В категории:България

Седмата рокада в кабинета „Борисов“ 3 е факт

Какво е общото между Сергей Игнатов, Румяна Желева, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов, Божидар Димитров, Александър Цветков, Трайчо Трайков, Веселин Вучков, Христо Иванов, Тодор Танев, Ивайло Калфин, Николай Петров, Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Валери Симеонов, Цецка Цачева и Румен Порожанов?

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Седмата рокада в кабинета „Борисов“ 3 стана факт – на мястото на Румен Порожанов начело на министерството на земеделието застава Десислава Танева.

В отсъствието на БСП от залата заради продължаващия бойкот на партията на Корнелия Нинова, промяната беше осъществена без дебати и пречки. „За“ Десислава Танева гласуваха 121 народни представители, а 5 от ДПС бяха „против“.

До този момент Танева беше депутат от ГЕРБ и председател на комисията по земеделие към парламента. Тя беше министър на земеделието в предишния мандат на Бойко Борисов.

„Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки“, каза в кулоарите на парламента Десислава Танева и добави, че не се притеснява от имотни проверки. Също така подчерта, че няма да прави разследване на своя предшественик.

Освен заради имотните скандали и къщите за гости, станали непосредствената причина за оставката на предшественика ѝ Румен Порожанов, неговата оставка беше искана в последните месеци и от биоземеделци. Напрежение имаше и сред пчеларите.

Румен Порожанов стана седмият член на третия кабинет на Бойко Борисов, който напуска поста си преждевременно. Първи тази съдба имаше здравният министър Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-та след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.

Заради пътна трагедия в Своге, свързана с некачествени ремонти, оставки подадоха още трима министри – Николай Нанков – на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски – на транспорта и Валентин Радев – на вътрешните работи. На 21 ноември беше освободен вицепремиерът Валери Симеонов, който след дълго чудене и първоначален отказ да го стори, подаде оставка заради скандално свое изказване срещу протестиращите майки на деца с увреждания. На 23-ти март заради „Апартаментгейт“ оставка подаде и Цецка Цачева, която беше заменена от Данаил Кирилов.

С оставка за кратко в третия кабинет на лидера на ГЕРБ бяха и енергийния министър Теменужка Петкова и социалния Бисер Петков, но по-късно те бяха оттеглени.

Във втория си кабинет, изграден в коалиция и споразумения с Реформаторския блок, Патриотичен фронт и АБВ, Бойко Борисов смени четирима членове на Министерския съвет – Веселин Вучков, Христо Иванов, Тодор Танев и Ивайло Калфин бяха заменени съответно от Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева и Зорница Русинова.

Най-много засега остават промените в първия кабинет на Борисов. Йорданка Фандъкова, Сергей Игнатов, Румяна Желева, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, , Стефан Константинов Божидар Димитров, Александър Цветков, Росен Плевнелиев, Маргарита Попова и Трайчо Трайков се разделиха по различни причини със своите постове в различни министерства, в част от които бяха направени и по няколоко рокади.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар