На 19 юли 2015 г. А.П. е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на Република България.

Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС. Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

По две обвинения на съд е предаден и управителят на „Бул Био“ АД Л.Д, Р.А. – завеждащ отдел в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД и Ю. Ц. – завеждащ отдел „Качествен контрол“ в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“, уточняват от прокуратурата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар