В категории:България / Фотогалерия

Фотогалерия: Новата тройна коалиция безпроблемно спаси кабинета „Борисов 3“

131 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ гласуваха в подкрепа на Бойко Борисов и третия му кабинет, 103-ма от БСП и ДПС не успяха да го свалят.

Кадър: parliament.bg/tv

Първият вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов беше неуспешен. 131 народни представители подкрепиха правителството, като гласуваха „против“ вота на недоверие, в това число всички присъстващи в залата депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ, които окончателно се позиционираха като част от управляващата коалиция.

„За“ вотът, внесен от БСП за несправяне с корупцията в страната, гласуваха 103-ма депутати от БСП и ДПС.

По стара своя традиция, позната от предишните му периоди на управление, премиерът Бойко Борисов така и не се появи в пленарната зала за дебатите. Именно на неговото отсъствие бяха посветени и голяма част от критиките на опозицията. Дебатите по вота се състояха на 23 януари на извънредно заседание и продължиха около 5 часа, но трудно ще бъдат запомнени със съществени аргументи – както от управляващите, така и от страна на опизицията.

Мотивите за вота бяха представени от зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков, а сред тях бяха най-вече пробитата система на приходните агенции, подкупи за печелене на обществени поръчки, ремонтът на НДК, влизането на бежанци през оградата на границата в Турция и скандалите като „Кумгейт“, „Суджукгейт“ и др.

„Този вот не е само на БСП. Той е на майки на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък на детските градини с предимство. Той е на работниците, които не са си получили заплатите, но на работодателите им ще да се измъкнат от отговорност, защото са си платили на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка, защото не са от богоизбраните 7-8, но ще трябва да се откупят от властта поне с 4 тона суджук“, заяви в своето изказване в началото на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Без да са необходими особено силни гадателски способности, Корнелия Нинова усети, че Веселин Марешки и неговата партия ще подкрепят Бойко Борисов. „Вероятно и г-н Марешки ще подкрепи правителството. Питаме се с коя своя половина – с онази, която изрече думите: „ще преиздам книгата „Шайка“ на Антон Тодоров за Бойко Борисов и ще я занеса в прокуратурата, за да го разследват“, или с другата половина, над която тежи като меч сваленият имунитет и няколко обвинения за престъпления“, каза Нинова.

В отговор Марешки обяви, че ще гласува с „с третата си част, тази, която не е участвала в този грабеж“, което предизвика смях в пленарната зала, очевидно заради измисления скандал с „третия пол“, което до голяма степен може да обобщи нивото на дебатите. Отбелязана може да бъде и поредната размяната на реплики и обвинения между Елена Йончева и Делян Добрев, който вече изцяло забрави желанието си да напуска парламента.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар