В категории:България

Три от три за тройната коалиция, вотът отново не мина

За трети път коалицията ГЕРБ-ОП-ВОЛЯ спаси правителството на Бойко Борисов. Въпреки шумните си медийни скандали участниците в нея показаха забележително единство в най-важния момент. Веселин Марешки пък поиска оставките на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов минути преди да подкрепи кабинета

Управляващата България тройна коалиция между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ за трети път спаси правителството на Бойко Борисов при вот на недоверие.

Въпреки всички шумни медийни скандали с участието на Волен Сидеров, Валери Симеонов, Веселин Марешки и компания, взаимните им тежки обвинения и демонстрация на недоверие се изпариха в пленарната зала при най-важното гласуване в една парламентарна република.

133 депутати от управляващото мнозинство ГЕРБ-ОП-ВОЛЯ гласуваха „против“ вота на недоверие, а 99 от БСП и ДПС подкрепиха искането за сваляне на правителството.

Третият вот на недоверие беше поискан от БСП заради политиката на правителството в сектор „Здравеопазване“. Той получи подкрепата на депутатите от ДПС, въпреки че по време на дебатите стана ясно, че те не подкрепят повечето от основните критики на БСП към управлението на сектора.

Гласуването по групи.

Депутатите дебатираха на 19 октомври малко повече от 2 часа относно политиката на правителството в здравеопазването и предложената от Кирил Ананиев реформа, която по същество отменя солидарния модел в сектора. „Двата модела“, предложени от Ананиев за реформа на здравната система, каквито бяха предварителните заявки, всъщност са два еднотипни модела, които дори според самия него трябва да бъдат приложени един след друг. На първия етап той иска да въведе допълнителна задължителна вноска към частен застраховател, а на втория да се пристъпи към система, при която цялата вноска се пренасочва към избран застраховател.

Първият вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов беше гласуван на 25 януари. Той беше внесен от БСП за несправяне с корупцията в страната и получи подкрепата на 103-ма народни представители, а 131 гласуваха против.

На 29 юни тройната коалиция между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ за втори път спаси „Борисов 3“. Вторият вот беше за несправяне в сектор „Сигурност“, като отново 131 депутати бяха против, а 104 подкрепиха вота.

Преди днешното гласуване депутатите изгубиха около час в декларации и спорове относно изказването на Валери Симеонов срещу майките на деца с увреждания. Първо от БСП поискаха неговото изслушване в пленарна зала, а от ДПС обявиха, че ще гласуват против, защото изслушвания се правят по политики и няма нужда да слушат „един циник“. Последваха декларации от Мустафа Карадайъ от името на ДПС, Драгомир Стойнев от БСП, Цветан Цветанов от ГЕРБ, Веселин Марешки от ВОЛЯ и Милен Михов от „Обединени патриоти“.

Малко преди да гласува в подкрепа на кабинета, като по този начин задържи на власт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки обяви в остра декларация, изпълнена с куп епитети, че иска оставката и на двамата. „Колкото по-бързо тези двамата си отидат от правителството, толкова по-сигурно е, че мандатът може да бъде изкаран“, каза от трибуната Марешки, а секунди по-късно пропусна възможност да ги освободи с натискане на правилния бутон.

Малко преди това в сградата на Министерския съвет, след заседание на коалиционния съвет и няколко дни след скандалното си изказване, десетките обяснения и настояване, че стои зад думите си, Валери Симеонов най-после се извини за тях. „По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю по телевизия „Скат”, заяви той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар