В категории:България

Тройната коалиция ГЕРБ-ОП-ВОЛЯ остана на власт

Управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ отхвърлиха и втория вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Третото правителство на Бойко Борисов оцеля безпроблемно и при втория вот на недоверие. Тройната управляваща коалиция в лицето а ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и парламентарно подкрепящата ги ВОЛЯ събраха общо 131 гласа в защита на кабинета „Борисов 3“, а 104 гласа от БСП и ДПС не бяха достатъчни, за да бъде успешен вотът.

Вотът на недоверие за несправяне на правителството в сектор „Сигурност“ е втори към третото правителство на Бойко Борисов. В края на януари отново общо точно 131 депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ отново застанаха зад правителството при опит до бъде свалено чрез официалната парламентарна процедура, задействана от БСП заради несправяне с корупцията в страната.

Вторият вот ще бъде запомнен основно с това, че нито един представител на управлявaщата партия не взе думата в пленарната зала, за да защити кабинета на своя лидер. Дебатите продължиха общо едва 90 минути, а единствената размяна на реплики между основните формации на власт и в опозиция се състоя в кулоарите на парламента.

Още преди гласуването, от БСП обявиха вота за успешен. Снимка: bsp.bg

„За първи път в историята на българския парламент, при внесен вот на недоверие, депутати от управляващата партия не взеха думата и не защитиха своето правителство и своя министър – председател. За първи път в историята на българския парламент, при внесен вот на недоверие, министър не отговори на фактите, които бяха изнесени от нас“, заяви на брифинг в кулоарите на парламента след края на дебатите говорителят на групата на БСП Елена Йончева. „Вотът на недоверие мина, защото в пленарната зала нямаше нито един глас от страна на ГЕРБ, който да оспори изнесените от нас факти”, обобщи тя, цитирана от пресцентъра на партията.

Ресорният министър Валентин Радев също отказа да се изкаже в зала, но го направи в кулоарите след края на дебатите, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов мина с комичното обяснение, че поискал думата, но Цвета Караянчева вече била сложила край на дебатите.

Мотивите

Според БСП през последната една година е станало ясно, че „правителството на Бойко Борисов е неспособно да изпълни конституционното си задължение да осигурява обществения ред и националната сигурност на страната“.

В официалния документ, под който стоят подписите на депутатите от БСП, личат извадки от коментари под клипове в социалните мрежи. В добавка към цветущите в тях реплики от БСП настояват, че „провалът при гарантирането сигурността на обществото е най- видим по отношение на т.нар. битова или конвенционална престъпност“. Според партията на Корнелия Нинова, въпреки статистиките за намалени престъпления натискът на престъпността върху населението не отслабва, а по-малкото регистрирани престъпления се дължат на липсата на доверие в МВР, заради което все по-малко хора сигнализират органите на реда за извършени срещу тях посегателства.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров стана обект на дискусия по време на вота на недоверие. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

„Показателен в този смисъл е и призивът от 19 юни на Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност, да не се вярва на МВР, защото оттам информацията тече „като от сито“ и анонимността на жалбоподателите не е гарантирана. И подплатява думите си с пример, за който ръководството на МВР дължи обяснение. Г-н Спасов е подал сигнал по повод дейности на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и още на следващия ден същият му се обадил, за да го заплашва и обижда. „Това означава, че лицето, срещу което е подаден сигнала, е било уведомено както за съдържанието, така и за автора на сигнала“, пише в мотивите на отхвърления вот на недоверие, като според БСП „подобно поведение отблъсква гражданите от органите за сигурност и все по-често ги принуждава да търсят справедливост сами с всички рискове, които крие това“.

От БСП критикуваха правителство и за това, че макар да записали в програмата си като приоритет справянето с телефонните измами, това не се е случило. „85% от извършените през 2017 г. телефонни измами остават неразкрити. На този фон думите на министър Радев, че телефонните измамници са започнали „като мишки да бягат“, звучат цинично“, настояват от БСП.

Те критикуват и „аутсорсинга“ на полицейски услуги. „За сметка на липсата на действия за подобряване работата на и в МВР се наблюдава устойчива тенденция в опитите за „приватизиране“ на основни негови дейности. Приемането на Закона за частната охранителна дейност, атакуван пред Конституционния съд от президента на Републиката и от главния прокурор, е стъпка в тази посока. Нескритата му цел е да предостави сфера на дейност, изконно принадлежаща на МВР, на частни охранителни фирми. Трябва да се отбележи, че частният сектор в сферата на сигурността в България бележи силно развитие и ангажира финансов ресурс от около 1.5-1.7 млрд. лв., с тенденция за нарастване. Налице са опасно изместване на държавата от една от най-важните ѝ публични функции и риск от подчиняване на системата за сигурност на некоординирани и слабоконтролирани частни интереси, както и сериозни съмнения за лобизъм“, пишат от партията в мотивите си.

По традиция премиерът Бойко Борисов не уважи нито дебатите, нито гласуването на вота. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Сериозно внимание както в мотивите, така и по време на изказването на Корнелия Нинова, беше обърнато на опазването на външните граници, като в пленарната за от БСП прожектираха видео материали с изказвания на Бойко Борисов, които по думите им разкриват остро противоречие. Припомнен е и случаят на летище „София“, при който 40 души влизат в страната без да бъдат проверени, както и „провала в областта на пътната безопасност“. Няколко страници в мотивите са посветени и на „провала в областта на отбраната“ и в областта на финансовата сигурност.

„Апотеоз на държавническото безсилие“

Бягството на двама осъдени от Софийския централен затвор е определено като „апотеоз на държавническото безсилие в сектор „Сигурност“ от БСП. Още в началото на дебатите пък Корнелия Нинова по време се обърна към вътрешния министър по повод нов случай на избягал арестант. „Задържан за притежание на наркотици е избягал току- що от районното в Пловдив. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне“, каза лидерът на БСП, препращайки към обясненията на властите след убийството на избягалия затворник Владимир Пелов.

Корнелия Нинова направи 20-минутна реч на заседанието, в което трябваше да бъде дебатиран вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

„Пелов е мъртъв, убиецът му – също. Вторият беглец е още на свобода“, обобщават в мотивите си от БСП и добавят, че „Министерството на вътрешните работи се оказва неспособно да издири и залови избягали рецидивисти. Неадекватните обяснения за дегизировката на бегълците и „малшанса“, който видя министър Радев при неуспеха на подопечните му, не допринасят за повишаване доверието в МВР.

В мотивите бяха цитирани още „шесторното убийство в Нови Искър, извършено от осъден, който в продължение на девет години не е бил издирен от МВР“, който по-късно беше намерен мъртъв, както и убийството на началникът на отдел „Фискален контрол“ на Централното управление на Националната агенция за приходите Иво Стаменов, за убийството на когото все още няма заловен.

Кулоарни отговори

„Ще влезем в историята с вот на недоверие, в който няма никакви аргументи, БСП избяга от дебата“, заяви в кулоарите на парламента Цветан Цветанов, цитиран от „Дневник“. „Дори и Валентин Радев нямаше мотивация да говори за искания вот, защото не представиха нищо“, добави Цветанов.

Вътрешният министър Валентин Радев не демонстрира особено притеснение от поискания вот и дори не взе думата, за да защити себе си и политиката на правителството в сектор „Сигурност“. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

От обясненията на ГЕРБ и техния министър стана ясно, че причина да не се изкажат в зала е някакво неразбирателство, което изглежда нелепо на фона на факта, че управляващите имаха редица възможности да поискат дума. „Така се получи, че не ни дадоха думата да обясним по време на дебата. Мотивите на г-жа Нинова са пълни с популизъм – няма нищо навременно, нищо състоятелно“, коментира обаче Валентин Радев.

От ГЕРБ нападнаха опозицията с аргумента, че „когато бяха създадени мутрите, БСП участваха във властта“, а освен това „цяла Европа ни хвали, че България е единствената държава, която пази най-добре сухопътната граница“, добави вътрешният министър.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар