В категории:България

ДПС нападна остро Радев, поиска експертен кабинет с премиер от ГЕРБ

С действията си Радев ерозирал всички органи и институции, държавността и държавата като цяло, затова трябва да подаде оставка, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и поиска „експертен антикризисен кабинет“ с премиер от ГЕРБ и вицепремиер от БСП

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ нападна от трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев, като до голяма степен добави и към него отговорността за настоящата политическа ситуация.

ДПС поиска оставка на правителство, но и на президента Радев, което се случва за първи път в рамките на мандата на настоящия държавен глава.

Движението стигна по-далеч и предложи съставянето на „експертен антикризисен кабинет“, в който премиерът да бъде излъчен от ГЕРБ, а БСП да излъчи вицепремиер.

Изказването на Мустафа Карадайъ направи впечатление със сравнително вяла критика към ГЕРБ, най-вече заради коалицията им с „Обединени патриоти“, и остър тон към Радев.

„Ние, веднага след изборите, предупредихме ГЕРБ да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма за управление, която да има широка подкрепа в Народното събрание. Без да участваме във властта, да подкрепяме програмата за управление. Изборът на ГЕРБ беше този популистки националистически кабинет. Направиха един коалиционен договор, който те твърдят, че е програма за управление“, коментира лидерът на ДПС от трибуната на парламента.

След което посвети сериозна част от изказването си на държавния глава:

От друга страна, преди 4 години избрахме Румен Радев за президент, като контрапункт на модела за управление на ГЕРБ. Вместо г-н Радев да влезе в ролята на президент – обединител на нацията, той избра модела на противопоставянето, реваншисткия модел на ГЕРБ. Към днешна дата г-н Радев избра политическото противопоставяне и политическата барикада.

Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират изпълнителната власт, законодателната и съдебната власт, така ерозира и институцията Президент. По Конституция Президентът трябва да е обединител на нацията, но вместо това, с действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции, държавността и държавата като цяло.

И в крайна сметка днес имаме протести. В протестите участват хора с различни професии, с различни възгледи, с различни искания, от различни възрасти, най-вече свободни и активни граждани. Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество.

Задачата никак не е лесна – от едната страна на барикадата се искат оставки и служебен кабинет без ясна визия и програма какво се случва след това, от другата страна се иска импийчмънт на президента, твърди се, че ще си изпълнят мандата и служебен кабинет няма да има.

Според ДПС изходът от днешната ситуация е „нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва, защото резултатът ще бъде контрареваншизъм“.

Мустафа Карадайъ предложи следните ходове за излизане от кризата:

Оставка на правителството – час по-скоро. Оставка на Румен Радев като президент – заедно с правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на материалния терен на следващите парламентарни избори.

За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори.

В този кабинет министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз за следващия оперативен период, за да се подготви държавата за ефективно усвояване на средствата и във връзка с Ковид-19, и за следващия оперативен период, като преди това се изготви националният бюджет във връзка с двете теми.

И за да няма съмнения в честността на изборите – в следващия експертен антикризисен кабинет ние предлагаме премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът да се посочи от втората по големина политическа партия, които да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар