В категории:България

Хиляди пчели измират у нас, пчеларите готвят протести

Неправомерно пръскане на земеделски земи заплашва с „инсектогедон“ пчелите у нас, докато мантрите за „малката държава“, напуснала своите функции, осигуряват оправдание за липса на достатъчно категорични действия от страна на държавните институции

Снимка: bTV

Стотици пчелни семейства са отровени тази пролет при неправилно пръскане на земеделски земи с пестициди, сигнализират стопани от различни райони на страната. Съобщения за масови отравяния на пчели и тежки загуби на пчеларите постъпват в държавните институции от областите Враца, Плевен, Добрич, Варна, Бургас и други, пише Fermer.bg.

Нормативната база забранява земеделските култури да бъдат обработвани с препарати за растителна защита в периода на цъфтеж, обясняват стопаните.

Случващото се е поредното доказателство за вредите от оттеглянето на държавата от нейните функции, от години налагано в България благодарение на пропазарни и либертариански мантри като тези, че обществото се нуждае от „малка държава“, за да просперира или че „държавата е лош стопанин“. 

Пчеларите готвят протестни действия, като в Плевен за 4 май от 10:00 часа вече е насрочен протест пред общината. Те настояват за обезщетения от държавата и мерки срещу собствениците и арендатори на земеделски земи, които обвиняват за измирането на пчелите им.

По неофициална информация става сума за стотици хиляди отровени пчелни семейства, съобщава „Нова телевизия“. Пчеларите се оплакват пред медиите, че не са получили надлежно информация от арендаторите, че ще бъде пръскано, както изисква законът.

„Предупреждение трябва да се извърши 72 часа преди това, може и чрез e-mail или sms. Това не се случи”, твърди пред „Нова телевизия“ Юмер Халил, пчелар от бургаското село Малина. Той показа пълни шепи със загинали пчели пред камерите, като също така обяви, че е заснел видеоклипове на пръскането, които пчеларите настояват да се приемат за доказателство за нарушение. При констатиране на такова нарушение да се спират субсидиите на обработващите земите и да им се налагат санкции, включително конфискация на машините, с които е пръскано, искат пчеларите.

Семейството от врачанското село Струпец е загубило 173 пчелни семейства, съобщава бТВ. Стопанството е платило 800 лв. за изследване на мъртвите пчели и така е доказано, че причината е отравяне с глифозат. Фермерите са подали сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните и настояват за обезщетение от държавата. Стопанството работи от пет години и е получило одобрение по мярка „Млад фермер“, като е очаквало 70-80 хил. лв. субсидия, но сега губи всичко.

„Държавата ни е само на хартиен носител“, каза Ивайло Дочев, отчаян от щетите върху пчелина, който е единственият бизнес на четиричленното му семейство.

В края на миналата година пчеларите излязоха на национален протест с искания за повече подкрепа към тяхната дейност заради важността на пчелите за живота на планетата.

Според мнозина специалисти, измирането на пчелите е сред най-големите заплахи пред човечеството.  За измирането на пчелите и други насекоми най-голяма вина носи зависимостта от корпорациите на земеделци и политици, която подкопава правилното функциониране на екосистемите.

През лятото на миналата година, макар и с голямо закъснение, Европейския съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света заради голямата опасност, която представляват тези химикали за пчелите.

Спазването на забраната обаче изисква активна роля на държавата по отношение на контрола, категорична намеса и строги санкции, когато се установят нарушения – задължение, с което държава, оглавявана от политици, които наричат себе си „лоши стопани“, едва ли могат да се справят успешно.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар