В категории:България

Властта за чумата: 22 положителни проби, има умрели животни и признаци

БСП обаче смята, че зараза не е прониквала, нужна била единствено карантина

Овцете в ЕС са беззащитни срещу чума, защото поставянето на ваксина не е позволено. Снимка: Pixabay.com

Скандалът с избитите животни в Странджа избуя с нова сила. Поводът бе изявление на Румен Порожанов в четвъртък сутринта, че вторите проби показват, че чума няма.  Министърът съобщи, че изследванията са правени в 20-километровата зона от огнищата. Тоест са вземани в широк териториален диапазон. Би трябвало това да се приеме за добра новина, защото показва, че чумата е била локализирана, не се е разпространила.

Случи се обаче обратното – изразът „втори проби“

бе схванат от повечето хора като „контролни проби от огнищата“, което бе изтълкувано като доказателство, че зараза не е имало.  Преобладаващото обществено мнение и без това от самото начало е в посока, че управляващите лъжат. След изявлението на Порожанов в четвъртък БСП подгря втората теза с искане за оставки, обвинения в далавери и недвусмисленото изявление, че въпросните втори проби касаят 3-километровата зона, тоест непосредствено до огнищата. От тук е налице една голяма разлика – Порожанов говори за проби, взети в 20-километрова зона, а БСП – в 3-километрова.

Скандалът очевидно ще търпи ново развитие в следващите дни, ще бъдат вкарани нови сюжети. В редовете по-долу ще се опитаме да се придържаме към главното. А именно – имало ли е наистина чума и следвало ли е да бъдат избити животните. Представяме ви двете основни противоположни гледни точки. На правителството и на БСП.

Румен Порожанов. Снимка: сайт на земеделското министерство

Версията на властта гласи: На 4 юни по време на доене собственик е забелязал изтичане на кръв от животно. То е лекувано няколко дни с антибиотици, но безуспешно. При други две овце от същото стадо по-късно е установено влошено състояние с характеристиките на PPR – чума. Клиничните признаци: подута глава, изтечение от очите, ноздрите, повишена температура. Изпратени са проби от вътрешни органи – цяла кръв, кръв от антикаугулант за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт. На 19 юни 2018 г. е излязъл лабораторният положителен резултат за заболяването PPR – чумата. Изпратени са проби за потвърждаване на положителния резултат в референтна лаборатория във Франция. На 23 юни 2018 г. са получава писмото от референтната лаборатория с данни за положителен резултат. Взети са още кръвни проби от стадата в района. Получени са 22 положителни резултата. Направени са аутопсии на четири умъртвени овце. Резултатите: цианоза в гастроинстиналния тракт, силно уголемен мрамориран далак, лимфни възли с казеозна маса. В белия дроб – пневматични огнища. На 13 юли при извършване на клиничен преглед на животните преди евтаназия в село Шарково

се установяват типични признаци на заболяването.

Открита е овца, която е във видимо тежко състояние, не може да се задържи дълго време на крака след ставане. А после са открити още три умрели животни.  На 18 юли 2018 г. е потвърдено и заболяване в град Болярово. Според европейските правила при наличие на инфектиране с вирус се пристъпва към евтаназия, дори животните да не проявяват болестни признаци.

Изложената версията на управляващите се базира на синтез от думи на Порожанов в Народното събрание от 20 юли и изявление на шефа на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев в четвъртък. Двамата казаха още, че следващата седмица ще излязат нови проби, взети впоследствие покрай самите огнища.

Корнелия Нинова. Снимка: сайт на БСП

Версията на БСП: Чума в Странджа не е имало. Няма умрели животни от болестта. Единствените умрели животни са избитите от БАБХ. Никога не е имало доказателство за наличие на опасния щам. Специалисти казват, че болест няма. Вместо да се евтанизира, е трябвало да бъде наложена карантина. ,,Едно време“ при болести се е налагала карантина, не са се умъртвявали животни.  Карантината е трябвало да стои до излизане на повторни проби – ако те докажат чума, едва тогава да се евтанизира. Пробите, за които Порожанов съобщи в четвъртък, са именно тия повторни проби. Понеже са отрицателни,

те категорично доказват, че чума не е имало.

Версията на БСП се базира на моногократните изявления на политици от партията, вкл. на Корнелия Нинова. Тя говори обилно и в четвъртък.

Представената позиция на БСП е много по-кратка и не е детайлна, защото детайлно и изчерпателно становище партията така и не представи. До момента БСП не е отговорила на въпроса какво смята относно оповестените от правителството 22 положителни проби – не съществуват, фалшиви са, или пък не са достатъчни като доказателство за наличие на чума.

Нека всеки читател прецени кой прав-крив в ситуацията. ,,Барикада“ ще продължи да следи случая и да представя гледни точки.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар