В категории:България

Протестът ескалира, бомби и павета полетяха към полицията

Около 22:30 жандармерията реши да освободи цялото пространство пред входа на Народното събрание, което доведе до рязка ескалация на напрежението, на място вече има и водни оръдия

Снимка: БГНЕС

Ескалира напрежението в 56-ата вечер на антиправителствени протести в София. Бомбички полетяха към централния вход на бившия Партиен дом, който сега е основна сграда на Народното събрание.

Демонстрантите замерят и с яйца, и други предмети. Протестът е по-многоброен от обикновено и до около 22:30 протичаше сравнително мирно. Плътен полицейски кордон охраняваше входа на сградата, а полицаите са с щитове, каски и бронежилетки.

Снимка: БГНЕС

В един момент жандармерията реши да освободи цялото пространство пред входа на парламента и това доведе до рязка ескалация на напрежението. Към нахлуващите напред към улицата жандармеристи полетяха павета и всякакви подръчни материали, както и нови бомбички.

Екип на „Дневник“ на живо от крилото на протеста откъм БНБ:

На мястото на протеста пристигнаха и водни оръдия. Около 23:00 часа започна нова маневра на полицията, която реши да освободи още пространство и да разгони протеста. Действията на полицията изглеждат като желание протестиращите да бъдат максимално отдалечени от входовете на Народното събрание и на Министерския съвет, за да не могат да осъществят успешен опит за нахлуване в сградите.

Екип на Телевизия 7/8 е на живо от протеста откъм бул. „Мария Луиза“:

Няколко плътни линии жандармеристи на тласъци през няколко минути разпръснаха протеста на различни групи далеч от входовете на сградите на парламента и правителството. Една част от хората бяха изтласкани силово към бул. „Мария Луиза“ и паметника на Света София. Друга група беше изтласкана към входа на БНБ, а пространството между тях е празно.

Около 23:30, след кратко затишие и спокойствие, след като успяха да изтласкат протестиращите на достатъчно далечно разстояние от входовете на Министерския съвет и Народното събрание, полицията отново напредна, този път при крилото протестиращи около президентството и БНБ.

Междувременно откъм бул. „Дондуков“ десетки протестиращи бяха отвеждани с белезници. По-късно се появиха и кадри, че десетки арестувани граждани са държани с часове на земята с белезници.

Акции на полицията имаше по малките улички около бул. „Цар Освободител“ в градинката пред Народния театър до късно през ноща, а към 03:00 часа са били разчистени и двата палаткови лагера на Орлов мост и пред Софийския университет.

В сутринта на 56-тия ден на недоволоство, протестът също беше един от най-напрегнатите, като полицията опази народните представители от среща с протестиращите чрез лютив спрей и сълзотворен газ, а напрежението на няколко пъти ескалираше до напускането на депутатите на периметъра.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар