В категории:България / Екология

Евродепутати към Нено Димов: “Шокиращи” твърдения за климата и решение за Пирин в нарушение на законодателството

Министърът се опита да убеди евродепутатите, че ще продължи политиката на ЕС спрямо климатичните промени, въпреки че оспорва научните заключения, върху които тя почива. Той обясни, че смята казуса с Пирин за национален въпрос и няма защо да го обсъжда в контекста на европредседателството.

Министър Нено Димов в ЕП. Снимка: МОСВ

В продължение на час министърът на екологията Нено Димов отговаря на въпроси на евродепутати при изслушване в Kомисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент. Той бе там, за да представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Най-често повдиганият въпрос бе за личните убеждения на Нено Димов относно ефекта от човешката дейност върху климата. В свои изказвания като председател на Института за дясна политика той отхвърля научния консенсус във връзка с климатичните промени и громи политиките на устойчиво развитие като проява на “новия социализъм”. Пред евродепутатите министър Димов обаче постави “устойчивия растеж” сред основните приоритети на България по време на шестте месеца на председателството.

Като други водещи приоритети министърът определи защитата на биоразнообразието, въпреки спорните решения на правителството относно плана за управление на Национален парк “Пирин”; преход към кръгова икономика и намаляване на използваните ресурси, въпреки че България е на последно място в ЕС по производителност на ресурсите; намаляване на депонирането и изгарянето на отпадъци, въпреки че рециклирането у нас значително изостава от средноевропейските нива.

Неубедителни отговори за климата

Първият въпрос, свързан с позициите на Нено Димов относно климатичните промени, дойде от холандския депутат Гербен-Ян Гербранди от Алианса на либералите и демократите за Европа. Той подчерта, че министърът поставя под въпрос климатичните промени, човешкото влияние върху климата и оспорва покачването на нивото на океаните, след което поиска допълнително разясняване на личното мнение на Нено Димов по тези въпроси.

Екоминистърът отклони въпросите по темата, обяснявайки, че се явява в ролята на представител на държава, която председателства Съвета на ЕС и може да отговаря по темата в лични разговори след дискусията, т.е. в непублични срещи с евродепутатите. Все пак Нено Димов призна, че съществува консенсус относно необходимостта от политики за борба с климатичните промени и че запазването на този консенсус е сред приоритетите на председателството.

При втората сесия от въпроси обаче темата отново беше повдигната от няколко депутати. Жил Парньо от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който бе докладчик на ЕП по Парижкото споразумение, попита как министърът ще остави личните си позиции за шест месеца и ще защитава тези на ЕС, при положение че смята, че климатичните промени са мит, създаден от левите сили, за да се трупа капитал.

Соледад Кабесон Руис от групата на социалистите и демократите определи съмнението на министъра относно климатичните промени като “малко шокиращо”. Тимо Волкен също заяви, че е “шокиран от дебата” и че “не е достатъчно да установим, че имаме консенсус и вие го подкрепяте”, докато се поставят под съмнение научните достижения. Стефан Ек от групата на Европейска обединена левица – Северна зелена левица попита дали министърът ще потвърди с действия твърдението си, че ще работи за ограничаване на климатичните промени, като се застъпи за включването на селското стопанство в пакета за ограничение на емисиите.

Нено Димов пропусна този въпрос, но заяви, че според него науката не борави с термина консенсус, който е от сферата на политиката. Министърът обясни, че “ако науката достигаше до консенсус, тя нямаше да върви напред”. Естествено, такава аргументация може да се използва за оспорване на всяко добре документирано твърдение, например относно формата на планетата ни. Науката напредва като оспорва тези, които не са потвърдени емпирично, а не като се съмнява в добре проверени емпирични данни. Онова, което министър Димов отрича, са именно данните – глобалното повишаване на температурите, повишаването и термалната експанзия на океаните и връзката между тези явления и увеличената концентрация на парникови газове в атмосферата в резултат от човешката дейност.

Пирин – национален въпрос?

Темата за Пирин бе повдигната от Карин Каденбах, депутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която заяви, че решението за разширение на ски зоната не отговаря напълно на европейското законодателство и е в нарушение на директивата за опазване на околната среда. Тя подчерта, че се говори само за въжен лифт, но съществуват планове за нови писти и реконструкция. Решението, с което се разрешава строителство на водохващания в почти половината територия на парка, може да е само за питейни нужди, но според евродепутата има опасения, че те ще се използват за изкуствен сняг.

Интересното, че БСП, която е част от групата на социалистите и демократите в ЕП, не твърди нищо такова. Наскоро партията прие позиция по темата, в която се твърди, че подкрепя развитието на зимния туризъм, стига да не е в полза на корпоративни интереси и в нарушение на законодателството, но без да заяви твърдо отношението си към правителственото решение, което предизвика продължаващи протести.

Нено Димов отговори, че това е въпрос, който е свързан с националната политика и няма много допирни точки с председателството на ЕС, въпреки че Пирин е част от мрежата НАТУРА 2000 и световното природно наследство на ЮНЕСКО. Той обясни, че може да обсъди тази национална политика в личен разговор с депутатите, т.е. не пред микрофоните, и завърши с уверението, че няма нарушение нито на българското, нито на европейското законодателство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар