В категории:България

Не е шега: ВМРО предлага Емил Димитров за екоминистър

Депутатът от ВМРО, нашумял с лобистките поправки в полза на Кирил Домусчиев и други крупни приватизатори и с „издигането“ на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, е предложението на „Обединени патриоти“ за наследник на либертарианския гуру Нено Димов, който е в ареста. Димитров многократно е бил обвиняван от Валери Симеонов в лобизъм, а единствената му връзка със сектора е, че е роден в Перник

Ръководството на „Обединени патриоти“ предлага депутатът Емил Димитров за наследник на Нено Димов на поста министър на околната среда и водите.

Новината съобщиха на кратък брифинг без възможност за журналистически въпроси вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Това се случи след заседание на коалиционния съвет между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ в Министерския съвет. Представители на ГЕРБ не застанаха пред медиите, а Каракачанов и Симеонов отказаха да отговарят на въпроси.

Изборът на наследник на Нено Димов се наложи, след като той беше арестуван заради водната криза в Перник още като министър, а след това подаде оставка от ареста. Димов все още се води начело на Министерството на околната среда и водите, тъй като оставката му трябва да бъде гласувана от Народното събрание.

„Изразихме позиция, че не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки години назад. Нено Димов като министър потвърждава графици, които му подават ВиК – Перник“, каза лаконично Красимир Каракачанов пред медиите.

„Загубите на вода са близо 1 млн. кубически метра на месец или близо 12 млн. кубически метра вода на година. Той си е подал оставката, приета е, ще бъде гледана в парламента. На негово място ние сме предложили друга кандидатура – Емил Димитров“, обяви официално лидерът на ВМРО.

Нено Димов беше министър от квотата именно на ВМРО, като изглежда това разпределението между коалиционните партньори ще бъде запазено въпреки тежката криза в сектора, създадена от бившия председател на Института за дясна политика, който още преди встъпването си в длъжност беше известен с това, че отрича климатичните промени и е противник на държавните регулации в този и всички сектори.

Либертарианската му политика доведе до огромна криза с водите в България, а е възможно към обвиненията му да бъдат добавени и такива за внос на боклук, каквито разследвания също текат.

Основната задача на Емил Димитров пък щяла да бъде „да се наеме с тотални проверки, да ги наречем ревизии на ситуацията“, каза Каракачанов по адрес на тяхното предложение за нов министър. Димитров е известен със своя прякор „Ревизоро“ от времето, когато беше началник на митниците.

От изказването на Каракачанов не стана категорично ясно дали премиерът Борисов е приел тази номинация, но най-вероятно това е факт, тъй като не беше съобщено и за разногласие.

Единствената връзка на Емил Димитров с екологията и настоящата ситуация е фактът, че е роден в Перник през 1962-ра година. Той е завършил Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. След това работи в строителството като електроженист, а по-късно завършва Висшия икономически институт (днес УНСС). Има няколко следдипломни квалифиации – по митнически контрол, финанси и счетоводство. През 1992-ра година постъпва в Министерството на финансите и работи като финансов ревизор, откъдето идва и прякорът му. По-късно става част от Движение „Гергьовден“, а през 2001-ва година е назначен от премиера Симеон Сакскобурготски за началник на дирекция „Митници“, по-късно освободен от поста.

За последно като народен представител името му нашумя покрай лобистки поправки в полза на Кирил Домусчиев. Димитров също така обяви, че лично той е убедил бившият главен прокурор Сотир Цацаров да стане шеф на КПКОНПИ, което в крайна сметка се случи.

Димитров не е в добри отношения с лидера на НФСБ Валери Симеонов. На няколко пъти Симеонов публично го е обвинявал в лобизъм и се е разграничавал от законопроекти, внесени от Димитров.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар