В категории:България

Вотът не мина, Борисов остава на власт

Изненади в Народното събрание нямаше и петият вот на недоверие, внесен от БСП срещу третото правителство на Бойко Борисов, беше неуспешен

На фона на многохилядни протести в цялата страна с искане за оставката на правителството, управляващото мнозинство отхвърли вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3, внесен от БСП на тема корупция. „За“ вота гласуваха 77 депутати от БСП и 24 от ДПС, 93 от ГЕРБ, 21 от „Обединени патриоти“ бяха „против“ , против гласува и Веселин Марешки, а останалите 10 депутати от ВОЛЯ се въздържаха.

Резултатът от гласуването беше предварително ясен, което даде възможност на ДПС да гласува „за“ оставка на Борисов без рискове това наистина да доведе до такава. Знаково беше тяхното „участие“ в дебатите около вота преди гласуването – нито един народен представител от ДПС не направи нито минута изказване от трибуната. За пореден път от дебатите отсъства премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел.

За да бъде успешен един вот на недоверие, са необходими минимум 121 депутати, а БСП и ДПС заедно не разполагат с толкова. За пети пореден път от началото на третия мандат на Бойко Борисов ключова беше подкрепата към него от страна на Веселин Марешки и неговата група. Хората на едрия бизнесмен неизменно не подкрепят официалната парламентарна процедура за сваляне на правителството от неговото сформиране до днес. Зад Борисов твърдо стоят и от „Атака“, макар техните представители да напуснаха парламентарната група на „Обединени патриоти“ и в момента да са със статус на независим депутати.

Дебатите преди гласуването се проведоха в понеделник, 20 юли, и продължиха около 2 часа и 30 минути. Те бяха изнесени изцяло от парламентарната група на БСП, а ГЕРБ и „Обединени патриоти“ логично браниха своето правителство. ДПС и „Атака“ не взеха думата нито веднъж, а комичната роля на ВОЛЯ за пореден път се изразяваше в пълно мълчание относно мотивите за вота и управлението на Борисов и нелепи опити на Веселин Марешки да напада президента Румен Радев, БСП и всеки друг, но не и управляващите.

Румен Радев беше основен враг и в изказванията на ГЕРБ, от които стана ясно, че те не държат да управляват „на всяка цена“, но не искат президентът да назначава служебно правителство, каквато е конституционната процедура.

„Комплексирани президенти и дубайски парфюм“

„Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – президентът Радев, като го наричам президент само от уважение към институцията. Този човек не може и не бива да бъде овластен с толкова власт. Човек изпълнен с омраза, в очите на когото се чете само една дума – реваншизъм. Той използва какви ли не епитети по адрес на Народното събрание, нарича ни мутри и няма институция, която да не е омаловажил. Този човек иска цялата власт? Аз не съм склонен да му я дадем – на един такъв човек без капчица мъжество у себе си“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ, куриозно завършил въпросното изказване със следния призив: „Проявете повече разум, да търсим варианти и мостове между нас, а не пропасти“.

В защита на кабинета се изказаха още председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, бившият тежък критик на Борисов и настоящ най-ревностен негов защитник Тома Биков, депутатите от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и Борис Ячев и други, а след края на дебатите патетична реч държа и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Добрата новина за БСП е, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, те са най-малко готови за избори в момента“, каза Тома Биков, който преди дни нарече лидерите на протестите „тинята на обществото“. Същият, като член на Движение „България на гражданите“, протестираше срещу същият министър-председател преди няколко години и дори е автор на статия, в която заявява, че ще се бори с всички сили Бойко Борисов никога повече да не бъде премиер.

„Улисани в лидерски битки колегите в ляво разчитат на всичко, което носи дивидент – от козички до компромати. Мотивите ви са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма е в стила на партийните тезиси от преди 30 години, съдържащи само обещания и лозунги“, каза от своя страна Даниела Дариткова.

„Не съм изненадан от съдържанието и обема на вота на недоверие, то се припокрива с предния вот по същата тема. Изброени са известни новини, вече разкрити разследвания и акции от институциите, както и проучвания за усещането за корупията. Но и тогава, и сега, сте спестили данните за усещането за корупция по време на вашето управление, когато имаше уволнен зам.-министър заради потенциално участие в корупция – г-жа Корнелия Нинова. Тогава усещането е било по-голямо Единственото ново е аромата на тежкия дубайски парфюм, с който мотивите са напръскани“, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Да си отвоюваме държавата от мафията“

В началото на дебатите се изказа лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни, че преди три години първият вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов отново е бил за корупция, а днес нещата не са се променили в положителна посока, а дори напротив – корупционните скандали са се увеличили.

„Те обхващаха все нови и нови сфери на обществения живот и ставаха все по-драстични, а вие, управляващите, все повече демонстрирахте самодоволно усещане за безнаказаност. Огромните корупционни скандали за три години, които преброихме, са над 25. Почти всеки месец държавата се тресеше от по един такъв: „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Оградагейт“, „Апартаментгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „НДКгейт“, „Боклукгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и още, и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията в управлението на Борисов“, каза Нинова.

Корнелия Нинова цитира публикации в световните медии относно ситуацията в България, за да защити тезата си:

Чуйте как реагираха най-авторитетните европейски и световни издания в последните дни: Политико: „Кризата показва как олигарсите са завладели водещите институции в страната, в това число съдебната система, Дер Щандарт: „Корупционната криза в България сложи въжето на премиера Борисов”, Файненшъл Таймс: „Бликащ гняв заради провала на премиера в контрола на корупцията във властта”, Ройтерс: „Оставките на ключови министри в България няма да потушат протестите”, Евронюз: „Хиляди на антиправителствени протести в България, скандиращи :”Мафията вън”, с обвинения в корупция и искане оставка на премиера и главния прокурор”. Реагираха австрийски, руски медии, Ню Йорк Таймс, Шпигел и други.

Лидерът на БСП завърши изказването си, обръщайки се към протестиращите граждани, които поздрави за смелостта и добави, че първото условие нещата да се променят в дългосрочен план е правителството на Бойко Борисов да падне.

„Вие сте прави и не сте платени. Вие сте истински. Леви, десни, безпартийни, българи от всяка възраст, пол и занятие искаме да си отвоюваме държавата от мафията. Но не за да седнем във вашите кресла и да продължим да възпроизвеждаме този модел и да се храним от него. А да го разградим – да си върнем държавността, върховенството на закона, равенството пред него, да има нормални условия за икономика, достоен труд, справедливи доходи, чиста природа, перспектива за младите, които искат да живеят тук, възможност за развитие на средното поколение и спокойни старини за възрастните“.

Депутатът от БСП Явор Божанков посочи, че управляващите са довели България до 74-то място по корупция – между Суринам и Ямайка“. Нашите мотиви за вота на недоверие са констатация на една смърт и епикриза на заболяването, което води до края на вашето управление. След вас остава да унищожим вируса, който е проникнал в тъканите на държавата“, добави неговият колега Красимир Янков.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар