В категории:България

„Големият ремонт“ на кабинета очаквано се оказа вътрешна рокада

На фона на многохилядни протести с искане за неговата оставка, премиерът Бойко Борисов реши да смени обитателите на пет министерски стола, като замени част от тях с такива от същата маса в същия Министерски съвет, чиято пълна оставка искат протестиращите

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че пет министерски кресла ще имат нови обитатели. Постовете си напускат министърът на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов, на икономиката Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова и на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това е отговорът на премиера на политическата криза в страната, провокирана от протестите на десетки хиляди граждани в цялата страна, които поискаха оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Вмосто своята оставка като министър-председател, Борисов още миналата седмица обяви „голям ремонт“ на кабинета, а днес станаха ясни и неговите измерения.

Горанов, Маринов и Караниколов трябваше да си отидат още миналата седмица с аргумент, че в обществото били свързани със зависимост от Делян Пеевски. Тяхното оттегляне се отложи за след вота на недоверие, който вчера беше отхвърлен.

Владислав Горанов ще бъде заменен на поста финансов министър от своя колега в Министерския съвет Кирил Ананиев, който е министър на здравеопазването. Ананиев е дългогодишен заместник-министър на финансите при поредица правителства и на практика се връща „у дома“, този път като първият човек в министерството.

Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Колаж: Novini.bg, Снимки: Булфото

Неговият пост в здравното министерство ще поеме директорът на „Александровска“ болница Костадин Ангелов.

Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Колаж: Novini.bg, Снимки: Булфото

Вътрешният министър Младен Маринов ще бъде заменен от настоящият директор на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски.

Младен Маринов и Христо Терзийски. Колаж: Novini.bg, Снимки: Булфото

Икономическият министър Емил Караниколов пък ще бъде заменен от досегашният заместник-министър на икономиката Лъчезар Борисов. По информация на „Барикада“, Лъчезар Борисов също е считан за приближен на Делян Пеевски, какъвто беше мотивът за освобождаването на Караниколов от поста. Лъчезар Борисов е председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Емил Караниколов и Лъчезар Борисов. Колаж: Novini.bg, Снимки: Булфото

Донякъде изненадващо днес към тези три имена премиер обяви и министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя ще бъде заменена на поста от вицепремиерът в неговия кабинет Мариана Николова от НФСБ. Николова е бивша шефка на кабинета на Валери Симеонов и пое вицепремиерският пост именно след оставката на Симеонов. Самият той пък отдавна е в открита война с Николина Ангелкова и изглежда, че е успял да се възползва от настоящата ситуация и най-после да поеме юздите на туристическото министерство. Николова остава и вицепремиер.

Николина Ангелкова и Мариана Николова. Колаж: Novini.bg, Снимки: Булфото

След като преди седмица, когато поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов, премиерът спомена Делян Пеевски (макар и чрез прякора му „Шиши“), а от пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че областните координатори на партията са поискали оставките им заради съмнения за връзки с Пеевски, днес Борисов изглеждаше забравил името на депутата от ДПС.

„Младен Маринов е сменен заради действията на полицията по време на протестите. Не съм съгласен на насилие и не отговаря на моето виждане за отношение към протестиращи. Той ще бъде заместен и заради инцидента на „Росенец“. Полицията трябваше да осигури достатъчно мерки на протеста на плажа, за да няма проблеми. Маринов е изключителен офицер, но има грешки в политиката, които се наказват. Всеки има право на протест – това е знак на демокрация“, заяви премиерът относно вътрешният министър.

„Горанов има безспорни успехи. не можах да си отговоря на въпроса защо контрола на Комисията по хазарта е бил занижен. Влизането в банковия съюз е изключителен успех. Това е политическото последствие“, коментира Борисов месеци, след като липсата на 700 милиона стана ясна и след като опозицията многократно поиска оставката на Горанов именно поради този факт, но Борисов оставаше глух за подобни искания. Буквално вчера самият Горанов също коментира, че не вижда основания за своя оставка.

„Караниколов се справя много добре, но започнах да чувам за раздадени бонуси и грантове в Министерството на икономиката – там ще искаме строг контрол“, каза премиерът по отношение на досегашния си икономически министър.

Преди да станат факт, промените в кабинета трябва да бъдат приети от Народното събрание.

До този момент Бойко Борисов смени девет свои министри в третия си кабинет. Първи си отиде министърът на здравеопазването Николай Петров след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси. Петров беше заменен от Кирил Ананиев.

След него и във връзка с трагедията на пътя Своге – София бяха заменени регионалният министър Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и вътрешният Валентин Радев, като на тяхно място съответно дойдоха Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

Протестите на майките на деца с увреждания доведоха до оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който беше заменен от Марияна Николова.

„Апартаментгейт“ пък доведе до оставката на Цецка Цачева, заменена от Данаил Кирилов.

Последва оставка на земеделеският министър Румен Порожанов заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие“, когато институцията е била ръководена от него. Той беше заменен от Десислава Танева.

За „натрупани във времето основания“ беше поискана и оставката на социалният министър Бисер Петков, който беше заменен от Деница Сачева.

Водната криза в Перник и скандалите с вноса на боклук доведоха до арест на екоминистъра Нено Димов, който също си подаде оставка, а постът беше поет от Емил Димитров.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар