Какво се случи в 56-тия ден на протестите срещу Борисов и Гешев?

Хронологията с много снимки и видео материали на събитията от 2 септември, които ще останат в историята заедно с нахлуването в парламента през 1997-ма, кръвта по Орлов мост през 2013-та и „нощта на белия автобус“ месеци по-късно и няколко други събития, наситени с насилие. Как и защо се стигна до случилото се пред Народното събрание в деня на може би най-големия протест срещу Бойко Борисов?

2 септември 2020-та година – ден №56 от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, ще бъде запомнен като един от най-наситените с насилие дни на гражданско недоволство в последните три десетилетия.

След нахлуването в парламента през 1997-ма година, окървавените сблъсъци пред парламента в края на мандата на Тройната коалиция от 2009-та година, кръвта по жълтите павета през февруари 2013-та преди оставката на първия кабинет на Бойко Борисов и нощта на белия автобус през 2013 в мандата на Пламен Орешарски, историята ще запомни и 2 септември със сутрешните сблъсъци на пл. „Независимост“ и най-вече със случилото след 22:00 часа същата вечер.

На разсъмване

56-тият протестен ден срещу Борисов и Гешев започна още около 07:00 часа сутринта, като идеята на протестиращите беше да блокират депутатите в първия им работен ден в новата зала в сградата на Народното събрание, по-известна като бившия Партиен дом. Полицията обаче се беше организирала добре и практически не допусна пряка среща между депутати и протестиращи, изграждайки от рано няколко блокади с бусове на жандармерията и жива верига от жандармеристи.

Народните представители успяха безпроблемно да се озоват в сградата и да започнат своето заседание. Реч пред парламента и обществото държа президентът Румен Радев, който излезе и стигна пеша през редиците на протеста – от президентството до парламента – след което си тръгна по същия начин. По време на неговото изказване, управляващите в лицето на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ напуснаха залата. Президентът отново призова за оставка на премиера и нови избори. А след речта на Радев, с политически декларации се изредиха всички парламентарни партии.

От ГЕРБ нападнаха остро президента с популярното си вече с месеци твърдения, че Радев е разединител, а не обединител на нацията. От БСП отново поискаха оставката на кабинета по възможно най-бързия начин, а от ДПС изненадаха с искане за оставка не само на Бойко Борисов, но и на Румен Радев, придружено с остри критики към него в духа на онези, които често се появяват в приближените до властта жълти издания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Партията на Ахмед Доган се застъпи и за формирането на експертен кабинет в рамките на този парламент, който да бъде оглавен от човек, излъчен от ГЕРБ, а за вицепремиер да бъде поставен човек от БСП. Корнелия Нинова категорично отхвърли такъв вариант.

Междувременно на площада около новата пленарна зала на депутатите, напрежението ту ескалираше, ту ситуацията се успокояваше. На няколко пъти групи граждани опитаха да пробиват кордона на жандармерията откъм двата основни странични входа на парламента – на бул. „Дондуков“ и откъм паркинга на бул. „Цар Освободител“. Стигна се до блъскане и опити за обръщане на бусовете на полицията. Тя пък отвърна с лютив спрей и газ, който засегна множество протестиращи граждани, в това число и журналисти. От полицията обявиха, че са използвали тези средства в отговор на същото действие от страна на протестиращи граждани, които са ги пръскали.

Арестувани бяха няколко десетки граждани, сред тях и политически фигури като лидерът на „Зелено движение“ Борислав Сандов, който беше освободен чак на другия ден. Уловени бяха кадри на нашивки и значки на полицаите, които гласят: „Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без угризения“.

Депутатите успяха да изчерпат дневния си ред сравнително бързо и да напуснат сградата, което постепенно, около обяд, доведе до намаляване на напрежението, сериозно намаляване на броя на протестиращите и като цяло спокойна обстановка чак до вечерта.

Още по обед обаче, след като отказа да се появи в Народното събрание, въпреки официално поисканата процедура по неговото извикване от страна на БСП, Бойко Борисов публикува в социалните мрежи видео обръщения, в които обявява раздаването на пари в различни посоки, без да обърне никакво внимание на случилото се около парламента или вътре в него.

Полягането на Марешки

Междувременно в течение на деня стана ясно, че ГЕРБ са събрали необходимите им подписи за внасяне на анонсирания проект за промени в Конституцията. След консултации с ВМРО и НФСБ, очаквано техните партньори са дали подписите си, а пред обществото и медиите бяха лансирани „отстъпки“, които ГЕРБ са направили, за да се случи това. Голяма част от тези отстъпки представляваха „искане“ на ВМРО за редакции на грешки в първоначалния проект, разкрити от редица медии и анализатори. Няколко точки, по които не бил постигнат консенсус, щели да бъдат подложени на референдум, обявиха управляващите.

Стана ясно, че подписите са събрани с помощта на партията на Веселин Марешки, макар лидерът на „ВОЛЯ“ буквално няколко часа по-рано да обяви, че няма да подпишат проекта и дори не са го чели. Междувременно на вчерашното заседание на Министерския съвет правителството е определило фирма на доскорошния депутат от „ВОЛЯ“ Андон Дончев за концесионер на плажа „Кабакум – Север 2“ за следващите 20 години с намалена концесионна такса.

Комбинацията от случилото се сутринта на жълтите павета, поведението на Борисов, разиграването на сценария за печелене на време с промените в Конституцията и фактът, че протестът на 2 септември от седмици беше анонсиран като голямо събитие за обединение на недоволството от цялата страна, доведе до един от най-масовите протести не само в последните два месеца, но и изобщо в последните 30 години.

След 19:00 часа по улиците на София излязоха десетки хиляди мирно протестиращи граждани, които изпълниха плътно пространството от Министерския съвет, през площада пред БНБ, почти до ул. „Раковска“. Протестът прочиташе спокойно и мирно до около 22:00 часа, когато ситуацията рязко се промени.

Ескалацията

Около 22:10 часа към централния вход на Народното събрание, където плътен кордон жандармеристи охраняваше сградата, започнаха да летят предмети, в това число и няколко бомбички. След кратко колебание и секунди след един по-шумните взривове около мястото, на което бяха застанали, полицията взе решение да превземе с щурм периметъра.

Жандармеристите тръгнаха напред със своите щитове, изтласквайки първо хората на самия булевард, а по-късно и на няколко различни крила, разделени едно от друго от кордони, далеч от входовете на парламента и Министерския съвет.

При акцията по изтласкване напред на хората, някои от тях бяха повалени на земята, а към жандармеристите полетяха най-различни предмети и още голямо количество бомбички. Според по-късните обяснения на СДВР, част от тях са били много опасни самоделни взривни устройства.

Макар от полицията да твърдяха, че техните служители не са използвали ненужна сила и забранени средства, а са напредвали само щитове и каски, по-късно уловени кадри показаха, че поне еди от полицаите напредва с бокс в ръката си.

Различните мнения за случилото се могат да бъдат обобщени от консенсуса, че ескалацията на напрежението след 22:00 часа вечерта е била в резултат от действия на лица от по-задните редици на протеста, които са били подготвени предварително за такъв сценарий и са дошли на площада с такава цел. Според мнозинството преки наблюдатели на случилото се, хора с опит в подобни атаки срещу полицията, най-вероятно членове на футболни агитки, умишлено и преднамерено са атакували жандармерията с камъни и бомбички с цел тя да отвърне с агресия, която да окървави протеста и да пострадат и мирно протестиращи.

Около 22:10, след няколко бомбички и предмети, полетели към тях, жандармерията реши да освободи цялото пространство пред входа на парламента и това доведе до рязка ескалация на напрежението. Към нахлуващите напред към улицата жандармеристи полетяха павета и всякакви подръчни материали, както и нови бомбички.

На мястото на протеста пристигнаха и водни оръдия. Около 23:00 часа започна нова маневра на полицията, която реши да освободи още пространство и да разгони протеста. Действията на полицията изглеждаха като желание протестиращите да бъдат разделени на отделни групи и максимално отдалечени от входовете на Народното събрание и на Министерския съвет, за да не могат да осъществят успешен опит за нахлуване в сградите.

Протестът беше разделен на няколко крила още преди 23:00 часа, като едното от тях беше изтласкано към бул. „Мария Луиза“ и паметника на Света София, а другото – към БНБ и ул. „Съборна“. И на двете места полицията, през кратки почивки, печелеше територия напредвайки агресивно и помитайки хора по пътя си.

Видео кадри, публикувани в социалните мрежи, показаха как полицията преследва и удря хора из археологическите забележителности в двора на църквата пред Президентството. Живи излъчвания на телевизиите от другия фланг на полицейската атака – пред Министерството на образованието, показаха повален на земята протестиращ с разкъсани дрехи и притисната глава в плочките, който е налаган от група жандармеристи.

Около 23:30, след кратко затишие и спокойствие, след като успяха да изтласкат протестиращите на достатъчно далечно разстояние, полицията отново напредна, този път при крилото протестиращи около президентството и БНБ. Междувременно откъм бул. „Дондуков“ десетки протестиращи бяха отвеждани с белезници. По-късно се появиха и кадри, че десетки арестувани граждани са държани с часове на земята с белезници.

Акции на полицията имаше по малките улички около бул. „Цар Освободител“ в градинката пред Народния театър до късно през нощта, а към 03:00 часа са били разчистени и двата палаткови лагера на Орлов мост и пред Софийския университет.

Атакувани и арестувани журналисти

В течение на вечерта от полицейско насилие са пострадали и журналисти. Задържан, по думите му без причина, е бил журналистът Димитър Кенаров. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен. Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в „Туитър“ след освобождаването си.

От Съюза на българските журналисти и от Асоциацията на европейските журналисти – България, излязоха с позиции, които призовават за пълно разследване на случая и наказание за замесените полицейски служители.

Появиха се и видео кадри, на които се вижда как мъж, за който се твърди, че е датски журналист, е атакуван от полицията, докато се опитва да снима арести на други други участници в протеста.

Късно през нощта министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов използва социалните мрежи, за да обяви, че напълно подкрепя действията на полицията и призова същото да стори и премиера Бойко Борисов, както и президентът Румен Радев.

На следващата сутрин

На следващата сутрин протестиращи граждани отново се събраха на пл. „Независимост“ още около 09:00 часа за началото на работния ден на депутатите, макар и в доста по-скромен състав отколкото 24 часа по-рано. Те опитаха да блокират кръстовището пред Министерския съвет, но полицията изгради кордон и протестът блокира само бул. „Цар Освободител“. Ситуацията беше сравнително спокойна и мирна, докато в пленарната зала политиците разменяха декларации относно случилото се предната вечер.

БСП не се регистрира за участие в заседанието, като от трибуната депутатът Алексанър Симов обясни, че този парламент няма никаква политическа логика и е напълно обезсмислен, а ГЕРБ се крепи единствено на полицейските щитове.

„Една от причините тези хора да се съберат на площада е именно това, което проявявате тук, самозатворени в тази реалност, и си мислите, че тропайки по банките, вие изразявате нещо. Вие не изразявате нищо. Тази власт в момента се крепи на полицейските щитове. И най-лошото е, че това е несправедливо към самите полицаи. Не можете да ги сложите като граница между вас и хората. Не може всяка вечер те да ви отбраняват от глупостите, които правите през деня. Хората, които се събират, не са лумпени.

56 дни слушаме как властта е готова на диалог, как иска да говори с протестиращите. Само че вместо протегната ръка, вместо диалог, протестиращите получиха думи като „маймуни“, „стадо“, лумпени“, „пияници“, „алкохолици“, и какво ли още не. Това ли е поканата за диалог? Това са думите, които родиха насилието! Това са думите, които ви докараха дотам, че само полицейските палки да ви отбраняват от народната любов. Точно заради това продължаваме да подкрепяме усилията на протестиращите да постигнат така жадуваната от всички оставка.“

Александър Симов. Снимка: Bsp.bg

Симов посочи, че събраните подписи за промяна в конституцията, противно на очакванията на управляващите, не са донесли успокоение у хората, а са се оказали „капката с бензин, която преля чашата на търпението“.

„Това нагорещи страстите, това ни превърна в заложници на полицията в момента. Защото ако не са полицаите, никой няма кой да ни спаси от народната любов. И ви го казвам не в насилническия смисъл, а в политическия смисъл на думата. Този парламент е обезсмислен. Мнозинството е обезсмислено. Власт, която се крепи на полицейските палки, е власт, враждебна на своя народ. Заради това, моля ви, отървете се от тези мъки. Оставка!“, завърши Симов.

От ГЕРБ отвърнаха, че след събитията от предната вечер, не само няма да подадат оставка, но дори да са мислели за такава, вече „не могат да си го позволят“. „След вчера по никакъв начин не можем да си позволим да обсъждаме въпроса за оставка на правителството. Това означава да подадем оставка след атака на криминалния контингент. Това ще постави в риск всяко следващо българско правителство да бъде свалено по този начин“, заяви бившият първи критик на ГЕРБ и днешен техен депутат и острие Тома Биков.

Според Биков и ГЕРБ „политическата отговорност за случилото се ескалиране снощи се носи от президента Румен Радев“, който „призовавал за ескалация“, а техническата отговорност била на „организаторите на протеста от „Отровното трио“. За него, по отношение на исканата оставка на Бойко Борисов, „този дебат приключи, започваме дебати за свикване на Велико Народно събрание“.

За вечерта, под надслов „Нас не ни е страх“, е насрочел 57-мият пореден протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В разпространено на страницата си във „Фейсбук“ видео т нар. Отровно трио, което е сред инициаторите на протестите, обвиниха за сблъсъците снощи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Те подчертаха, че случилото се не може да ги уплаши и призоваха тази вечер в 20 ч. всички, които искат оставките на двамата да се съберат на пл. „Независимост“.

„Бесни сме на това, което се случи снощи след тази поръчка на Гешев и Борисов за окървавяване на протеста“, каза Велислав Минеков. „Провокаторите, кръвта, лютивият спрей, сълзотворният газ, битите жени – всичко това се случваше през целия ден. Всичко това е лицето на Борисов. Ние нямаме шпицкоманди, нямаме полиция, нямаме и палки“, добави Арман Бабикян.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар