В категории:България

Депутатите подмениха бушоните на „Борисов 3“ (снимки)

При втория опит и след подмяна на един от първоначалните кандидати, мнозинството одобри рокадата на министрите, поискана от Бойко Борисов

Младенов Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков замениха Валетин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски във вътрешното, регионалното и транспортното министерство. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Управляващото мнозинство в 44-тото Народно събрание най-после успя да одобри промяната в Министерския съвет, оглавяван за трети път от Бойко Борисов.

С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ със своите постове се разделиха Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, като на тяхно място съответно в Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие застават Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова.

Срещу освобождаването на тримата досегашни министри гласуваха единствено представителите на НФСБ, които държат на тезата, че тримата досегашни министри не носят вина за катастрофата край Своге, която стана причина за оставките им.

Днешната процедура е втора подобна в кабинета „Борисов 3“, като при първата подмяна на министерските бушони беше заменен здравният министър Николай Петров, а на поста му застана Кирил Ананиев. Оставки подадоха и енергийния министър Теменужка Петкова и социалния Бисер Петков, но до тяхното освобождаване така и не се стигна.

Министерската рокада беше извършена от втория опит и премина през няколко обрата, след като точката беше внесена за разглеждане и през миналата седмица, но се оказа, че държавният глава не е издал указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР поради неспазени процедури от кабинета, които възпрепятстват избора му за нов министър. След едноседмична медийна разправия, правителството изпълни законовата процедура и президентът Румен Радев издаде необходимия указ.

Дебатите преди гласуването продължиха около 3 часа и ще бъдат запомнени с обичайните политически нападки, далеч надхвърлящи личностите на шестимата настоящи или бъдещи министри, тяхната работа и приоритети. От залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който е на среща на европейските лидери в Залцбург. Вместо него за да представи проекта на решение в Народното събрание дойде вицепремиерът Томислав Дончев, придруждаван от други министри като Красен Кралев, Лиляна Павлова, Нено Димов, Владислав Горанов и Николина Ангелкова.

От най-високата част на пленарната зала – балконите, за новите министри имаше и помощ свише. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Дискусиите този път протекоха без изказване на Корнелия Нинова, която присъстваше в залата, но вместо нея думата взеха редица нейни колеги от БСП. Политиката на досегашните министри в трите сектора, както и на цялото правителство беше защитена от 20-минутна реч на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, завършила с бурни аплодисменти от дясната част на залата.

От самото начало от БСП започнаха с въпросите към кандидатите за нови министри, като в рамките на редица процедури критикуваха зам.-председателя на парламента Емил Христов, че не дава думата на Маринов, Желязков и Аврамова за отговори.

Зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков попита Младен Маринов как оценява акцията, при която бяха задържани двама журналисти по подаден от тях сигнал и посочи, че случаят е влязъл в международната преса. Какво ще направи новият министър, за да не се повтарят нови подобни случки, попита Зарков, но Младен Маринов така и не взе думата в залата, за да отговори на въпроси. Същото направи и Петя Аврамова, а единственият, който се обърна към депутатите, беше Росен Желязков.

„Това не е поредният цикъл на политическа криза, който е характерен за всички управления на ГЕРБ. Това е перманентна правителствена криза, време на разпад на държавата, никакви оставки и показни акции няма да променят факта, че държавата е изконсумирана и на практика липсва“, каза другият зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев. Той заяви, че вече 10 години държавата е под атаките на „Троянския кон на ГЕРБ“, демонтирана отвътре, изяждана, разпределяна, преразпределяна и преправяна, така че да отговори на интереса на определени хора. „Целта е ясна – пари, с които да се купи още власт и власт, с която да се отклоняват още пари“, обобщи Стойнев, според когото „всяко отлагане на оставката на целия кабинет на Бойко Борисов е вредно за цялата държава“.

„Ако проблемите се решаваха с шарени карти и сладкодумие, нямаше българският народ да води най-кръвопролитната война в историята си – войната по пътищата“, коментира Таско Ерменков от БСП, според когото „жестоката истина е разкъсала мита за прекрасните пътища и магистрали и е показала зловещата реалност – ежедневни жертви и пострадали по пътищата, липсваща маркировка, обрасли пътища“. „Новият министър ще продължи същата пагубна политика. Независимо от всички опити да бъде вдъхнат нов живот на правителството, скоро оставката му ще бъде подадена и колкото по-рано се случи това, толкова повече шансове има родината ни да се възроди от пепелището, в което ГЕРБ я превърна в последните почти 10 години“, добави той.

Колегата му Георги Свиленски припомни, че през януари БСП са внесли вот на недоверие на тема корупция към третия кабинет „Борисов“, а днес сме свидетели на факта, че „корупцията ограбва, а вече и убива“. „Няма как една насочена да ограбва политика да не започне да убива. Тази политика взе 17 невинни жертви съвсем наскоро“, каза Свиленски. Към бъдещия министър на транспорта той зададе въпроси свързани с БДЖ и концесията на Летище „София“, а в рамките на краткото си изявление пред депутатите Росен Желязков отговори, че новите министри ще следват приоритетите, заложени в управленската програма на излъчилата ги партия и в коалиционното споразумение на управляващата коалиция. „Министрите са бушоните, когато има обществено напрежение“, обобщи Свиленски и добави, че тъй като политиката на кабинета няма да бъде променена, три оставки не решават проблема и трябва да има оставка на цялото правителство.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

За предсрочни парламентарни партии се обявиха и от ДПС, като в изказването си лидерът на партията Мустафа Карадайъ ги нарече „неизбежни“. „Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното“, каза той и изрази съмнение, че опитът с тези оставки да бъде тушираното напрежението в обществото ще бъде успешен. Карадайъ за пореден път критикува ГЕРБ за участието на „Обединени патриоти“ във властта и повтори тезата си, че „формулата на управление е сбъркана“, като е дадена власт на национализма и популизма.

„Правителството е изчерпано и каквито и промени да прави, не може да промени усещането за немощ“, добави неговият заместник в групата на ДПС Йордан Цонев. Той също обърна внимание на факта, че докато обществото има съвсем други проблеми, притеснения и приоритети, парламентът се занимава от времето след края на европредседателството с разпри в коалицията, скандали в малката коалиция, проблеми между партиите в тях и т.н.

„Един вицепремиер цяло лято ходи и се хвали, че затворил две дискотеки. Представяте ли си какъв е мащабът на мисленето в главата на този човек“, коментира Цонев, след което обърна сериозно внимание на срива на чуждестранните инвестиции като ясен индикатор за това как външния бизнес усеща стабилността на управлението. Като пример за „управленския хаос и липсата на визия“ той даде и писмото на вице-гуверньора на чешката централна банка относно условията, поставени пред България за членство в еврозоната.

Някога Цветан Цветанов стоеше сред министрите, но днес трябваше да гласува като депутат смяната във вътрешното министерство, което оглавяваше в първия мандат на Бойко Борисов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

В изказването си към края на дебатите Цветан Цветанов засипа с критики БСП и техните бивши управления, както и сегашните им действия. „Правите десант на ваши депутати в страната, а ние десант не правим, защото винаги сме били с хората“, коментира Цветанов обявеното от Корнелия Нинова напускане на парламента и срещи с избирателите. Според Цветанов обаче, това е обречено на неуспех, тъй като БСП показали на хората, че „депутатите, които са избрани от дадените райони, не струват нищо и ги виждат за първи път“. Относно правителство на ГЕРБ Цветанов беше категоричен, че то изпълнява приоритетите си и поетите ангажименти.

Някога Волен Сидеров влизаше във физически сблъсъци с полицията и нападаше остро социолозите, но днес призна работата им. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Любопитно признание дойде от лидерът на „Атака“ и парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. След като дълги години в опозиция той недоволстваше от действията на МВР, изразено както вербално, така и чрез физически сблъсъци със служители на реда, днес Сидеров обяви, че „едва ли в залата има друг народен представител с опит в улични сблъсъци с Младенов Маринов“. „Мога да кажа, че той си вършеше добре работата“, отчете Сидеров.

Според други вечни любимци на Сидеров – социолозите, които днес се оказаха достоверен коректив за него, „обществото не иска избори“ и затова правителството трябва да продължава със смяна на министри. Сидеров цитира и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който наскоро е коментирал, че няма алтернатива на това управление. „Аз му вярвам, той е стар, опитен политик“, каза лидерът на „Атака“.

В крайна сметка тримата нови министри бяха избрани като срещу тях гласуваха само от БСП и ДПС, а ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ ги подкрепиха.

След като се заклеха, пред медиите за кратки изявления застанаха двойките Желязков – Московски и Аврамова – Нанков, а Радев и Маринов отказаха коментари. Вече бившият министър Ивайло Московски заяви, че „не отговаря на глупави въпроси“ в отговор на питане каква ще е бъдещата му работа – посланик или вицепрезидент на Черноморската банка. Отговор дали ще остане като зам.-министър на регионалното развитие отказа и досегашния министър Николай Нанков.

Още снимки: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар